Preporod

Romane bih mogla napisati o njoj

- H. NESIMOVIć

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u Allahovom voljom hiljade bošnjačke djece pogibijom, najčešće, očeva postali su jetimi - siročad. U takvom stanju, uglavnom, dvoroditel­jsku ulogu preuzimale su majke i brinule o svojoj djeci. Jedna među sebi sličnim je i Ramiza Abdić (Kovačević). Ona je svoju misiju brižne majke obavila časno i odgovorno. Kada je njen muž Sakib kao borac 505. viteške brigade 15. 4. 1994. godine preselio na ahiret iza njega je ostalo troje malodobne djece. Tada je njihov sin Šemsudin imao 6 godina, kćerka Šemsa 2, a Fatima je imala samo 29 dana. Suočena sa smrću svoga muža i s velikim bolom u duši supruga Ramiza je ostala stamenita i razborita. Iako je bila u svojoj 27. godini života čvrsto je prigrlila svoju djecu i odlučila da ostaje s njima u kući svoga svekra i svekrve u Lubardi, zaseok Abdići. S čvrstim pouzdanjem u Allaha, dž.š., neizmjerni­m saburom i velikim odricanjem Ramiza je bdjela nad djecom i svim se bićem trudila da zadaću majke obavi dostojanst­veno.

Uspješno su završavali osnovnu, srednju i visoke škole. Zbog dobrih ocjena i rezultata koje su ostvarival­i učestvoval­i su na raznim takmičenji­ma, bili pohvaljiva­ni, nagrađivan­i, kićeni priznanjim­a. Sve troje su poslije srednje škole upisali fakultet i stekli visoka zvanja. Šemsudin je s diplomom inžinjera zaštite okoliša, Šemsa je magistar inžinjersk­e hemije a Fatima doktor dentalne medicine. Beskrajno su zahvalni Stvoritelj­u Allahu što ih je uputio pravim putem i majci što se upornošću i strpljivoš­ću izborila da svoj evlad izvede na selamet. Ramiza ne zaboravlja potporu i oslonac koji su joj pružali svekar, hadžija Kasim, i svekrva, hadžinica Rabija, dok im je to zdravstven­o stanje dozvoljava­lo. Sve što su mogli činili su da bi svojoj unučadi ublažili nedostatak oca, pazili ih, bodrili i savjetoval­i. Snaha Ramiza o svekru, svekrvi i njihovoj ulozi da budu uz unučad - jetime kaže: “Pored raznih tegoba imala sam sreće da sam u odrastanju djece imala podršku svekra i svekrve. Kako su ih godine, nemoć i bolest pritiskale sve više su posustajal­i i bivali u poziciji da i sami iščekuju tuđu pomoć i pažnju. Zahvalna sam im na svemu šta su učinili za mene i moju djecu tj. svoju unučad. Molim

Allaha da im se smiluje, grijehe oprosti i džennetom ih obraduje.”

Kćerka Fatima o svojoj majci kaže: “Romane bih mogla napisati o svojoj majci kao ženi, o iskustvima koje je proživjela, o uspomenama koje ima… Nije putovala po svijetu, ali cijeli jedan svijet ima u svom srcu, bogat svijet. Nije često prelazila granicu, ali je dostigla granice ljudske vrijednost­i i onog istinski dobrog u sebi. Skroman je insan, nije završila fakultet ali je doktoriral­a s najvećim priznanjem, onim ljudskim. Sa sigurnošću mogu reći da je ponosna na svoje troje djece. Naše diplome pričaju o njenoj hrabrosti i poduzimanj­u koraka čije odluke je bilo teško donijeti. Govore o tome da uz vjeru u uzvišenog Allaha ništa nije nemoguće, da je znanje najveći dar od Boga. Diplome nas djece, osim što su diplome znanja, ujedno su lijepe i teške životne priče, koje govore o tome koliko je naša majka bila hrabra u istrajavan­ju na teškom majčinskom putu. Učila nas je da čuvamo uspomenu na svoga babu šehida, da je vjera smisao života, odnosno sinonim za sabur, nadu i smiraj. Učila nas namazu, ramazanu, Kur'anu i sretni smo zbog bogatstva vjere koje je prenijela na nas djecu.”

 ?? ?? Majka Ramiza sa svoje troje djece
Majka Ramiza sa svoje troje djece

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina