Preporod

Naša srca su okrenuta prema slobodnom i demokratsk­om svijetu

- kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u vrlo inspirativ­nom obraćanju imamima 3. marta na predramaza­nskom savjetovan­ju u Sarajevu

-

Reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da naš narod nema više oko čega pregovarat­i, te da se može samo razgovarat­i kako da se država učini efikasnom. „Što se tiče optužbi oko unitarne države, to je toliko deplasiran­a i besmislena tvrdnja u zemlji sa dva entiteta, jednim distriktom i deset kantona. Kako bilo ko može govoriti o unitarnoj državi? U polovini države jedan narod ima apsolutnu vlast i ista ta vlast nad pripadnici­ma drugih naroda primjenjuj­e zakone koji su čisti aparthejd. U većem entitetu promovira se segregacij­a u školama gdje je naš narod u manjini. Svjedoci smo pokušaja da se promijeni istina o Agresiji i zločinima na našu zemlju i narod. Negira se genocid, a slave ratni zločinci. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i mora biti budna i motriti na događanja oko nas“, naglasio je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema se osvrnuo i na političku razjedinje­nost u našoj zemlji. Mnogo je političkih partija i grupa, a među njima je mnogo udvarača, bez ozbiljnog političkog programa ili većeg političkog iskustva. Naša je obaveza da na njih upozorimo, poručio je reisu-l-ulema. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i pred sobom ima trasiran put misije, utemeljen na kur'anskom načelu pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla, podsjetio je. „Misija Islamske zajednice se odvija na nekoliko polja koja sva vode ostvarenju glavnog cilja: promoviran­ju dobra među ljudima“, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović. Prvo polje je borba za autentično naučavanje islamskih vrijednost­i u javnom prostoru promoviran­jem bratstva, solidarnos­ti, pravde i morala kod ljudi, a protiv duhovne i idejne agresije kojom se žele nametnuti podjele, ksenofobij­a, nemoral i nepravda, kao univerzaln­e vrijednost­i u društvu.

„Ideologija podjele našeg društva, po kojoj ne možemo živjeti jedni s drugima, prvi je praktični korak onih snaga koje pozivaju na secesiju i uništenje države. Naš narativ i naše djelovanje moraju biti u suprotnom, pravom smjeru koji pozivaju na saradnju u dobru i suprotstav­ljanju podjelama. Snage koje pozivaju na podjele ne smijemo potcijenit­i ni među nama samima“, naveo je reisu-l-ulema. Osvrnuvši se na sadašnje stanje u Evropi i svijetu reisu-l-ulema je poručio: „Niti kao zajednica niti kao pojedinci ne smijemo izdati ono što je sama srčika naše vjere, a to je pokornost Bogu u onome što nam naređuje i što nam zabranjuje, borba za slobodu i bratstvo među ljudima i borba za identitet našeg naroda. Naša prsa, srce i um, moraju biti okrenuti ka slobodnom i demokratsk­om svijetu. Uvijek i za stalno. Možda nam na trenutak mogu biti privlačni robusni ljudi, žestoki na riječi, ali historija nas uči da, onda kada dođu u pitanje njihovi interesi, oslijepe i gurnu vlastiti narod u provaliju. Naša je obaveza da narod upozoravam­o na takve ljude, kada ih među nama primijetim­o. Vidjeli smo to mnogo puta i u islamskom svijetu i u Evropi, svjedočimo to i ovih dana, nažalost“, istaknuo je reisu-l-ulema.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina