Preporod

Poklonila 50 Sufara i 70 Tedžvida

Lijepe geste naših džematlija

- F. SINANOVIĆ

Azijada Jahić sa suprugom Sakibom živi u Švicarskoj, u Lucernu. Imaju dvoje djeca, dva odrasla sina Semira i Tarika. Azijada je vrijedan član džemata Lucern, koji predvodi imam Ćazim-ef. Mehmedović.

Prije desetak godina Azijada je počela da uči kur’anske harfove. Često je i sama učila. Uz mnogu truda i volje, 2015. godine je u njenim Saračima kod Kalesije, tokom tog ramazana, priređena svečanost povodom učenja hatma-dove za Azijadu Jahić.

Ovih dana Azijada Jahić je svom džematu u Miljanovci­ma za potrebe mektepske djece, a i odraslih koji žele da uče Kur’an donirala 50 „Sufara“, autora Asima Hasanspahi­ća i Ermina Zahirovića, te 70 „Tedžvida“autora Sejida Strike.

„Ja sam prvo počela da čitam prijevod Kur’ana i onda se javila želja da Kur’an učim na arapskom jeziku. Želja je bila velika i uspjela sam. Često sam sama učila. Koristila sam razne sufare, raznu literaturu. Nedavno sam dobila Tedžvid Sejida-ef. Strike i Sufaru Hasanspahi­ća i Zahirovića i bila oduševljen­a njima. Prelijepo je sve objašnjeno i vrlo je lahko učiti iz toga. Pogotovo je olakšica što to prati i aplikacija sufara.ba i tedzvid.ba koje djeca mogu instalirat­i na mobitele i učiti i provjerava­ti svoje znanje pomoću knjiga i aplikacija. Ove knjige vrijede zlata. Da sam ja to imala, znatno bi mi olakšalo učenje Kur’ana. Zbog toga sam sa suprugom Sakibom odlučila da svom džematu poklonim Sufare i Tedžvide, kazala nam je Azijada Jahić.

Azijada je prezadovol­jna projektom koji realizira Sejid ef. Strika i tim ljudi oko njega. Smatra da bi svaki džemat za polaznike mektepske nastave trebao imati ovu literaturu. Tedžvidi bi, kako kaže, dobro došli i odraslima koji već uče Kur’an. I Muamer-ef. Kamerić, imam džemata Miljanovci, koji se zahvalio Azijadi i Sakibu za ovu donaciju, smatra da će Tedžvidi dobro doći i starijim džematlija­ma, koji je sve više koji se odlučuju da nauče kur’anske harfove.Azijada je prije nekoliko godina obavila i umru. U firmi su joj dozvolili da se može „pokriti“, da može hidžab nositi. „Pričala sam o svemu sa šefom i on mi je to odbrio. Odobrili su mi i da mogu dobiti slobodne dane kad budem namjeraval­a ići na hadž. A, čvrsto sam odlučila, čim se steknu okolnosti, idem, ako Bog da, na hadž“, kazivala nam je Azijada Jahić. Nada se da je ova nesretna korona neće u tome spriječiti. Inače, i ranije je Azijada činila mnoge hajrate. Između ostalog, za potrebe mekteba u Saračima nabavila je laptop, popravila vrata u mektebu itd.

 ?? ?? Djeca sa sufarama
Djeca sa sufarama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina