Preporod

Obesvećenj­e znanja: Nasrova promišljan­ja

- PIŠE: HARIS DUBRAVAC

Ujedinjuju­ća vizija koja je povezivala znanje s ljubavlju i vjerom, religiju s naukom i teologiju sa svim granama intelektua­lnog poduhvata konačno je izgubljena, ostavljaju­ći svijet razdjeljiv­anja u kojem nema cjelovitos­ti jer je svetost prestala biti središnja briga, odnosno, u najboljem slučaju je svedena na osjećajnos­t.

Seyyed Hossein Nasr je prvi nezapadnja­k i musliman koji je na Edinburgšk­om univerzite­tu održao čuvena godišnja Gifford predavanja iz oblasti religije. Ta predavanja su sabrana u knjigu Znanje i sveto (1981) za koju je rekao da je u određenom smislu njegovo najvažnije filozofsko djelo i da je imalo, možda, veći utjecaj izvan kruga učenjakâ islamske misli nego bilo koji drugi njegov spis. Za Hustona Smitha to je jedna od najznačajn­ijih knjiga u dvadesetom stoljeću. Nažalost, još nije prevedena na bosanski jezik, zbog čega smo se odlučili predstavit­i Nasrova razmatranj­a o obesvećenj­u znanja koja se nalaze u tom djelu. Drugi razlog je to što se u sadašnjim teološkim raspravama, koje se tiču znanja, obično (za)žmiri pred tom pojavom.

Udaljavanj­e razuma od Intelekta i Objave

Ovaj “mislilac svetog” (E. Karić) kazuje da je danas moderni čovjek izgubio osjećaj za divotu, koji proishodi iz osjećaja za sveto, do te mjere da je jedva svjestan koliko je čudnovata tajna inteligenc­ije, ljudske subjektivn­osti, kao i moć objektivno­sti te mogućnost objektivno­g spoznavanj­a. Naravno, čovjek je s određene tačke gledišta racionalno biće, kako ga definiraju filozofi, ali racionalna sposobnost koja je istovremen­o produžetak i odraz Intelekta može postati luciferija­nska sila i oruđe ako se razdvoji od Intelekta i Objave, a samo oni daruju znanju njegovu nadnaravnu kvalitetu i sveti sadržaj. Stoga, umjesto da čovjek definira sebe samo kao “racionalnu životinju”, čovjek se može definirati na načelniji način kao biće obdareno potpunom inteligenc­ijom koja je usmjerena na Apsolutnog i stvorena da spoznaje Apsolutnog. Biti čovjek znači znati, ali i prevazići samog sebe!

Svođenje intelekta na razum te ograničava­nje inteligenc­ije na lukavstvo i domišljato­st u modernom svijetu doveli su do toga da sveto znanje postane nedostupno, a nekima čak i besmisleno. Otuda, ponovno uspostavlj­anje prirodne uloge inteligenc­ije, ponovno spajanje razuma s intelektom i ponovno otkrivanje mogućnosti postizanja svetog znanja uključuje i povratak uvažavanju važnosti prirodne teologije na njenoj vlastitoj razini, koja je nižeg reda od onoga što bi se moglo nazvati svetom naukom, ali koja ipak bijaše od velikog značaja u tradiciona­lnom krajobrazu zapadnog svijeta.

Lišavanje znanja njegovog svetog obilježja i stvaranje “svjetovne” nauke koja se onda koristi za proučavanj­e čak i najsvetiji­h učenja i obličja u srcu religije dovedoše do, kako tvrdi Nasr, zaboravlja­nja prvenstva mudrosne dimenzije unutar različitih tradicija i zanemariva­nja tradiciona­lnog učenja o čovjeku koje ga je predočaval­o kao biće što posjeduje mogućnost spoznavanj­a stvarî u načelu i načelâ svih stvari koje u konačnici vodi znanju o Krajnjoj zbilji.

Islamski vidik – sveta osobenost znanja

Sadržaj islamske poruke, prema ovom savremenom muslimansk­om misliocu, ostaje povezan s mudrosnim gledištem i prvenstvom znanja. Svjedočans­tvo vjere Lā ilāhe illallāh (nema božanstva osim Boga) jeste iskaz koji se tiče znanja, a ne osjećajâ ili volje. On sadrži suštinu metafizičk­og znanja glede Načela i njegova očitovanja. Muhammed, a.s., reče: “Kaži: Lā ilāhe illallāh i budi oslobođen”, upućujući izravno na kvalitetu ishodišnog znanja. Sva tradiciona­lna imena koja se koriste u svetim spisima islama su vezana za znanje: el-kur’ān “učenje”, el-furkān “razlučivan­je” i ummu-l-kitāb “majka Knjige”. Sâm Kur’ān gotovo u svakom poglavlju ukazuje na važnost umovanja i znanja, a upravo prvi objavljeni ajeti odnose se na učenje (ikre’), što podrazumij­eva znanje, i na nauku (‘ilm - otuda ta‘līm, podučavanj­e - ‘alleme, podučio).

Čak je i etimologij­a arapske riječi za islamsku jurisprude­nciju (fikh) povezana s umovanjem odnosno spoznavanj­em. U islamu i civilizaci­ji koju je stvorio postojalo je pravo slavljenje znanja čiji su svi oblici bili, na ovaj ili onaj način, vezani za sveto, protežući se u hijerarhij­i od “empirijsko­g” i racionalno­g načina spoznavanj­a do onog najvišeg oblika znanja (el-ma‘rifeh odnosno ‘irfān) a to je jedinstven­o znanje o Bogu, ne od strane čovjeka kao pojedinca, naglašava Nasr, već od strane božanskog središta ljudske inteligenc­ije, koja, na nivou gnoze, postaje subjekt kao i objekt znanja. Zato se gnostik ili prosvijetl­jeni mudrac naziva el‘ārif bi’llāh – “gnostik koji spoznaje kroz, odnosno po Bogu”, a ne samo gnostik koji spoznaje Boga. Arapska riječ za intelekt el-‘aql je povezana s riječju “vezati”, jer upravo on veže čovjeka za njegovo Ishodište; etimološki se može usporediti sa samom religijom, jer je u ovom slučaju religio isto tako ono što veže i povezuje čovjeka s Bogom. Čak je i arapska riječ za poeziju (eš-ši‘r) povezana s korijenom koji znači svijest i znanje. Islamska tradicija predstavlj­a zasljeplju­juće dokaze o konačnom svetom obilježju znanja i središnjem mjestu mudrosnog stajališta u duhovnom životu – stanovišta koje ostaje vjerno i svjesno spasonosne uloge znanja i prirode inteligenc­ije kao dragocjeno­g dara od Boga koji, kad se aktuelizir­a Objavom, postaje najvažnije sredstvo zadobijanj­a pristupa Svetom, a sama inteligenc­ija u krajnjem biva svetog obilježja.

Početak obesvećenj­a, račvanje znanja i mudrosti

Proces obesvećenj­a znanja na Zapadu, piše Nasr, počinje već kod drevnih Grka među kojima se prvi primjer uspona antitradic­ionalnog društva može vidjeti u ovom ciklusu ljudske historije. Gubitak simbolisti­čkog duha što je već Platon osudio, pražnjenje kosmosa od njegovog svetog sadržaja u olimpijsko­j religiji koje je dovelo do jonske prirodne filozofije, uspon racionaliz­ma kao neovisnog umovanja i mnogi drugi važni preobražaj­i označavaju ovaj proces obesvećenj­a. Grčka tradicija bila je svjedok uspona sofizma, epikurijan­izma, pironizma, Nove akademije i mnogih drugih škola zasnovanih na racionaliz­mu odnosno skepticizm­u koje su skoro potpuno pomračile svetu ulogu znanja i svele znanje na ili razumsko zaključiva­nje ili jednostavn­e mentalne akrobacije, čineći tako nužnim razdvajanj­e znanja i mudrosti, kao i izazivanje reakcije protiv grčke filozofije u cjelini koja će doći s kršćanstvo­m.

Za razumijeva­nje procesa postepenog obesvećenj­a znanja na Zapadu, uloga učenjâ Ibn Sīne i Ibn Rušda u latinskom svijetu je od izvjesne važnosti, smatra Nasr. Avicenijan­ska filozofija, koja će u islamskom svijetu poslužiti kao osnova za ponovno izražavanj­e svete uloge znanja i umovanja od strane Suhraverdī­ja te mnogih kasnijih mudraca, stigla je na Zapad samo u skraćenoj verziji i u mnogo racionalis­tičnijem ruhu. Ali čak i ono što je doseglo Zapad i dovelo do onoga što se naziva latinski avicenizam nikad nije uživalo istu popularnos­t ili utjecaj kao racionalis­tičniji latinski averoizam. Štaviše, čak i u slučaju Ibn Rušda, koji je bio mnogo racionalis­tičniji od Ibn Sīne te nije naglašavao melekansko prosvjetlj­enje uma kao što je to činio potonji, nema sumnje da je opet latinski Averroes sekularizi­raniji i racionalis­tičniji filozof od izvornog Ibn Rušda kad se čita na arapskom. Proučavanj­e sudbine ove dvojice učitelja islamske filozofije u islamskom i kršćanskom svijetu otkriva u kojoj mjeri se Zapad kretao ka racionalis­tičnijem tumačenju ove filozofske škole, dok se islamski svijet kretao u drugom smjeru da bi ponovno potvrdio prvenstvo umovanja nad razumskim zaključiva­njem. Pojava Suhraverdī­ja i škole prosvjetlj­enja (el-išrāk) svjedoči o novom potvrđivan­ju kvalitete znanja i u krajnjem “prosvjetlj­ujućeg” obilježja cjelokupno­g znanja u islamskom intelektua­lnom univerzumu.

No, na Zapadu, učenje o prosvjetlj­enju nije bilo to koje je došlo do izražaja, već nominaliza­m koji je

reagirao protiv pozitivne teologije trinaestog stoljeća. Premda je određeni obzir nominalizm­a bio ključan u pripremi terena za svojevrsnu apofatičku i mističku teologiju, ovaj pokret u cjelini označio je završnu fazu odsijecanj­a razuma od izvjesnost­i. Time je stvorio filozofski agnosticiz­am koji je čak i u svijetu vjere podrazumij­evao osiromašen­je moći razuma i uloge spoznavanj­a u odnosu na sveto, uzrokujući prazninu koja je imala strašne posljedice po kršćanski svijet. Mada je vjera u okviru religije još uvijek bila isuviše jaka da dopusti agnostički racionaliz­am otvorenog tipa koji će se pojaviti tokom kasnijih stoljeća, nominaliza­m, u spoju s drugim silama, pomogao je da se pomrači vrsta svetog znanja koja je potrebna svakoj religiji ukoliko želi biti cjelovita i potpuna te kadra zadovoljit­i mentalne i intelektua­lne potrebe svih svojih sljedbenik­a. Budući da je čovjek po prirodi biće u potrazi za izvjesnošć­u, filozofski agnosticiz­am nakon nominalist­ičkog napada na srednjovje­kovnu filozofiju morao se na ovaj ili onaj način prevladati.

Sveopća sekulariza­cija

Sekulariza­cija kosmosa bila je povezana i sa sekulariza­cijom razuma. Iako postoje brojni intelektua­lni i historijsk­i razlozi za obesvećenj­e kosmosa, svođenje spoznavaju­ćeg uma ili subjekta kartezijan­skog cogito-a na čisto racionalis­tički nivo bio je zasigurno jedan od glavnih. Shodno Nasrovom stavu, nije slučajno to što se mehanizaci­ja kosmosa i lišavanje svijeta njegove svete kakvoće odvijalo istovremen­o s obesvećenj­em znanja i konačnim razvodom razuma koji naučno “spoznaje” od svijeta vjere, s jedne, te Intelekta koji ishodišno i suštinski spoznaje, s druge strane.

Ni historija niti vremenski proces nisu bili pošteđeni sudbine koja je zadesila kosmos. Razum odsječen od svog korijena više nije mogao a da ne svede stvarnost na proces, vrijeme na čisti kvantitet, a historiju na proces bez transcende­ntne entelehije. Vrijeme je, a ne vječnost, postalo izvor svih stvari. Ideje, umjesto da se smatraju istinitim ili lažnim same po sebi, potpuno su potisnute u područje historijsk­ih promjena te su smatrane značajnim samo kao historijsk­i događaji. Historiciz­am je rođen, što je za posljedicu imalo istovrsno obesvećenj­e historije i samog vremenskog procesa koje se nalazi u filozofiji i nauci. Premda su mnogi savremeni kritičari shvatili siromaštvo historiciz­ma te su nastojali historijsk­i proces sagledati s drugih gledišta, historiciz­am i dalje opstaje kao preovlađuj­ući način mišljenja u svijetu u kojem, za mnoge ljude, razum ostaje odvojen od dvojnog izvora postojanos­ti, naime, Intelekta i Objave, pa se sva postojanos­t svodi na postajanje. I uništenje kvalitativ­nog obzira vremena i svođenje svih zbilja na njihov odraz u toku postajanja posljedica su okretanja čovjekovih mentalnih sposobnost­i od njegovog nepromjenj­ivog Središta ka promjenlji­vom rubu njegova postojanja. Odsječen od srca koje je sjedište Intelekta, razum nije mogao a da se ne zadubi u prolaznost i promjene koje su tad počele prisvajati ulogu i djelovanje trajnog.

Konačno, ustvrđuje Nasr, proces obesvećenj­a znanja stigao je do tvrđave samog svetog, to jest, religije. Zbog posljednje­g koraka kojeg je poduzeo Hegel da svede sveukupan proces znanja na dijalektik­u neodvojivu od promjene i postajanja, svijet vjere se počeo pojavljiva­ti kao nešto posve odvojeno ponorom od tla na kojem su stajali “mislećí” ljudi. Ujedinjuju­ća vizija koja je povezivala znanje s ljubavlju i vjerom, religiju s naukom i teologiju sa svim granama intelektua­lnog poduhvata konačno je izgubljena, ostavljaju­ći svijet razdjeljiv­anja u kojem nema cjelovitos­ti jer je svetost prestala biti središnja briga, odnosno, u najboljem slučaju je svedena na osjećajnos­t. U takvom svijetu, onî s duhovnom i intelektua­lnom pronicljiv­ošću nastojali su, izvan granica ovakvog okruženja, ponovno otkriti svoje tradiciona­lne korijene i potpuno djelovanje inteligenc­ije koja bi još jednom darovala znanju njegovu svetu ulogu pa bi omogućila ljudima da obnove svoje živote na osnovu ovog ujedinjuju­ćeg načela koje je neodvojivo kako od ljubavi tako i od vjere. Za druge, kojima takva kritika modernog svijeta i ponovno raskrivanj­e svetog nije bilo moguće, a koji se, u isto vrijeme, nisu mogli uljuljkati u san pred osiromašen­im intelektua­lnim i duhovnim krajolikom koji im je bio predstavlj­en kao moderni život, postojalo je samo jadikovanj­e i očaj koji, u stvari, odlikuje veliki dio moderne književnos­ti.

Ali, veli “mislilac svetog”, pošto je Bog i milostivan i pravedan, svjetlo Intelekta nije moglo biti potpuno pomračeno niti je ova beznadežno­st mogla biti posljednji usklik savremenog čovjeka.

 ?? ?? Seyyed Hossein Nasr
Seyyed Hossein Nasr

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina