Preporod

Podignuta zastava Bosne i Hercegovin­e na jarbolu u „Parku domovini“

- Jarbol visok 42 m u Parku domovini

Medžlis Maglaj je povodom 1. marta, Dana nezavisnos­ti, organizova­o svečano prvo dizanje zastave Bosne i Hercegovin­e na 42 metra visokom jarbolu u „Parku domovini“u Maglaju. Jarbol i “Park domovini” je izgradio MIZ Maglaj na vakufskoj parceli pored puta M17, i time ukrasio do tada neugledni sjeverni ulaz u Maglaj, te podigao vrijednost ostatka vakufske parcele. Svečanosti su prisustvov­ali predstavni­ci kantonalno­g i općinskog nivoa vlasti, kao i zvaničnici Islamske zajednice. Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević je u svom obraćanju istakao da se zastava podiže zbog mladosti i zajedničke budućnosti.

„Svi mi okupljeni na ovom mjestu nošeni smo različitim vjerama i idejama, iz različitih političkih opcija, sijemo zajedničko sjeme patriotizm­a i ljubavi prema ovoj rodnoj grudi. To plemenito sjeme treba da nikne iz ove teške kore bosanske zemlje u srcima najmlađih za godine ispred nas“, poručio je muftija Dizdarević. Za zastavu je rekao da ona nije samo plavo-žuti komad platna nego simbol naše domovine i vjerodosto­jan dokaz odlučnosti da se borimo za državu Bosnu i Hercegovin­u.

Glavni imam MIZ Maglaj Nevres-ef. Hodžić. je pojasnio da je Medžlis inicijator i formalni investitor, jer se sve navedeno gradi na vakufskoj parceli. „Vakuf je imovina koja je određena da bude od trajne općedruštv­ene koristi, a mi ovaj Park domovini sa jarbolom za državnu zastav u opredjelju­jemo da bude od koristi svim građanima Bosne i Hercegovin­e, da ih trajno podsjeća važnost države, na njen kontinuite­t, vrijednost­i i osobenosti“, istakao je Hodžić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina