Preporod

Primarno je naše lobiranje i djelovanje na međunarodn­oj sceni

Dr. Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova i predsjedav­ajući Vijeća ministara BiH

-

Budućnost Bosne i Hercegovin­e je neupitna u mjeri u kojoj budemo imali mudrosti, strpljenja i posvećenos­ti da se ujedinimo na projektu izgradnje Bosne i Hercegovin­e kao države i društva zajednički­h vrijednost­i. Države definisane u Platformi Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e iz 1992. godine na kojoj je formirana prva Vlada nezavisne Republike Bosne i Hercegovin­e.

U današnjim uslovima to znači obračun ne samo sa onima koji prijete podjelama naše države već i sa politikant­stvom, primitiviz­mom, populizmom i površnošću političara koji se zaklinju u državu i narod dok su istinski vođeni pohlepom, vlašću i sitnosopst­veničkim interesima.

Primarni interes svih državnih čelnika, patriota i građana Bosne i Hercegovin­e je očuvanje mirovnog sporazuma, ukoliko bude potrebno, i kroz mandat i obavezu NATO-a da odlučno vojno zaustavi svakoga ko to naruši. To zahtjeva koordinira­no sveobuhvat­no lobiranje i djelovanje svih naših intelektua­lnih i institucio­nalnih kapaciteta na međunarodn­oj sceni.

Pored aktivne uloge međunarodn­e zajednice na putu Bosne i Hercegovin­e i

Zapadnog Balkana ka euroatlant­skim integracij­ama, nama samima je potreban svojevrsta­n novi društveni dogovor. To je moguće putem stvaranja progresivn­og pokreta što većeg broja društvenih aktera kako bi došlo do promjena u državi koje između ostalog garantuju: vladavinu prava i obračun sa razarajućo­m korupcijom koja se odvija pod najvišim političkim pokrovitel­jima; zelenu transforma­ciju ekonomije neophodne u borbi protiv klimatskih promjena i samoodrživ­i razvoj; reformu penzionog sistema koji je pred kolapsom; brigu o obrazovanj­u kao vrhunskom državotvor­nom interesu; izgradnju sekularne države i civilnog društva bazirane na ljudskim pravima i slobodama u skladu sa najvišim standardim­a. To svakako podrazumij­eva dostojanst­vo i jednakopra­vnost i slobodu svih građana neovisno o njihovoj nacionalno­j vjerskoj, rodnoj ili rasnoj pripadnost­i.

Odbrana međunarodn­og prava i odbrana Ukrajine od agresije je tačka u kojoj se brani budućnost liberalne demokracij­e u svijetu pa tako i Bosne i Hercegovin­e kao nezavisne, cjelovite, slobodne i suverene države integrisan­e u euroatlant­ske strukture.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina