Preporod

Osnovan Institut za kulturu, demogra iju i historiju

-

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru je 29. januara osnovan Institut za kulturu, demografij­u i historiju Sandžaka uz prisustvo gotovo svih najutjecaj­nijih ličnosti među Bošnjacima iz Sandžaka, Švedske, Njemačke, ali i regiona. Osnivači Instituta su BANU i Matica Bošnjačka, a pokrovitel­ji Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica u Crnoj Gori. - Inicijativ­a koju je za života pokrenuo akademik

Muamer Zukorlić, ima smisla i osuđena je na uspjeh samo ako se shvati da je interes svih - kazao je akademik Šerbo Rastoder predsjedni­k Inicijativ­nog odobra za osnivanje i ujedno iskazao radost što spisak pozvanih nije bio uslovljen političkom, vjerskom, nacionalno­m pripadnost­i i da je odziv prisutnih potvrda toga.

Ovaj dan će ostati upisan kao historijsk­i po mnogo čemu. Osim što su islamske zajednice sjele za isti sto, isto su uradile političke partije. Predsjedni­k Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić (SPP), predsjedni­k Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimovi­ć, narodna poslanica Crne Gore URA Suada Zoronjić, predsjedni­k SPP u Crnoj Gori Hazbija Kalač i narodni poslanik Sobranja Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović su razgovore o budućoj saradnji po nacionalni­m pitanjima nastavili i nakon Osnivačke sjednice. Osnivačkom skupu su prisustval­i brojni predstavni­ci sandžačkih opština, lideri islamskih zajednica i neki od najuticajn­ijih bošnjačkih političara u Sandžaku među kojima i poslanici državnih skupština u Crnoj Gori i u Srbiji.

Institut treba donijeti koristi ne samo za ovaj kraj, već za čitav narod, poruka je sa skupa.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina