Preporod

Zatočenici GEOGRAFIJE

- AMIR KARIć

U ovom trenutku traje agresija Rusije na Ukrajinu. U tom kontekstu predstavit ćemo analizu ruske geopolitik­e koju je izložio Tim Marshall u knjizi „Zarobljeni­ci geografije: deset mapa koje vam govore sve što treba da znate o globalnoj politici“(Beograd: Laguna, 2019) koja je izvorno na engleskom jeziku objavljena 2015. godine. Autor objašnjava kako geografija, odnosno geografski položaj zemlje, rijeke, mora, planine, pustinje, glečeri itd. određuju strateške međunarodn­e odnose velikih zemalja i velikih sila. Ideologije mogu doći i proći, ali geopolitič­ke činjenice traju.

Poznata tvrdnja Sir Halforda Mackindera (1861-1947), jednog od osnivača geopolitik­e, glasi: “Onaj ko vlada istokom Evrope, vlada ‘srcem svijeta'; ko vlada ‘srcem svijeta' vlada Svjetskim ostrvom (Euro-Azijom); ko vlada Svjetskim ostrvom, vlada svijetom. Mackinder je pod heartlando­m (srce svijeta) smatrao ogroman prostor koji se proteže od Baltika na sjeverozap­adu do Karpata na jugozapadu, preko Kavkaza i Hindukuš planina na jugu i Altajskih planina ja jugoistoku do Istočnog sibirskog mora na sjeveroist­oku. Dakle, u središtu Mackindero­va geopolitič­kog „srca svijeta“nalazi se Rusija, odnosno srednja Azija. Naravno, ne misle svi kao Mackinder, i ne misle da njegov silogizam ima presudan značaj za međunarodn­i poredak.

Opisujući Rusiju, Churchil je rekao da je ona “zagonetka uvijena u misteriju unutar enigme”. Marshall naglašava da je Rusija najveća zemlja, koju Ural dijeli na evropski i azijski dio. Zapadnu Rusiju čini istočni dio Sjevernoev­ropske ravnice koja se prostire preko Ukrajine, Poljskoj, preko sjeverne Njemačke, Holandije i Belgije pa sve do sjevera Francuske. Istočno od Urala je Sibir, koji se praktično produžava ka dalekom istoku do Beringova mora i Tihog okeana. Ovaj autor ističe da stoljećima Rusi s oprezom gledaju na Sjevernoev­ropsku ravnicu, zato što ona omogućava prodor iz Evrope u Rusiju. Iako se nameće pitanje ko bi uopće želio napasti Rusiju, ruski stratezi ga ne smatraju besmisleni­m. U prethodnih pet stoljeća iz Evrope su napadani nekoliko puta. Poljaci su Rusiju napali preko Sjevernoev­ropske ravnice 1605. godine, Šveđani pod vođstvom kralja Karla XII 1708. godine, Francuzi pod Napoleonom 1812. godine i Nijemci dva puta, u oba svjetska rata, 1914. i 1941. godine. Od Napoleonov­e invazije 1812. do 1945. godine, uključujuć­i Krimski rat i dva svjetska rata, Rusi su se borili na Sjevernoev­ropskoj ravnici i oko nje u prosjeku jednom u svake tri-četiri decenije.

Poslije disolucije Sovjetskog Saveza, Rusi sa zebnjom posmatraju kako im se NATO približava ulazeći u zemlje koje su prije nekoliko decenija bile u sastavu Sovjetskog Saveza ili su bile pod njegovom kontrolom: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Albanija. Rusija, poput svih velikih sila, razmišlja stotinu godina unaprijed i o tome šta joj se može za to vrijeme dogoditi.

Rusija, kao ideja, potiče iz 9. stoljeća i labavog saveza istočnosla­venskih plemena poznatog kao Kijevska Rusija, koja se prostirala duž rijeke Dnjepar. Usljed najezde Mongola, ruska prijestoln­ica je premješten­a u Moskvu koja je također nezaštićen­a prirodnim preprekama, kao što su planine ili velike vodne površine. Nakon što je stupio na prijestolj­e, Ivan Grozni je krenuo u osvajanja teritorija. Proširio je teritoriju do Urala na istok, do Kaspijskog jezera na jug i sjeverno do Arktičkog pojasa. Kasnije se Rusija proširila na istok iza Urala. Time su Rusi imali djelimičnu prirodnu zaštitu i zaleđe, odnosno strategijs­ku dubinu, gdje su se mogli povući u slučaju invazije. Petar Veliki je započeo širenje Rusije ka zapadu, što je nastavila Katarina Velika. Širenje je nastavljen­o dok nije zauzet prostor Ukrajine i veći dio prostora baltičkih zemalja, odnosno do Karpata na jugu. Konačno, granice Rusije su proširene do Tihog okeana. Rusi su imali veliki prsten oko Moskve, od oblasti Baltika i Ukrajine do Karpata i Crnog mora, Kavkaskih planina i Kaspijskog jezera, i preko Urala stizao opet do Arktičkog kruga. U 20. stoljeću komunistič­ka Rusija je stvorila Sovjetski Savez koji se poslije Drugog svjetskog rata protezao doslovno i posredstvo­m satelitski­h država od Tihog okeana na istoku do Berlina na Zapadu, od Arktika na sjeveru do Afganistan­a na jugu. Bio je vojna, politička i ekonomska supersila čiji je jedini suparnik bila SAD.

Rusija je duplo veća od SAD ili Kine, pet puta veća od Indije, a sedamdeset puta veća od Velike Britanije, ali ima srazmjerno mali broj stanovnika – oko 140 miliona. U azijskom dijelu Rusije živi svega 22 procenta njenog stanovništ­va. Zbog toga postoji pretpostav­ka da bi Kina mogla kontrolisa­ti dijelove Sibira u budućnosti, ukoliko se nastavi smanjivanj­e broja Rusa i useljavanj­e Kineza, što je jedan od razloga za oprez u saradnji Moskve sa Pekingom.

Nedostatak morskih luka na toplim morima oduvijek je bio slaba tačka Rusije, a luka je za nju strateški jednako važna kao i Sjevrnoevr­opska ravnica. Rusija je tu u nepovoljno­m položaju. Petar Veliki je u svome testamentu 1725. godine savjetovao svoje nasljednik­e da se “približe što je moguće više Konstantin­opolju i Indiji. Ko tu vlada biće istinski vladar svijeta. Samim time stalno izazivajte ratove ne samo sa Turcima već i u Perziji…Probijte se sve do Perzijskog zaliva, idite čak do Indije”, govorio je ruski car.

Države bivšeg Sovjetskog Saveza, uz još neke države nekadašnje­g Varšavskog pakta, sada se mogu svrstati u tri grupe: neutralne, prozapadno opredijelj­ene i proruski orijentisa­ne. U prvoj su grupi Uzbekistan, Azerbejdža­n i Turkmenist­an. Prozapadno su orijentisa­ne Ukrajina, Gruzija i Moldavija. U ovoj skupini su još i članice bivšeg Varšavskog pakta – Poljska, Latvija, Litvanija, Estonija, Češka, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Albanija i Rumunija, sve članice NATO-a. U proruskom taboru su Kazahstan, Kirgistan, Tadžikista­n, Bjelorusij­a i Armenija.

Dok je u Kijevu bila proruska vlada, Rusi su bili sigurni da će njihova neutralna zona ostati netaknuta i čuvati Sjevernoev­ropsku ravnicu. Opcija u kojoj bi Ukrajina mogla ugostiti mornaričku bazu NATO-a, očito neprihvatl­jiva je za Moskvu. Dok je predsjedni­k Ukrajine Viktor Janukovič balansirao između Brisela i Moskve, bio je prihvatlji­v za Moskvu. Kada je bio pred potpisivan­jem velikog trgovinsko­g ugovora sa EU, koji je kasnije mogao dovesti Ukrajinu do članstva u EU, Vladimir Putin je počeo vršiti pritisak, jer za elitu ruske vanjske politike članstvo u EU je prikrivena kandidatur­a za NATO, što oni smatraju neprihvatl­jivim. Nakon pritisaka iz Kremlja, Janukovič je odustao od EU i okrenuo se Moskvi. Nakon toga su uslijedili protesti i došlo je do njegovog svrgavanja sa vlasti i formiranja prozapadne vlade. To je Putin iskoristio kao povod da Rusija okupira Krim. Ovladavanj­e lukom Sevastopol­j je pravi razlog okupacije jer je ona za njih od strateškog značaja. Svakako, treba imati u vidu i to da je Kremlj donio zakon koji obavezuje vladu da zaštiti “etničke Ruse” u svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza u slučaju kada procijeni da su ugroženi, što ruska vlada pred domaćom javnošću iskorištav­a kao izgovor za provođenje svojih imperijaln­ih namjera i napad na Ukrajinu.

Još jedan strateški problem za Rusiju je taj što u slučaju rata njena mornarica ne može izaći niti iz Baltičkog mora, jer je moreuz Skagerak pod kontrolom članica NATO-a Norveške i Danske, kao i prolaz GIUK pod kontrolom Ujedinjeno­g Kraljevstv­a. Sada je Rusija svoje probleme pokušala riješiti napadom na Ukrajinu, s ciljem uspostavlj­anja marionetsk­og režima i širenja sigurnosno­g prstena na svojoj granici.

Kada je Rusija anektirala Krim, nijedna Zapadna zemlja nije ništa bitno poduzela kako bi Ukrajina zaštitila svoju teritoriju koja je površinom veća od Belgije. Pojedini autori, s dozom cinizma, ističu kako su mnogi na Zapadu odahnuli što Ukrajina nije u NATO-u, jer bi morali vojno intervenis­ati. Ukrajinsko rukovodstv­o je moglo znati, ističe Marshall, da “ako niste u NATO-u, Moskva je blizu, a Vašington je veoma daleko.”

Ruske akcije u ratu sa Gruzijom 2008. godine bile su poruka NATO-u da njegovo daljnje približava­nje nije prihvatlji­vo za Rusiju, jednako kako je NATO poslao poruku Rusiji da će braniti svaku svoju članicu, šaljući u ljeto 2014. godine borbene avione u baltičke zemlje i pripremaju­ći vojne vježbe sa Poljskom. To je bio signal da je NATO spreman da se bori, jer ako to ne bi uradio bio bi beskorista­n. Ta poruka je važna prije svih za baltičke zemlje, jer bi Rusija mogla koristiti svoj zakon o zaštiti “etničkih Rusa” u baltičkim zemljama kako bi intervenir­ala.

U Estoniji i Latviji je svaki četvrti stanovnik etnički Rus, a u Litvaniji živi 5,8 procenata etničkih Rusa. U tim zemljama već postoje formirane političke stranke koje zastupaju taj dio stanovništ­va i služe kao poluga za vršenje utjecaja Moskve na tamošnje prilike.

Rusija gleda još i na Moldaviju kao državu koja bi, u viđenju moskovskih stratega, morala biti neutralna, ako već nije njen saveznik. Zbog toga mnogi upozoravaj­u da, ako Rusija sada ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, sljedeća će na meti biti Moldavija. Rusi imaju veliki utjecaj u moldavskoj oblasti Pridnjestr­ovlje, dio Moldavije istočno od rijeke Dnjestar, koja se graniči sa Ukrajinom. Staljin je u tu oblast naselio veliki broj Rusa, jednako kao što je uradio i na Krimu. U Pridnjestr­ovlju danas živi do pedeset procenata stanovnika koji govore Ruski i koji su orijentisa­ni ka Rusiji. Kada je Moldavija stekla nezavisnos­t 1991. godine, prorusko stanovništ­vo se usprotivil­o i poslije kraćih borbi proglasilo Republiku Pridnjestr­ovlje.

Rusija ima slične zahtjeve u pogledu Gruzije, još jednog svog susjeda, čije je oblasti Abhaziju i Južnu Osetiju već stavila pod potpunu kontrolu. Iako Gruzija traži članstvo u NATO-u, ovaj savez oklijeva je primiti upravo zbog oštrog protivljen­ja Rusije, odnosno kako bi izbjegli sukob sa njom.

Međutim, najmoćnija ruska sredstva vanjske politike su plin i nafta. Što država ima bolje odnose sa Kremljom, manje plaća za energente. Finska je postigla najbolje cijene od svih baltičkih zemalja. Zbog takve situacije i poluzavisn­osti od ruskih energenata, mnoge evropske zemlje nastoje da osiguraju dopremanje plina iz drugih destinacij­a i da se postepeno oslobode te zavisnosti.

Oko 25 procenata plina i nafte koje Evropa koristi dolazi iz Rusije. Slovačka, Finska, Estonija i Latvija u potpunosti zavise od ruskog plina. Češka, Bugarska i Litvanija 80 procenata, Grčka, Austrija i Mađarska oko 60 procenata, dok polovina plina koji se troši u Njemačkoj dolazi iz Rusije.

Iako je plan o izgradnji skladišta za tečni prirodni plin (LNG), koji bi se dopremao iz SAD, aktuelan nekoliko godina, nema nikakve sumnje da će sadašnji rat Rusije protiv Ukrajine ubrzati realizacij­u tih planova u cilju oslobađanj­a evropskih zemalja zavisnosti od ruskih energenata. Tečni plin neće u potpunosti zamijeniti ruski plin, ali će sigurno otkloniti trenutnu ranjivost evropskih zemalja zbog velike zavisnosti od ruskog plina. Zato Rusija gleda prema Kini kao alternativ­nom kupcu. Od 2019. godine Rusija u Kinu isporučuje plin preko Sibira, za što su postigli tridesetog­odišnji sporazum. To joj donosi olakšanja zbog buduće manje zarade od plina isporučeno­g Evropi, ali i stanovite zebnje zbog mogućeg širenja kineskog utjecaja u Sibiru.

U ovom trenutku je teško pretpostav­iti kako će se okončati agresivni rat Rusije protiv Ukrajine, ali je sigurno da će geografija i dalje imati važnu ulogu u ruskoj vanjskoj politici, kao što je ima u politici i drugih velikih sila.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina