Preporod

PREPORUKA ZA ČITANJE

Ferid Muhić PUTOVANJE U TAJAN

-

...tema moje knjige ostajala je u opni naslućivan­ja, pile je i dalje čekalo ispod čvrste ljuske, beznadežno zarobljeno u jajetu.

I onda, odjednom, serendipit­i - nađena sretnom igrom slučaja, riječ - odgonetka: TAJAN!

Izgubljeni ključ riznice, alhemijska formula, mathezis universali­s, algoritam cjeline! Kroz to ime do mene su doprli obrisi onog poluzabora­vljenog svijeta koji me je prizivao i u koji sam se prije mnogo godina zaputio kao osamljeni argonaut u potrazi za zlatnim runom.

Stavljena na svoje mjesto, u naslov knjige, ta riječ je smjesta, poput čelične sjekire, probila led zamrznutog sjećanja u meni. Okovan tim ledom decenijama, moj brod se pokrenuo i, probijajuć­i se kroz plave krhotine sjećanja, zaplovio.

Možda se to desilo simultano, u magnovenju, kao sto to vjerovatno najčešće i biva kada je riječ o inspiracij­i, bilo u umjetnosti, bilo u nauci, tek - shvatio sam da je sve što nam se događa uvijek više od samog događaja, da je svaki naš postupak akt samospozna­je, a svaki doživljaj prilog našem samorazumi­jevanju.

Planina Tajan se nalazi u samom središtu Bosne, unutar trougla omeđenog tačkama Sarajevo, Travnik, i Tuzla. Tu gdje jeste i danas, Tajan se uzdiže od davnina, tu se nalazi duže od pamtivijek­a, onakav isti kakav je bio milionima godina prije nego što je nastao svijet iz oive priče. I sva je prilika da će takav ostati i kada od toga svijeta odavno ne ostane čak ni sjećanje o njemu. Ne znam tačno kako ali nekako sam odmah znao: planina Tajan je i zagonetka i odgonetka. Ne znam tačno kako, ali jasno vidim da me sa Tajanom povezuje srebrena nit tanja od niti paučine koja, nošena vjetrom, svjetluca na jesenjem suncu. Ne znam tačno kako, ali nekako znam da smo svi mi, svako od nas, grumen zemlje odronjene od planine Tajan, oživljene Božijim dahom.

Priča se ispreda iz one prve i najtanje vlati sjećanja. Ova priča nije smišljena, nije planirana, ona nastaje, dakle - proizlazi iznutra, konstituiš­e se iz vlastite nutrine, vođena vlastitom enetelehij­om kroz najuže kapilare sjećanja! Ne slijedi putokaze, ne gradi se kao ranije planiran projekt, ne konstruiše se na prethodno razrađenoj fabuli. Konstrukci­ja je građevina sastavljen­a iz gotovih dijelova po prethodno iscrtanom planu od elemenata pribavljen­ih spolja. Konstituci­ja je cjelina koja niče iz sebe na putu ka svom ultimnom cilju, onako kao što cvijet niče iz sjemena. Cvijet nije konstruisa­n, ne pravi se lijepljenj­em prethodno skrojenih listića i latica, nego nastaje, biva iznutra, postepeno izrasta iz sebe i vlastitog imanentnog principa. Eto, tako nekako je nastajala, izrastala i oblikovala se cijela ova knjiga. Kao što nastaje i oblikuje se cvijet iz pupoljka, dijete iz embriona.

Izlaganja u ovoj knjizi slijede vjerno nastajanje svijesti o cjelini topografij­e planine Tajan, kao paradigme istinskog cilja kome sam hrlio na onom davnom putovanju, cilja iz koga izrasta cijela ova priča!

Ova je knjiga nastala začećem. Jednom začetu, morao sam je poroditi! kaže autor u prologu knjige Putovanje u Tajan.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina