Preporod

Večer Kur'ana i dodjela priznanja

- Priznanje hafizu Malkiću (desno) uručio je muftija tuzlanski Fazlović, a nagradu predsjedni­k Medžlisa Tuzla profesor Karić ELMEDINA O. B.

Priznanje za doprinos izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka dodijeljen­o hafizu doc. dr. sci. Mensur-ef. Malkiću

Tokom programa Večer Kur'ana u Džamiji „Kralj Abdullah“koja je petnaesti put upriličena u najvećoj džamiji na području Muftijstva tuzlanskog dodijeljen­o je Priznanje za doprinos izučavanju Kur›ana i kur›anskih nauka.

Na prijedlog Odbora za dodjelu Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka u sastavu: muftija tuzlanski dr. sci. Vahid-ef. Fazlović (predsjedni­k), glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović (član), dr. sci. Sead-ef. Seljubac (član) i dr. sci. hfz. Edin-ef. Peštalić (član), Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla donio je odluku da se Priznanje dodijeli hafizu doc. dr. sci. Mensur-ef. Malkiću.

Priznanje hafizu Malkiću je uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a nagradu predsjedni­k Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić.

Hafiz Malkić se zahvalio na dodijeljen­om mu priznanju. Tokom svog obraćanja inspirativ­no je govorio o svom putu na polju izučavanja Kur'ana. Sa zahvalnošć­u se prisjetio članova svoje porodice, mentora, muhafiza, muallima i onih koji su ostavili neizbrisiv trag na njegovom životnom putu.

Bereket Kur'ana

Evocirajuć­i sjećanja na prvi susret s harfovima i povezanost s njima, hafiz Malkić je emotivno govorio o djetinjstv­u, medresansk­im danima, ali i majčinim savjetima kada mu je govorila da mu je sav bereket došao s učenjem

Kur›ana, napominjuć­i ga da je to blagodat na kojoj posebno treba biti zahvalan. Na kojoj je, kako je hafiz Malkić i

više puta naglasio, doista zahvalan. Hafiz Malkić je učio Kur'an, druge podučavao i danas podučava Kur'anu. Dokaz tome je i podatak da je do sada kao muhaffiz izveo 32 hafiza, ali i činjenica da su svi njegovi radni zadaci bili i jesu vezani za časni Kur'an.

Iz biografije

Hafiz doc. dr. sci. Mensur-ef. Malkić, rođen je 1970. godine u Dubravama

Gornjim kod Živinica. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1988. godine, a diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1997. godine. Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i hifz je položio 2001. godine. Postdiplom­ski

ʼnauka studij na Fakultetu islamskih u Sarajevu, na katedri za Kur an, tefsir i arapski jezik, završio je 2012. godine. Odbranio je doktorsku disertacij­u na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2019. godine, pod naslovom Pauzalne i početne forme u svjetlu autentični­h kiraetskih verzija. Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici,

Kiraʼet izabran je u naučno-nastavno zvanje

kurʼanske docenta za naučnu oblast i znanosti u 2020. godini. Član je Komisije Rijaseta IZ u BiH za polaganje hifza od 2001. godine. Vodi sekciju hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi i do sada je kao muhaffiz izveo 32 hafiza. Od 1995. godine uči hafiske mukabele u Begovoj džamiji.

Autor brojnih članaka objavljeni­h u Preporodu, Glasniku, Takvimu, Novom Muallimu, Analima Gazi Husrev-begove biblioteke i Zborniku radova Islamskog pedagoškog fakulteta. Autor je knjige „Hafiz Ćamil Silajdžić – život i djelo“.

U periodu od 1991. do 1998. godine radio je kao imam, hatib i muallim u Tuzli, Bugojnu i Sarajevu. Od 1998. godine do danas radi kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 2006. godine obavlja dužnost prvog imama i hatiba Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Od 2015. godine obavlja dužnost direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Oženjen je i sa suprugom Safijom ima dva sina – Mustafu i hafiza Osmana. Manifestac­ija koja je inspirisan­a Kur'anom se u Džamiji “Kralj Abdullah” organizuje od 2006. godine. Priznanje je ustanovlje­no i dodjeljuje se tokom ove manifestac­ije već dvanaest godina. Dobitnici priznanja su eminentni bosanskohe­rcegovački alimi koji su ostavili neizbrisiv trag na polju izučavanja Kur'ana i kur'anskih nauka.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina