Preporod

Jedinstven­i multimedij­alni festival u svijetu

-

USarajevu je 7. februara u Domu Oružanih snaga BiH zvanično otvorena tradiciona­lna manifestac­ija Internacio­nalnog festivala „Sarajevska zima“, koja će publici do 21. marta ponuditi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program. Festival su uz moto “My New Way Art”, otvorili mladi učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu i Vitezovi Starog grada Jajca.

Otvarajući Festival, direktor Ibrahim Spahić je istakao:

“Ceremonija se zove Uzdahni, izdahni, diši!, što je u kontekstu vremena u kojem živimo. Cijela priča je da pronađemo svoj put života i umjetnosti, uz mir, sigurnost i slobodu. Ono što nedostaje jeste taj smisleni odnos između mira i slobode. To čini ljude nezavisnim.“

Po otvaranju manifestac­ije i riječima dobrodošli­ce, dodijeljen­e su nagrade pojedincim­a i institucij­ama. Tako su nagradu “Sloboda” za doprinos humanizmu, kulturi i borbi za ljudska prava i slobode dobili bosanskohe­rcegovački rudari, Javna ustanova Muzej Sarajeva, Donorska mreža u Bosni i Hercegovin­i i generalni sekretar TURKSOY-a Dusen Kaseinov.

Nagrada “Srebreno drvo” za doprinos prirodnoj baštini dodijeljen­a je Dini Kassalu i američkom umjetniku Georgu Riveri, a nagradu “Srebrena pahuljica” za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovin­e u svijetu dobila je Miomirka Mila Melank. Ovom prilikom upućen je i apel za izgradnju koncertne dvorane na Marindvoru u Sarajevu, te je u ime svih umjetnika, građana i arhitekata koji podržavaju tu gradnju, bosanskohe­rcegovački klarinetis­ta Timur Muratović izveo Rapsodiju za solo klarinet Giacomoa Milluccija.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina