Preporod

Bivši fudbaler Sarajeva, Čelika i Toška novi hafiz

- HASAN EMINOVIć

Hafiska dova mladom mostarskom hafizu Saninu Klariću proučena je 6. februara u Karađoz-begovoj džamiji. Diplomu o uspješno položenom hifzu u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH hafizu Klariću uručio je hafiz Salih ef. Haliliović, drugi imam Gazi Husrev begove džamije. Tokom svečanosti odabrane odlomke Kur'ana kao znak počasti što je ušao u krug odabranika umeta Muhameda a.s. proučilo je 14 hafiza iz Mostara, Sarajeva, Tešnja i drugih gradova u Bosni i Hercegovin­i. Okupljenim vjernicima prigodnim obraćanjim­a obratili su se glavni imam Medžlisa Mostar mr. Dino ef. Maksumić i hafiz Halilović.

Hifz ne uče samo učenici medresa

„Hvala Allahu džamije su sada pune, pristupačn­e. Imamo slobodu da učimo Kur'an i plodovi slobode se vide. Iz godine u godinu imamo sve više hafiza, a naš hafiz Sanin je jedan od njih“, kazao je glavni imam Maksumić.

Uz podsjećanj­e na blagorodno­st i utjecaj učenja Kur'ana na živote vjernike, kako na ovom tako i na budućem svijetu, hafiz Halilović se referirao i na historijat učenja hifza u Bosni i Hercegovin­i, posebno na polovinu XX stoljeća kad je došlo gotovo do prekida te tradicije. „Situacija po pitanju hifza se izuzetno promijenil­a. Od 2012. do ove godine imao preko 20 hafiza. Rekordna godina bila je 2015. Tada je bilo 30 hafiza, a u prošloj godini imali smo 60, od čega je više od pola bilo žena. Taj broj se uduplao“, naglasivši kako hifz ne uče samo učenici medresa, kazao je Halilović. Jedan od njih je i Sanin Klarić.

Hafiz Sanin Klarić rođen je u 9. aprila 1999. u Sarajevu. U trećoj godini života roditelji su mu se vratili u rodni im Mostar gdje je završio osnovnu školu. Srednju mašinsku školu, zbog činjenice da je potpisao ugovor sa F. K. Sarajevo, gdje je započeo svoju profesiona­lnu fudbalsku karijeru završio je u Vogošći. Kur'an je učio uporedo sa treninzima od 2016. pred nekoliko muhafiza: hafizom Seadom Makićem, Adis ef. Topićem, hafizom Ahmedom Bukvićem i kurra hafizom Dževadom Gološem. Povreda koljena 2018. omogućila mu je da se tome upotpunost­i posveti. Cijeli Kur'an napamet pred komisijom Rijaseta proučio je od 22. novembra do 6. decembra 2021. godine.

Saigrači mu iskazali puni respekt i poštovanje

Želja za učenje hifza, kako je kazao hafiz Klarić, javila se sasvim spontano u razgovoru sa njegovim prijatelje­m hafizom Aganom Hamzakadić­em. „Ja sam tada znao napamet samo par kratkih sura i ostao sam u čuđenju kako je on to uspio. Družeći se s njim želja je bila sve veća. Nijet se u početku miješao sve dok nisam došao do spoznaju da Kur'an učim samo zarad Njegovog zadovoljst­va. Poslije je bilo sve lakše“, prisjetio se

Klarić. Pored obaveza u školi hafiz Klarić je nosio dvije ljubavi prema fudbalu i prema Kur'anu. Radnim danima se posvetio Kur'anu a vikendima sportskim takmičenji­ma. Sportsku karijeru počeo je u N. K. Zrinjski, potom Igmanu, Sarajevu, Čeliku i Tošku iz Tešnja. U početku njegovi saigrači nisu znali za njegovu ljubav prema Kur'anu, a kad se to desilo nisu izražavali nikakve nelagodnos­ti, naprotiv ukazivali su mu puni respekt i poštovanje. Na kraju razgovora hafiz Klarić nam je otkrio da bi volio nastaviti fudbalsku karijeru i učenje svih sedam kiraeta. Za nastavak školovanja nešto manje je zainteresi­ran.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina