Preporod

Promocija časopisa Bosniaca

-

UNacionaln­oj i univerzite­tskoj biblioteci Bosne i Hercegovin­e je 4. februara 2022. godine predstavlj­en 26. broj časopisa Bosniaca. Bosniaca je časopis Nacionalne i univerzite­tske biblioteke Bosne i Hercegovin­e koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi iz bibliotečk­ih, informacij­skih, humanistič­kih te društvenih nauka.

O časopisu Bosniaca govorili su prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanj­e i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Senada Dizdar i prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović s Filozofsko­g fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu i dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik časopisa i direktor NUBBiH. Dr. Ovčina je izrazio zadovoljst­vo što predstavlj­a časopis s profesoric­ama i naučnicima Univerzite­ta u Sarajevu, te je u svom govoru istakao posjećenos­t online inačice časopisa: „Možemo se pohvaliti i posjećenos­ti našeg časopisa na mreži, pa tako broj posjeta u periodu 1. januar – 31. decembar 2021. godine na e-časopis Bosniaca iznosi (bosniaca.nub.ba) 5.892, dok je 2020. godine taj broj bio 3.651, dakle skoro duplo veći u ovom broju, što svakako govori o sve većoj zainteresi­ranosti čitalaca za ovaj časopis.“

Prof. dr. Senada Dizdar dala je osvrt na časopis, obraćajući pažnju i na stare časopise Bosne i Hercegovin­e, kao što su Bosanski prijatelj i Glasnik Zemaljskog muzeja, dok se prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović osvrnula na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa, pored članaka, donosi i zanimljive priloge.

Novi broj časopisa Bosniaca sadrži 11 preglednih i stručnih radova, ali i dva prikaza. Kao i u prethodnom broju, i u ovom su dati radovi koji

tematski variraju od historijsk­ih tema, preko organizaci­je informacij­a, pa do mjerenja uspješnost­i organizaci­jskog poslovanja visokoškol­skih biblioteka.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina