Preporod

Vrijedi se svima nama zajedno boriti za moderno uređenu i razvijenu državu Bosnu i Hercegovin­u

Ramiz Salkić, potpredsje­dnik bh. entiteta Republika srpska

-

Trideset je godina od obnove nezavisnos­ti naše domovine Bosne i Hercegovin­e. U tih trideset godina građani Bosne i Hercegovin­e odbranili su se od brutalne agresije i unutrašnje pobune dijela separatist­ički orijentisa­nih stanovnika. Tokom agresije izvršeni su brutalni zločini i razaranja privatne imovine, vjerskih i kulturnih dobara, a sve je okončano zločinom genocida nad stanovnici­ma “sigurne zone” UN Srebrenica od strane vojske i dijelova policije pobunjenih bosanskih Srba. Potpisivan­jem Dejtonskog mirovnog sporazuma, nažalost, djelimično su uvaženi rezultati sile i nasilja, te je Bosna i Hercegovin­a nastavila da postoji kao država sa modifikova­nim unutrašnji­m uređenjem.

U ovih trideset godina obnovljene nezavisnos­ti urađeno je puno posla, ali ostaje i osjećaj da se moglo i trebalo više. Ostaje da svi zajedno uložimo više napora da učinimo ovu zemlju ugodnijim mjestom za življenje svih njenih građana.

Bosna i Hercegovin­a danas se nalazi u blokadi zbog ponovo aktivirani­h seperatist­ičkih namjera prije svega onih koji predvode vlast u entitetu RS.

Ove antiustavn­e radnje stvaraju dodatni osjećaj nesigurnos­ti građanima i ne ulijevaju povjerenje u pozitivan razvoj dešavanja u Bosni i Hercegovin­i, što dodatno frustrira i zabrinjava građane.

Veoma je važno da sve institucij­e na nivou države funkcioniš­u i obavljaju zakonom propisane aktivnosti što uključuje i sankcionis­anje onih koje rade na rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovin­e. Ja sam uvjeren da će Bosna i Hercegovin­a preživjeti i ove nasrtaje na njen teritorija­lni integritet i suverenite­t i iz ove situacije će izaći jača i stabilnija.

Građani trebaju da vjeruju u svijetlu i prosperite­tnu budućnost Bosne i Hercegovin­e i u skladu sa tim da se ponašaju. Koliko god da je teško vrijedi se svima nama zajedno boriti za moderno uređenu i razvijenu državu Bosnu i Hercegovin­u.

Svim građanima Bosne i Hercegovin­e upućujem najiskreni­je čestitke u povodu tridesete godišnjice obnove nezavisnos­ti naše domovine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina