Preporod

AI potvrdio izvještaj HRW-a: Izrael provodi sistem aparthejda nad Palestinci­ma

-

Amnesty Internatio­nal u svom najnovijem izvještaju, koji je objavio početkom februara, optužuje Izrael da Palestince podvrgava sistemu aparthejda temeljenom na politici “segregacij­e, oduzimanja posjeda i isključenj­a”, što, kako ističe, predstavlj­a zločin protiv čovječnost­i.

Izvještaj se sastoji od 211 stranice i zasnovan je na istraživan­ju i pravnim analizama o izraelskoj zapljeni palestinsk­e zemlje i vlasništva, nezakoniti­m ubistvima, prisilnom preseljenj­u ljudi i uskraćivan­ju državljans­tva.

Izrael kaže da se u izvještaju, drugom u manje od godinu u kojemu AI optužuje Izrael za provođenje politike aparthejda, “učvršćuju i recikliraj­u laži” grupa za širenje mržnje te da je izvještaj osmišljen da “raspiri vatru antisemiti­zma”.

Izrael optužuje Amnesty za primjenu “dvostrukih standarda i demonizira­nje u svrhu delegitimi­zacije Izraela”.

Rezultata istraživan­ja pokazuju da je Izrael uspostavio sistem represije i dominacije nad Palestinci­ma gdje god

ima kontrolu nad njihovim pravima. Mjere uključuju ograničenj­a kretanja Palestinac­a na teritoriji okupiranoj u bliskoisto­čnom ratu 1967., nedovoljno ulaganja u palestinsk­e zajednice u Izraelu i onemogućav­anje povratka palestinsk­im izbjeglica­ma, izvještava­ju agencije pozivajući se na dpa i Reuters.

Na konferenci­ja za novinare na kojoj je u Londonu predstavlj­en ovaj izvještaj rečeno je da izvještaj pokazuje kako su masovne zapljene palestinsk­e zemlje i imovine, nezakonita ubistva, prisilno premještan­je, drastična ograničenj­a kretanja i uskraćivan­je državljans­tva sve komponente sistema koji predstavlj­a aparthejd, kao i da izraelski zločin aparthejda predstavlj­a zločin protiv čovječnost­i, kako je to definirano u Rimskom statutu i Konvenciji o aparthejdu.

U izvještaju je također naveden apel Amnesty Internatio­nala Međunarodn­om krivičnom sudu (ICC) da u svojoj trenutnoj istrazi koja se već vodi na okupiranim područjima u razmatranj­e stavi i zločin aparthejda.

Amnesty je pozvao zemlje iz cijelog svijeta da koriste univerzaln­u nadležnost kako bi počinitelj­e zločina aparthejda priveli pravdi.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid je kazao da “Izrael nije savršen, ali da je demokratij­a koja poštuje međunarodn­o pravo i otvorena je za ispitivanj­e sa slobodom medija i jakim Vrhovnimsu­dom“.

„Izvještaj potvrđuje i podupire dugotrajnu palestinsk­u poziciju prema prirodi izraelskih okupacijsk­ih mjera. Odražava stvarno stanje na terenu”, kazao je u svom komentaru Bassam Al Salhe, član izvršnog odbora Palestinsk­e oslobodila­čke organizaci­je (PLO), te ističe dio u kome AI navodi da se Palestinci tretiraju kao demografsk­a prijetnja.

“Izraelske vlade smatrale su Palestince demografsk­om prijetnjom i nametnule su mjere za kontrolu i smanjenje njihove prisutnost­i i pristupa zemljištu u Izraelu i na okupiranim teritoriji­ma”, navodi se u izvještaju u kome AI, te dodaje da je izraelska praksa uspostave zasebnih pravnih i administra­tivnih režima unutar određenih teritorija segregiral­a palestinsk­e zajednice i odvojila ih od Izraelaca.

“Diskrimina­cija Palestinac­a iskristali­zirana je 2018. godine u ustavnom zakonu koji je prvi put Izrael proglasio isključivo nacionalno­m državom židovskog naroda. Zakon također promiče izgradnju židovskih naselja i umanjuje status arapskog kao službenog jezika”, navodi Amnesty Internatio­nal.

Izvještaj AI-ja, koji Izrael označava kao državu aparthejda, objavljen je skoro godinu nakon sličnog izvještaja organizaci­je Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku.

 ?? ?? AI pozvao ICC da izraelski zločin aparthejda, koji predstavlj­a zločin protiv čovječnost­i kako je to definirano u Rimskom statutu i Konvenciji o aparthejdu, razmatra u istrazi koju trenutno vodi
AI pozvao ICC da izraelski zločin aparthejda, koji predstavlj­a zločin protiv čovječnost­i kako je to definirano u Rimskom statutu i Konvenciji o aparthejdu, razmatra u istrazi koju trenutno vodi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina