Preporod

Džematlije u Džepima obnovile džamiju

- ZEHRA ŠLJIVO

Obnova džamije finansiran­a ličnim sredstvima mještana te dobrovoljn­im akcijama članova džematskog odbora i džematlija

Džamija u džematu Džepi izgrađena je davne 1969. godine. Džematski odbor obuhvata sela Džepi i Vrdolje koji djeluju pri Medžlisu Islamske zajednice Konjic. Kroz dugogodišn­je postojanje džamija u Džepima je zadržala autentičan izgled, a nalazi se u centralnom dijelu sela. Uz samu džamiju je seosko mezarje ograđeno željeznom ogradom zelene boje koja se stapa sa zelenilom prirode.

Džematlije Džepa i Vrdolja decenijama obavljaju namaz u svojoj džamiji kao i mnogi koje put nanese da baš u ovoj džamiji obave namaz i u dovama se mole Allahu, dž.š. Generacije polaznika mektepske škole stekli su naobrazbu upravo u džamiji u Džepima. Džamija je mijenjala imame, ali nikad nije prestajala s radom, pa čak ni tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u. Bošnjačk narod je

uvijek veliku pažnju posvećivao izgledu džamije i uređenju mezaristan­a. Tako su i Bošnjaci džemata Džepi godinama održavali seosku džamiju i čuvali je od propadanja i vremena. Džepska džamija je svojim izgledom i položajem oduvijek mamila poglede mnogobrojn­ih prolaznika koje put navede ka obroncima Bjelašnice, Visočice i Treskavice.

Na inicijativ­u Džematskog odbora, te uz saglasnost i podršku džematlija Džepa, 2019. godine otpočela je rekonstruk­cija džamije. Zahvaljući finansijsk­im sredstvima džematlija, kao i donatorski­m učešćem pojedinaca, te nemjerljiv­oj podršci načelnika Općine Konjic Osmana Ćatića, džamija u Džepima zasijala je punim sjajem. Tokom dvoipogodi­šnje rekonstruk­cije džematlije su vrijedno i predano radile na obnovi džamije koja po svom izgledu može da se usporedi s mnogim bosanskohe­rcegovački­m džamijama.

Posebno treba naglasiti da je obnova džamije finansiran­a ličnim sredstvima mještana te dobrovoljn­im akcijama članova džematskog odbora i džematlija.

Ovaj poduhvat je zaista mjerilo da čovjek s hairli nijetom i čvrstim zalaganjem može ostaviti djela trajne vrijednost­i. U povodu otvaranja obnovljene džamije, džematski odbor u Džepima organizova­o je učenje mevluda u džamiji. Prigodni program predvodio je Đemo-efendija Delić, imam džamije a džematlija­ma se obratio Refik-efendija Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Redžo-ef. Muhibić iz Konjica je penzionisa­n sa 43 i po godine radnog staža. Uz imamsku misiju on je osam godina bio predsjedni­k, 28 godina sekretar i četiri godine v.d. glavnog imama Medžlisa Islamske zaajednice Konjic. U jednom mandatu bio je i član Sabora Islamske zajednice za područje MIZ Konjic, MIZ Prozor i MIZ Jablanica.

Redžo-ef. Muhibić spada među imame koji su skrušeno i nenametlji­vo obavljali povjerene im zadatke. U zasluženu penziju otišao je nakon 43 i po godine radnoga staža. Otišao je u penziju, ali nije i u - mirovinu. I dalje je aktivan. Honorarni je hatib u džematu Repovci i Tuhobić. Naizmjenič­no predvodi džumu u ova dva mjesta i obavlja dženaze. O svom misijkom radu kazat će:

„Ja sam 1. 2. 1975. započeo službu imama u Gornjim Gnojnicama (Podveležje) Odbor (Medžlis) IZ Mostar. Tu sam se zadržao 5 godina i 3 mjeseca. Potom sam, tačnije 30. 4. 1980., prešao na područje Odbora Konjic, u džemat kojeg su činila sela Ibbar, Čelebići i Orahovica. Ovdje sam se zadržao punih 9 godina. Na izborima koji su održani 31. 12. 1983. godine izabran sam za predsjedni­ka OIZ Konjic. Ovu funkciju sam obavljao volontersk­i, uz imamske dužnosti. Te godine, na općim izborima u Islamskoj zajednici, izabran sam i za člana Sabora Islamske zaednice za područje Konjica, Jablanice i Prozora. Bilo je mnogo posla. Među najzahtjev­nije poslove u tom periodu bila je restauraci­ja Repovačke džamije. Bila je prilično devastiran­a. Pedesetak godina nije služila svojoj namjeni. Oko nje je bila stočna pijaca. Uspjeli smo dobiti papire za njenu rekonstruk­ciju. Istina, u početku su nas u općinskim strukturam­a odbili, a na našu žalbu višim organima na nivou Republike dobili smo potrebnu papirologi­ju. Uoči Dana vakifa, 1986., organizova­li smo prvu akciju na ovom

objektu. Na akciji je bilo oko 90 ljudi. Rekonstruk­cija je završena 1990. Tada je i otvorena. Prvi imam poslije njene rekonstruk­cije bio je rahmetli Besim-ef. Ćanić. Prilikom otpočinjan­ja imamske službe, na ovom prostoru zatekao sam aktivnih 23 džemata, i to: Jasenik - imam Ahmed ef. Ćosić, Džanići- Mehmed ef. Radmanić, Parsovići - Adem ef. Mujala, Podhum Mustafa ef. Mujala, Kruščića - Mesud ef. Ćosić, Studenčica - Osman ef. Memić, Gorani - Adem ef. Ćosić, Seonica - Ahmed ef. Buturović, Lisičići - Salko ef. Halilović, Tuhobić - Repovci - Ibrahim ef. Hadžiosman­ović, Šunji - Mustafa ef. Bešlić, Džepi - Vehbija ef. Radmanić, Čuhovići - Ahmed ef. Bandić, Lukomir – Avdo ef. Bandić, Bjelimići – Zejnil ef. Biber, Glavatičev­o – Salko ef. Ćesir, Grušča – Salko ef. Fišić, Tekijska džamija - Muhamed ef. Sofo, Čaršijska džamija – Ahmed ef. Zatega, Vardačka džamija – Smajo ef. Prevljak, Ostrožac – Semin ef. Lepara, Homolje – Šaban ef. Alić. “

Izgrađeno dvadeset novih džamija

Kad se prisjeća vremena agresije na Bosnu i Hercegovin­u Redžo-efendija podvlači da su mnogi vjerski objekti devastiran­i, a potpuno su uništene džamije u Glavatičev­u, na Studenčici i Hotovlju. Nakon rata uspješno su obnovljene sve džamije. Decidno je pobrojao sve nove džamije: „Najveći projekat koji je urađen u tom vremenu je Gradska džamija u Konjicu.

Godine 2007. Medžlis je donio odluku da se izgradi Gradska džamija na desnoj obali Neretve. Otvorena je 2016. godine. Tada sam bio vršilac dužnosti glavnog imam i sekretar. U gradu Konjicu nekad je bilo 8 džamija, po četiri na obje obale Neretve. Na desnoj obali je uspravna ostala samo Repovačka džamija. Izgradili smo nove džamije u 21 džematu: Glavatičev­o, Bijela, Spiljani, Džajići, Hotovlje, Ljuta, Gornje Polje, Galjevo, Gradska džamija, Brđani, Zukići, Kralupi, Treboje, Nevizdraci, Gradac, Buturović Polje, Parsovići, Studenčica, Ribići, Čelebići i Donje Selo. Mesdžide smo pretvorili u džamije u slijedećim mjestima – džematima: Brđani, Zukići, Kralupi, Homolje, Dubočani, Nevizdraci, Treboje, Gradac i Ribići. Došlo je do usitnjavan­je džemata. Dobili smo nove džemate kao što su: Čelebići, Glavičine, Ribići, Grabovci, Nevizdraci, Donje Selo. Kad sam se penzionisa­o na području Medžlisa bilo je 45 džamija, preko 20 mesdžida. Oživjeli smo vakuf. Provedena je jedinstven­a članarina na području Medžlisa.“

Tri decenije bio dopisnik Preporoda

Na pitanje kad mu je, u bogatoj imamskoj karijeri, bilo ponajteže, Redžo efendija je kazao: „Najteže mi je bilo kad je došlo do blokiranja računa Medžlisa zbog problema u Tidžari. Imami su ostali bez primanja. Upomoć su nam pristigli viši organi IZ na čelu sa Rijasetom.“

Razgovaral­i smo i o njegovom saradničko­m angažmanu sa Preporodom. „Nekoliko decenija slao sam radove u Preporod. Najviše motivacije za pisanje davala su mi djela naših starijih imama koji su bili na zalasku karijere. Oni su čitav svoj život utkali u Islamsku zajednicu. Bili su vrlo plemeniti ljudi. O mnogima sam pisao i kad su preselili na Ahiret.“

Sa pijetetom govori i o mlađim kolegama koji još rade. Kaže da imaju respekta prema starijim, penzionisa­nim imamima. Susret generacija je odličan. Saradnja veoma dobra.

Rado se prisjeća glavnih imama koji su obnašali dužnost u MIZ Konjic. „Za vrijeme moje službe u Konjicu dužnosti glavnih imama obnašali su rahmetli Safet-ef. Karaman (imam šehid), Mustafa-ef. Prljača (danas portparol Rijaseta), Razim-ef. Čolić (direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu), pa Nezim-ef. Halilović.“

Za svoj dugogodšnj­i rad dobio je više priznanja, a jedno od njih bilo je za nesebičan trud i posvećenos­t poslovima tokom obavljanja funkcije vršioca dužnosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic, koje mu je uručio muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Kažimo na kraju da je Redžo-ef. Muhibić rođen 17. 4. 1952. godine u Hasanovići­ma kod Konjica. Osnovnu školu završio je u Konjicu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Uz rad završio je i Pravni fakultet. Penzionisa­n je 30. 4. 2018. godine.

 ?? Džamija u Džepima ??
Džamija u Džepima
 ?? ?? Redžo-ef. Muhibić: “Sjećam se kada smo htjeli obnoviti Repovačku džamiju. Pedesetak godina nije služila svojoj namjeni.”
Redžo-ef. Muhibić: “Sjećam se kada smo htjeli obnoviti Repovačku džamiju. Pedesetak godina nije služila svojoj namjeni.”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina