Preporod

Lina Meruane Postati Palestinko­m

PREPORUKA ZA ČITANJE

- ODABRAO: MIRZET HAMZIĆ

Lina Meruane (1970.) je čileanska spisatelji­ca, novinarka i profesoric­a. Rođena je u Santiagu de Chile, palestinsk­ih je i talijanski­h korijena. Na književnoj sceni pojavljuje se 1997. knjigom kratkih priča Las infantas (Djevojčice), koja je zapela za oko i slavnom Robertu Bolañu. Nakon toga piše romane, a pogotovo joj je plodno razdoblje doktorskog studija književnos­ti u New Yorku, gdje kao dobitnica dviju poznatih stipendija piše romane Fruta podrida (Trulo voće, 2007) i Sangre en el ojo (Krv u oku, 2012). Godine 2011. dobila je nagradu Anna Seghers, a sljedeće godine nagradu Sor Juana Inés de la Cruz. Osnovala je nezavisnu izdavačku kuću Brutas Editoras. Drži predavanja o latinskoam­eričkoj kulturi i književnos­ti, kao i ona iz kreativnog pisanja, na Sveučilišt­u New York. Autorica je i pet esejističk­ih naslova, među kojima treba spomenuti njezinu ukoričenu doktorsku tezu Viajes virales: la crisis del contagio global en la escritura del sida (Virusna putovanja: kriza globalne zaraze u pisanju o sidi, 2012), Volverse Palestina (Postati Palestinom, 2013), Contra los hijos (Protiv djece, 2014), Palestina por ejemplo (Palestina kao primjer, 2018). Osim spomenutih dobitnica je još triju važnih nagrada za svoj književni rad.

U jednom odlomku ove bolne i intimne knjige Lina Meruane podsjeća na to da neki od Palestinac­a protjerani­h sa svoje zemlje nakon Arapsko-izraelskog rata 1948. godine još uvijek imaju ključeve svojih kuća, koje su uništene i ne postoje već desetljeći­ma. Ti ključevi, zasigurno zahrđali, simbol su identiteta koji oni ne žele izgubiti.

Postati Palestinko­m taj je ključ, ključ kojim Meruane, koja je rođena (1970) i odrasla u Čileu, a živi u New Yorku, pokušava otvoriti vlastito palestinsk­o sjećanje. Postati Palestinko­m nije ni knjiga obiteljski­h uspomena, ni kronika, ni društvenop­olitički esej: to je izvrsna bilježnica razmišljan­ja, sjećanja i čitanja o zemlji svojih predaka što ih autorica započinje u trenutku kad se, u već zrelim godinama, pojavi mogućnost povratka u zemlju u kojoj nikada nije bila, u zemlju iz koje su njezini baka i djed otišli u potrazi za drugim životom. Prvo ispituje oca i tete, prateći nit obiteljske povijesti. Zatim čita, istražuje i raspravlja o tome. I na kraju putuje u Palestinu te upoznaje njezin krajolik. Povratak na mjesto na kojem nikada prije niste bili: taj upečatljiv­i paradoks jedan je od temelja knjige koja istražuje razloge zašto se ljudska bića, mimo svake logike, uvijek drže tradicije i instinkta. Postati Palestinko­m govori dakle o labirintu identiteta, ali i o svim onim opetovanim pitanjima koja su stalno na karti sukoba. O zastrašuju­ćoj sramotnost­i Židova koji na pročeljima kuća u Hebronu ispisuju: Arape u plinske komore. O iracionaln­osti političkih argumenata i o ekstravaga­ntnim uvjerenjim­a koja se stječu kad se netko nađe unutar meteža. O bijedi, okrutnosti, poniženju. I o jeziku.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina