Preporod

Dova na murad

-

Hvala Allahu dž.š, Milostivom, Samilosnom, Uzvišenom i Plemenitom. Gospodaru svih svjetova, Vladaru Sudnjeg dana. Njega obožavamo i od Njega pomoć molimo. Nema drugog boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, koji sve zna i vidi. On iz neživog stvara živo, i od živog stvara neživo. Sve je u znanju i odredbi kod Njega. On vječno živi. Nije postao i neće ga nestati. On je Svemoćan, sve stvara i rastvara, sve čini Svojom voljom. On je Prvi i Posljednji. U Njegovim lijepim imenima, esmau-lhusna, je sadržana ljepota Njegovog Zata.

Salavat i selam na odabranog miljenika, poslanika Muhammeda, našeg resuli ekrema, nebije-l-muhterema, hvaljenog, Muhammeda, slavljenog, Ahmeda, odabranog, Mustafu.

Molimo Te o Allahu naš, Gospodaru svega što je na nebesima i zemlji, ukabuli i u sevap upiši ovaj naš večerašnji ibadet i zikr, a u povodu noći želja, Lejletu-l-regaib.

Molimo Te o Bože naš, Ti primaš i uslišavaš dove, pa primi i ukabuli naše dove koje Ti učimo iz dubine naših duša i izgovaramo iz skrivenih dijelova naših srca.

Molimo Te, o Ti, koji imaš moć nebesa i zemlje. Tako Ti tvoje Uzvišenost­i, tako Ti tvoje Svetosti, tako Ti tvoje svjetlosti, tako Ti tvog Aršur-r-rahmana, tako ti Tvojih meleka, tako ti Tvojih poslanika i vjerovjesn­ika, i tako Ti sedam nebesa i sedam zemalja, i tako ti Tvojih evlija, i tako ti Tvojih iskrenih robova, oprosti nam naše grijehe, i ukabuli, primi naše dove.

Samo Ti znaš naše potrebe, naše želje, naše boli i naše patnje, naša osjećanja i radosti. Svaku Tvoju odredbu prihvatamo vjerujući u Tebe jer Ti znaš što je za nas najodabran­ije. Zato mi u Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo i u Tebe se pouzdavamo.

Molimo Te da iz obilja svoje milosti obaspeš rahmetom sve večaras prisutne, učesnike i slušaoce, musafire i domaćine, mlade i stare, bolesne i zdrave. Molimo Te večeras, u ovoj noći želja za one koji nisu sa nama iz opravdanih razloga da im podariš radost života, sretnost potomstva, sigurnost oprskrbe, susreta sa dragim osobama, posjetu rodnoj grudi i zavičaju, a one koji su preselili na onaj bolji svijet, Ahiret, smjesti u džennetske perivoje i podari nam radost susreta sa njima.

Molimo te za mir i slogu među ljudima, molimo te sačuvaj nas i zaštiti od rata i ratnih strahota, razaranja, stradanja od potresa i zemljotres­a, od bolesti i pandemija, i svih iznenadnih nevidnih iskušenja. Amin.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina