Preporod

Večer Kur'ana i mevluda

U džematu Dobrinja uručene diplome za završenu sufaru, naučenu suru Ja-Sin, odlomak sure Kehf...

- Džematlije džemata na Dobrinji DžENITA DEMIR

Ali nije to samo jedna večer. To su dani provedeni s našom djecom. Dani puni novih znanja, ugodno i korisno provedenog vremena, ogrnuti sigurnošću, zaštitom, lijepim uzorima. To su večeri koje su odrasli žene i muškarci provodili učeći harf po harf, ajet po ajet, izvlačeći se iz svojih oklopa stida i nedovoljno­g samopouzda­nja. To su bili sati i sati, minute i minute, ljubavlju prema Allahu protkanih aktivnosti koje su jačale naš džemat, okupljale nas sve sa istom vatrom u srcu da sami sebe, naše porodice, naš komšiluk sačuvamo na pravom putu i da jedni drugima budemo podrška. Memfad ef. Drkić i njegova supruga Selma su ti koji su sve pokrenuli. Sami dan mevluda je bio samo kruna svega urađenog. Svi smo došli na akšam vidno uzbuđeni i posebno dotjerani za taj trenutak. Bilo je mnogo prisutnih. Svih generacija.

U prvom dijelu svečanosti 30. januara dodijeljen­e su diplome za uspješno završen kurs sufare trojici naših džematlija i osam džematlijk­i, zatim dvije diplome našim džematlijk­ama za napamet naučenih prvih 10 ajeta sure Kehf, dvije diplome džematlijk­ama za naučenu suru

Jâ-Sin napamet i dvije diplome za džematlijk­e koje su naučile suru JâSin i prvih 10 ajeta sure Kehf napamet. Veliki trud i rad svih nas, ali i rad i nesebična podrška i Memfada ef. Drkića, Selme Drkić i hfz. Merjem Kapo-Fejzić urodili su plodom. Svi smo bili zadovoljni, sretni i ponosni. Roditelji na djecu, djeca na roditelje, supružnici jedni na druge, prijatelji, komšije. Lica nurom obasjana, oči orošene suzama, ruke dignute u dovi Svevišnjem. Vrijeme do jacije prošlo je u ugodnom druženju. Bilo je lijepo vidjeti naš podmladak koji ovo mjesto osjeća toliko svojim. Nakon jacije uslijedio je mevlud. Uručene su zahvalnice džematlija­ma i prijatelji­ma džemata za uspješno završene projekte u proteklom periodu u našem džematu, kao i prvom imamu naše džamije Ahmet-ef. Ibrahimagi­ću. Na krilima glasova Resula Alića, Mustafe Isakovića i Senaida Isakovića svako od nas je zavirio u dubine svoje duše, razmišljao o Poslaniku i osjećao mu se još bližim, zahvaljiva­o Allahu na ovoj milosti. Sve je završeno predavanje­m hafiza Ammar-ef. Bašića koje je bilo izuzetno jasno, prilagođen­o svakom uhu.

 ?? ?? Džematlijk­e nakon mevluda
Džematlijk­e nakon mevluda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina