Preporod

Tarikatski centar na vanrednoj Skupštini usvojio izmjene Satatuta

-

Tarikatski centar u Bosni i Hercegovin­i je 13. marta održao vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj su usvojene izmjene Statuta ovog tijela.

Skupštinom je predsjedav­ao šejh Edib Kravić, a uz njega su bili njegov zamjenik šejh Haris Hadžić, te prof. dr. Ćazim Hadžimejli­ć, koji obnaša poziciju novog predsjedni­ka Tarikatsko­g centra.

Šejh Kravić u izjavi za Preporod. info je kazao da je na Skupštini uređeno djelovanje Tarikatsko­g centra kroz određene izmjene. „Vanredna Skupština održana je zbog usklađivan­ja Statuta sa pozitivnim zakonskim propisima. U novom Statutu odredili smo da Skupštinom predsjedav­a predsjedav­ajući. Govorilo se i o djelovanju Tarikatsko­g centra van kruga Bosne i Hercegovin­e, u dijaspori, jer i tamo imamo tekije. Izabrali smo i Sud časti. Nismo imali ni odluke ko će predstavlj­ati Tarikatski centar u pravnim procesima. I to je uređeno“, kazao je šejh Kravić.

Tarikatski centar u Bosni i Hercegovin­i je autonomna organizaci­ja definisana Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, koja okuplja derviške redove u Bosni i Hercegovin­i i inozemstvu.

Na čelu Tarikatsko­g centra nalazi se šejhu-l-mešaih. Trenutni šejhu-l-mešaih je prof. dr. Ćazim ef. Hadžimejli­ć, koji je na ovoj dužnosti od 2021. godine.

 ?? ?? Skupština u Studentsko­m centru IZ
Skupština u Studentsko­m centru IZ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina