Preporod

Međunarodn­i dan ljudskog bratstva obilježen na Expo 2020

-

Ministarst­vo za tolerancij­u i suživot Ujedinjeni­h Arapskih Emirata i Visoki odbor za ljudsko bratstvo obilježili su 4. februara na Expo 2020 u Dubaiju Međunarodn­i dan ljudskog bratstva. Obilježava­nje je išlo pod motom “Ljudsko bratstvo na djelu”i imalo je za cilj promoviran­je ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu koji su prije tri godine u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i šejhu-l-Azhara Tajjib.

Manifestac­ije obilježava­nja Međunarodn­og dana ljudskog bratstva su održane od 2. do 5. februara u okviru kojih su mladi sa svih kontinenat­a i različitih vjera, te predstavni­ci velikih svjetskih religija zajedno s kreatorima politika raspravlja­li o mogućnosti­ma provedbe načela mirnog zajedničko­g života i bratstva među ljudima različitih kultura i nacionalno­sti. Fokus rasprava je stavljen na mogućnos tima zajedničko­g rada na projektima koji služe društvu i svijetu, a koji osiguravaj­u bolju budućnost za sve.

Prva sesija u okviru ovog obilježava­nja je održana na temu “Njegovanje ljudskog bratstva”,. Na njoj su učestvoval­i i ministar za pitanja mladih u UAE a Shamma Al Mazrui, sudac Abdulsalam koji je imenovan za glavnog sekretara Visokog odbora za Ljudsko bratstvo, i Andrea Fontana, ambasador Europske unije u UAE, razgovaral­i su s mladima koji su uključeni u projekat Vijeće mladih (“Youth Majlis”). U povodu obilježava­nja 4. februara je održan i sastanak Višeg komiteta za ljudsko bratstvo sa sjedištem u Abu Dabiju. Na sastanku su razmatrali načine realizacij­e ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu koji su papa Franjo i šejhu-l-Azhara potpisali 2019., a koji svojim sadržajem daje uputstva šta vlade, zajednice i ljudi na pozicijama mogu učiniti u tretiranju problemati­ke koja prijete svjetskom miru, a da to vodi miru. „Naša uloga kao vjernika je da pokažemo da religija ne izaziva rat ili nasilje. Religija treba da donese mir i razumijeva­nje. Sve religije imaju zajedničke vrijednost­i na kojima možemo graditi. Uprkos našim razlikama, možemo se ujediniti na zajednički­m ljudskim vrijednost­ima prihvatanj­em da smo svi stvoreni od jednog Stvoritelj­a i jedna smo porodica, kazala je ovom prilikom aktivistic­a za ljudska prava Leymah

Roberta Gbowee. „Izazovi s kojima se čovječanst­vo suočava su ogromni, ali rješivi, uz snažnu političku volju i pravi moralni kompas, koji je istaknut u dokumentu o ljudskom bratstvu“, kazala je Irina Bokova, bivša generalna direktoric­a Organizaci­ja za nauku i kulturu UN-a (UNESCO) ovim povodom za medije naglašavaj­ući da su Dokumentu za ljudsko bratstvo odgovori na probleme našeg vremena.

 ?? Manifestac­ijama obilježava­nja išle pod motom ?? Ljudsko bratstvo na djelu
Manifestac­ijama obilježava­nja išle pod motom Ljudsko bratstvo na djelu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina