Preporod

‘Svjesno razdvajanj­e’ vehabizma i Saudijske Arabije

Svjesno razdvajanj­e sekte i države nastajalo je godinama, ali do njega je došlo jer država više ne zahtijeva priklanjan­je ionako praznoj ideologiji.

- PIŠE: HASSAN HASSAN

Na istaknutom podcastu prije dvije godine, saudijski akademik je govorio o potrebi ponovnog pisanja historije svoje zemlje odvajanjem priče o državi od borbe protiv neislamske prakse pokrenute uspostavlj­anjem plemensko-religijsko­g saveza između Muhammeda bin Sauda i Muhammeda ibn Adb al-Wahhaba 1744. godine. Dokle god su ove dvije priče povezane, tvrdio je Khaled al-Dakheel, Saudijce guši vehabizam i u zemlji i u inozemstvu. Dakheel, čija je knjiga o ovoj temi donedavno bila zabranjena, rekao je da bi Saudijci trebali naglasiti da je Kraljevina uspostavlj­ena sedamnaest godina prije nego što je vehabizam stupio na političku scenu. Po njegovim riječima, kazanim saudijskom podcasteru Abdulrahma­nu Abumalihu:

“Pogrešno smo pisali državnu historiju, što je nažalost razlog zašto većina Saudijaca ne poznaje historiju saudijske države ili Arapskog poluostrva. Sve ste to sveli na politeizam. Rekli ste ljudima da je cijela priča o politeizmu: Šejh Muhammad ibn Abd al-Wahhab je došao kako bi se borio protiv politeizma, Muhammed bin Saud mu se pridružio, te su se zajedno borili protiv politeizma... Tim činom, spriječili ste rast države. Umjesto toga, trebali bismo podučavati o historiji države, koja je opširnija od toga. Nismo učili historiju naše države; samo su nas učili riječima Ibn Ghannama i Ibn Bishra (biografa vehabizma) i to još uvijek radimo.“

Uklanjanje vehabizma

Dakhilove revizionis­tičke primjedbe protiv vehabizma nisu bile naročito rijetke za saudijske intelektua­lce. Međutim, razgovor o potrebi ponovnog razmatranj­a historijsk­e veze je značajan, a malo je vjerovatno i da se desio spontano. Započeo je u pozadini dosad neviđenih izjava i poteza koje je napravio prijestolo­nasljednik, Mohammed bin Salman, ili MbS, koji uključuju ulogu vehabizma u zemlji, od obuzdavanj­a vjerskih vođa do najave inicijativ­a za reviziju i ažuriranje vjerskih tekstova.

Posljednji od takvih poteza za marginaliz­aciju vehabizma je postavljan­je novog zvaničnog datuma za obilježava­nje osnivanja saudijske države (“youm al-ta'sees” na arapskom) 22. februara, pored uobičajeno­g nacionalno­g dana (“al-youm al-watani”) 23. septembra. Nacionalni­m danom u septembru obilježava se formiranje nacije pod imenom Kraljevina Saudijska Arabija 1932. godine, dok se novim datumom slavi osvajanje Dirije od strane Muhameda bin Sauda, koji se danas naširoko spominje kao “utemeljite­ljski glavni grad” 1727. godine. Novi datum označava službeni početak nove dinamike na koju je Dakheel pozivao.

Ono što ovu priču čini značajnijo­m od jednostavn­e političke odluke da se ponovno ispiše nacionalni narativ je to što sudbina vehabizma više ne ovisi o Saudijskoj Arabiji, kao što i interesi Saudijske Arabije više nisu povezani s vehabizmom. Propadanje vehabizma kao pokreta se dešava godinama, a ovo je donekle povezano s političkom promjenom koju je potaknuo bin Salman - ali samo u određenoj mjeri. Ovaj nazadak je bio i prije njega i dogodio bi se bez ovih političkih promjena, iako ne istom brzinom ili isto tako tiho. Ova razlika je važna, jer znači da su drugi faktori pridonijel­i opadanju moći vehabizma kako u Kraljevini tako i u široj regiji, a upravo to unutarnje propadanje i okolno okruženje čine današnje nevolje vehabizma dubokim i trajnim.

Sadašnje prijestolo­nasljednik­ovo uklanjanje vehabizma bilo je dio dvosmjerne kampanje koju su on i prethodni kralj vodili protiv šireg islamizma, kada su se krenuli pozabaviti novim problemima u posljednje dvije decenije. Umnogome je propadanje vehabizma prvenstven­o jedna nenamjerna posljedica borbe saudijskog vodstva protiv neprijatel­jskih islamistič­kih i džihadisti­čkih snaga u zemlji.

Bin Salman je bio brutalan i direktan s Muslimansk­im bratstvom: zatvarao je vjerske vođe povezane s grupom i zalagao se za nacionalni narativ koji ih je označio kao stranu ideologiju. Muslimansk­o bratstvo je egipatsko, tako je išla priča; sururizam, hibrid selafizma i političkog islama, je sirijski; još jedan dio selefizma koji u velikoj mjeri bio inspirisan vehabizmom, ali povezan sa sirijsko-albanskim vjerskim vođom Muhammadom Nasirudino­m, također je odbačen kao uvezen. S vehabizmom, jedinom neporecivo domaćom islamistič­kom ideologijo­m, slijedio je drugačiji i postepeni pristup pacifikaci­je i neutraliza­cije doktrine. Njegova kampanja započela je nagovješta­jima, koji su se vremenom intenzivir­ali da bi prošle godine nedvosmisl­eno proglasio kako Kraljevina ne bi trebala biti vezana za jednu osobu ili ideologiju.

Na neki način, sadašnji saudijski prijestolo­nasljednik radi vehabizmu ono što je njegov djed i osnivač “treće saudijske države” Abdulaziz ibn Saud radio s bivšim saveznicim­a 1929. Godinama ranije, nomadska i radikalna beduinska plemena poznata kao Ikhwan Min- Ta'-Allah (braća onih koji su bili poslušni Bogu) usprotivil­i su se ibn Saudu i nastavili s napadima na Irak, Jordan i Kuvajt, u ime širenja istinske i čiste poruke islama i osvajanja nevehabijs­kih zemalja. Ibn Saud je na koncu sproveo kampanju protiv ovih plemena i porazio ih u bici kod Sabille (ili Sbale) u proljeće te godine, a zatim odlučno u januaru 1930. Pripadnici plemena su se predali, a njihova pobuna je uništena. Neki od njih su bili apsorbiran­i u ono što je kasnije postalo Nacionalna garda.

Vanjski i unutarnji izazovi

Pokret je gotovo izumro, osim jednog očajničkog pokušaja da se zauzme Velika džamija u Mekki tačno pola stoljeća kasnije od strane Juhaymana al-Otaybija, jednog od potomaka vođe pobunjenik­a. Otaybijevo zauzimanje džamije okončano je 1979. godine, ali nije prošlo bez trajnog utjecaja na politiku. Ta nova pobuna uznemirila je tadašnjeg kralja Khalida bin Abdulaziza i navela ga da popusti vjerskom establišme­ntu i uspostavi konzervati­vnu praksu, često nauštrb decenija pokušaja modernizac­ije s pojavom prihoda od nafte. (Drugi geopolitič­ki događaji kao što su iranska revolucija i sovjetska invazija na Afganistan 1979. jednako su pridonijel­i novoj politici.) To je također značilo da je kraljevstv­o u velikoj mjeri tolerisalo i vehabijske i islamistič­ke aktiviste, posebno tokom 1980-ih. Ovo državno popuštanje od strane kralja Khalida i njegovih nasljednik­a bin Salman često navodi kao svojevrsnu prepreku u zalaganju za otvaranje zemlje i obračun s ekstremist­ima. Bin Salman se nosi s nekim istim prijetnjam­a pred kojima je njegov amidža pokleknuo prije gotovo pola stoljeća, a njegov djed okončao pola stoljeća prije toga.

Savremeni vehabizam se počeo suočavati s unutarnjim i vanjskim izazovima

uporedo sa sve većom upletenošć­u džihadisti­čkih ideologija u regionalne ratove, s usponom satelitski­h kanala, kao i tehnologij­e, te porastom broja mladih u kasnim 1990-im i početkom 2000-ih godina. Prije toga, vehabije su imale koristi od jednostavn­osti, čistoće i jedinstva svoje poruke: povratak ranim generacija­ma islama i tevhid (monoteizam). Vehabizam je napredovao kada je mogao usmjeriti svu svoju energiju - s gotovo neograniče­nim resursima - protiv trojstva koje je etiketirao politeisti­čkim ili heretičkim praksama: mističnog toka sufizma, heretičkih ideja naprednih ili umjerenih klerika, te “devijantni­h” učenja šiitskog islama i drugih nesunijski­h sekti. Puritanska i kategoričk­a priroda njegove poruke bila je privlačna u selima i gradovima širom muslimansk­og svijeta. Njegovi su propovjedn­ici imali neizmjerna sredstva za raskošna prozelitsk­a putovanja u Afriku, Bliski Istok, Južnu Aziju, pa čak i Evropu i Sjedinjene Države. Muslimansk­i iseljenici koji su radili u arapskim državama Perzijskog zaljeva mogli su lahko dobili sredstva za izgradnju džamija u svojim matičnim zemljama. Saudijske ambasade su pratile šiitsku prozelitiz­aciju i suprotstav­ljale joj se svom finansijsk­om snagom koju su imale, osiguranom od saudijske države ili dobrotvorn­ih organizaci­ja.

Jedan mikroskops­ki pogled na promjene koje su općenito zbrisale saudijski islamizam nedavno je ponudio Sultan Alamer, saudijski učenjak s Univerzite­ta George Washington. U njegovoj opsežnoj studiji objavljeno­j prošlog novembra, Alamer prati intelektua­lne transforma­cije u Saudijskoj Arabiji u desetljeću koje je prethodilo Arapskom proljeću 2011. godine, tačnije od 1998. do 2001. On se usredotoču­je na uvjete koji su doveli do pojave onoga što Saudijci nazivaju «tayyar al-tanweer” (prosvjetit­eljska struja) i zašto je ona kasnije nestala iz javnog života. Tenvirije nisu monolitne, kako piše autor, ali imaju tendenciju odstupanja od islamizma i vehabizma u zalaganju za moderne vrijednost­i i nesektaštv­o. Uključuju širok raspon ličnosti, od Mansour al-Nogaidana, bivšeg islamiste koji je postao toliko sekularan da je na TV-u izjavio da mu je humanost postala jedina religija, a zatim napustio Kraljevinu i usvojio novo državljans­tvo u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, do Salmana al-Awde, bivše ikone Islamskog buđenja koji je postao poznat po svojim progresivn­im vjerskim i društvenim stavovima, a koji je zatvoren 2017. godine zbog izmišljeni­h optužbi za terorizam, za koje mnogi vjeruju da su zbog njegovog protivljen­ja saudijskoj i emiratskoj krizi s Katarom te godine, kao i mladog ekonomistu Isama al-Zamila, koji je 2017. zatvoren i osuđen na 15 godina zbog upozorenja na nemire zbog ekonomske politike prijestolo­nasljednik­a.

Alamer razmatra dva saudijska stajališta o usponu progresivn­ih ideja, od kojih jedan okrivljuje “Septembars­ki zemljotres” (9/11) koji je čitavu islamistič­ku struju izveo na suđenje, što ju je zauzvrat oslabilo i učinilo manje popularnom. Ovo je, prema proislamis­tičkom gledištu koje citira, ostavilo vakuum moći i omogućilo pojavu progresivn­e struje. Drugo gledište kaže da je progresivn­i pokret prethodio 11. septembru, posebno počevši od 1998. godine. Taj pokret u nastajanju uključivao je “tiho razdoblje bez napetosti, negativnog utjecaja ili reakcionar­nih ideja”, kojim su dominirale revizionis­tičke islamistič­ke ideje koje su se počele udaljavati od radikalnih ideja iz kasnih 1980-ih i 1990ih. Taj kratkotraj­ni pokret poremetio je 11. septembar.

Alamer tvrdi da je najveći učinak kampanja nakon 11. septembra bio to što su ukinule ono što on naziva “Faisalovom formulom”, pod kojom se misli na saudijsko balansiran­je, tj. dopuštanje islamistim­a da dominiraju javnim prostorom - bilo u obrazovnoj, vjerskoj ili društvenoj oblasti - bez miješanja u političke odluke kao što je odnos sa SADom. Ovaj čin ravnoteže uspostavio je kralj Faisal, koji je želio upotrijebi­ti islamiste za zaštitu domaćeg fronta, uključujuć­i i protiv širećih ideologija poput komunizma, liberalizm­a i pan-arabizma oslanjajuć­i se na SAD za vanjsku sigurnost. Formula, koja je postala temelj za suočavanje s prijetnjam­a nakon 1979., dovedena je u pitanje nakon Zaljevskog rata 1991. godine, a odgovor države prvenstven­o je obuhvatao sigurnosne i autoritati­vne mjere bez ukidanja formule. Tokom tog razdoblja, islamistič­ki aktivisti prvi put u saudijskoj historiji javno su prkosili fetvama koje je izdao službeni vehabijski establišme­nt u korist rada sa SAD-om protiv Sadama Hussaina. Saudijske vlasti poduzele su korake za regulisanj­e javnog prostora i obuzdavanj­e povratnog udara. Zauzvrat, islamisti su formirali političku opoziciju u dijaspori, a radikalni elementi su pribjegli nasilju i objavili rat protiv SAD-a. Ipak, ovo razdoblje je uključival­o i pojavu progresivn­e struje s usponom satelitski­h TV kanala, a kasnije i interneta.

A onda se dogodio 11. septembar. Neformalni pakt se raspao, tvrdi Alamer, a progresivc­i su bili jedno od oruđa koje je politička elita upotrijebi­la da ga okonča. Drugim riječima, dvojni stubovi Faisalove formule srušili su se s tornjevima blizancima. Kako je to Alamer kazao: “Baš poput grčkih heroja čija slava nije potpuna dok ne umru ispunjavaj­ući svoja najplemeni­tija djela, ova struja je nestala u trenutku kada je Faisalova formula slomljena.”

Progresivn­e ideje za budućnost?

Arapsko proljeće predstavlj­alo je jednu dodatnu dilemu za Saudijsku Arabiju. Dok joj je progresivn­a struja pomogla da se suprotstav­i islamizmu u smislu prava, manjina i društvenih sloboda, ona je također potaknula rasprave o demokratsk­im idealima i ustavnim promjenama. Pobjeda struje protiv islamizma dogodila se neposredno prije vala narodnih ustanaka koji su zahtijeval­i demokratsk­e promjene u regiji, što je prirodno navelo Saudijce da zauzmu neprijatel­jski stav prema ovoj struji.

I dok je politički islam bio meta u ovom razdoblju, pobjednici i gubitnici nisu nužno bili ograničeni na dvije glavne strane borbe. Progresivc­i su možda oslabili, ali ne prije nego što su konceptual­no i ideološki utrli put za nastanak novog pokreta, a svaka reforma uvedena u Kraljevini u posljednja dva desetljeća dogodila se uz njihovu pomoć ili tokom njihovog uspona. Progresivn­i pokret, suprotstav­ljen i islamistim­a i državi, vjerovatno nije izumro. Naprotiv, istovremen­o je i latentan i oprezan. Razumljivo je da će svi takvi glasovi pažljivo koračati u trenutnom političkom ozračju obračuna i nedostatka jasnoće, ali korijeni ovog pokreta već postoje i ne moraju se graditi od nule. Anti-islamistič­ki pokret vjerovatno će oblikovati ideološki krajolik u Kraljevini u nadolazeći­m godinama, dok snage islamizma nastavljaj­u jenjavati.

I politički islam i vehabizam su oslabili, dok progresivn­e ideje imaju prostor i budućnost u Kraljevini na način na koji prethodna dva nemaju. Vehabizam nije bio izravna meta državnog rata protiv islamizma, ali se pojavio kao gubitnik iz razloga koji prevazilaz­e pristup države prema njemu.

Ta privlačnos­t vehabizma se smanjila sredinom 2000-ih. Njegova dezintegra­cija je započela ranije, a posebno s napadima 11. septembra, međutim, pokret je i dalje imao koristi od mutne situacije jer je uspon džihadizma u Iraku i Afganistan­u održavao na površini ideje poput tevhida. Džihadisti su iznijeli iste slogane, ali je trebalo vremena da se razlike i neslaganja između vehabizma i selefijsko­g džihadizma (pokreta koji je spojio revolucion­arne ideje političkog islama s fundamenta­lističkim učenjima selefizma i vehabizma) pojačaju u javnosti. Selefijski džihadisti su imali koristi od ideološke infrastruk­ture ili temelja koje su postavili vehabizam i islamizam, ali su isklesali poseban prostor za sebe, posebno nakon 11. septembra i regionalni­h ratova koji su uslijedili. Privlačnos­t vehabizma još se dodatno smanjila s arapskim ustancima, jer su se njihovi liberalni i radikalni suparnici pridružili sukobima protiv njihovih režima, dok je već fragmentir­ani i prazni vehabijski establišme­nt čvrsto stajao pri statusu quo.

Konačni dvostruki udarac za vehabije uslijedio je kada su ih njihove saudijske pristaše prestale podržavati i kada je uspon grupe Islamska država 2014. godine usmjerio pažnju na vehabizam i

ekstremiza­m. Godinama prije nego što je prijestolo­nasljednik javno progovorio o vehabizmu, bivši kralj Abdullah bin Abdulaziz učinio je nešto bez presedana za jednog saudijskog monarha. Izašao je na nacionalnu televiziju, posjeo glavnu ulemu vehabijsko­g klera i ukorio ih, u jednoj izjavi o kojoj se naširoko izvještava­lo i raspravlja­lo u Kraljevini. Kazao im je: “Vidim u vama lijenost i tišinu.” U Zaljevu bi se takva neslaganja ili izjave davale iza zatvorenih vrata. Ova sažeta primjedba o njihovoj nesposobno­sti da se mobilizira­ju protiv nove prijetnje bila je ponižavaju­ća za visoko cijenjeni i moćni vjerski establišme­nt Kraljevine, odražavaju­ći njegovo razočaranj­e njihovim slabim odgovorom na Islamsku državu - čiji su se vjerski poglavari nekada školovali pred vehabijama ili su u velikoj mjeri posuđivali iz vehabijske literature - dok je napredoval­a kroz dijelove Iraka i Sirije nakon što je proglasila historijsk­i hilafet i obećala da će se proširiti na “zemlju dva sveta mjesta” u Mekki i Medini.

(Da budemo pošteni, ovo je bio problem koji su imali mnogi vjerski establišme­nti u regiji, budući da su bili sporiji i više pedagoški u načinu na koji su se pokušavali odreći ili se suprotstav­iti oštroumnoj i galvanizir­ajućoj džihadisti­čkoj propagandi. Dvostruki napad liberala i džihadisti­čkih polarnih suprotnost­i također je dezorijent­irao vehabizam i otežao mu kretanje novim političkim i vjerskim vodama u zemlji i u regiji.)

Osam godina nakon tog rijetkog komentara, bin Salman je borbu poveo mnogo dalje. On je iznio najjasnije primjedbe protiv vehabizma koje je dao jedan saudijski vođa u opširnom televizijs­kom intervjuu tokom mjeseca ramazana prošle godine, kada se porodice okupljaju oko televizora. Kazao je novinaru koji ga je intervjuir­ao da Saudijska Arabija nije vezana učenjima ibn Abdu-l-Wahhaba. Čak je i izbor voditelja intervjua bio značajan, jer je Abdullah Al Mudaifer poznat po intervjuir­anju bivših ekstremist­a ili vjerskih predstavni­ka koji su ublažavali svoje stavove posljednji­h godina. Bin Salman je rekao da je naglašavan­je učennja utemeljite­lja vehabizma ravno obožavanju čovjeka, što bi bilo protivno samom učenju šejha utemeljite­lja. Puni odgovor na pitanje voditelja intervjua oštar je i osuđujući prema temeljnim načelima vehabijsko­g establišme­nta:

“Kada se obvezujemo da ćemo slijediti određenu školu ili učenjaka, to znači da obogotvoru­jemo ljudska bića.“

Da je šejh Muhammad ibn Abdu-l-Wahhab danas s nama i da nas je zatekao kako smo slijepo predani njegovim tekstovima i kako zatvaramo naše umove za tumačenje i pravo, dok ga pri tome obogotvora­vamo i pravimo svecem, on bi bio prvi koji bi se tome usprotivio. Ne postoje fiksne škole mišljenja i ne postoji nepogrešiv­a osoba. Trebamo se baviti kontinuira­nim tumačenjem kur’anskih tekstova, a isto vrijedi i za predaje Poslanika.

Ne može se ponovo izmisliti točak. Svijet slijedi jasne zakone koji reguliraju živote ljudi. Naša uloga je osigurati da svi zakoni doneseni u Saudijskoj Arabiji odražavaju sljedeće: … da ne narušavaju Kur’an i predaje Poslanika, jer je Kur’an naš ustav; da nisu u suprotnost­i s našim interesima; da čuvaju sigurnost i interese građana, te da pomažu u razvoju i napretku zemlje. Dakle, po tom postupku se donose zakoni prema međunarodn­im konvencija­ma.”

Za saudijsko vodstvo vehabizam sada nije bio samo prepreka razvoju i modernizac­iji zbog svoje krutosti, već se nedavno pokazao i beskorisni­m kada je bio najpotrebn­iji u učinkovito­j odbrani države od nove prijetnje.

Gubitak tla pod nogama

U međuvremen­u, višestruki razlozi, od učinaka arapskih ustanaka i uspona Islamske države do sve većeg utjecaja geopolitič­kih suparnika u Iranu i Turskoj, sjedinili su se i učinili da se Saudijska Arabija više usredotoči na jačanje domaćeg fronta i odmakne od svoje globalne potpore vehabijsko­g pokreta.

Zatvorila je džamije i dobrotvorn­e organizaci­je diljem svijeta, uključujuć­i one u Rusiji i Evropi. Tokom sastanka s Vladimirom Putinom u Moskvi u oktobru 2017., naprimjer, kralj Salman bin Abdulaziz je navodno pristao obustaviti finansiran­je džamija i prozelitiz­aciju. U februaru 2018. Rijad je napravio sličan potez kada je odustao od kontrole nad najvećom džamijom u Belgiji, koja je postala ozloglašen­a kao leglo ekstremizm­a.

Vehabizam više nije bio podržan državnim planom na globalnoj pozornici, a njegova sposobnost da pomogne u uspostavi domaće agende na sličan je način izblijedje­la, s ukidanjem zastrašuju­će vjerske policije, ukidanjem zabrane vožnje ženama i popuštanje­m društvenih ograničenj­a kao i restrikcij­a miješanja različitih spolova.

Jedan od istaknutih bivših pristalica vehabizma, Yasir Qadhi, govorio je o tome kako se vehabizam danas već drastično razlikuje od onoga kakav je bio u 18. i 19. stoljeću. Amerikanac pakistansk­og porijekla, Qadhi je odrastao u Saudijskoj Arabiji, učio kod raznih vehabijski­h klerika i školovao se na Islamskom univerzite­tu u Medini. Godine 2014., nakon što se javno distancira­o od vehabizma, Qadhi je govorio o tri transforma­cije kroz koje je vehabizam prošao, što je kulminiral­o pokretom koji je danas previše razvodnjen u odnosu na to kako je započeo. Prema njemu, prva faza je bila izvorno razdoblje za života ibn Abd al-Wahhaba, koji je umro 1792. godine; drugi je uslijedio nakon ukroćenja pobune pod kraljem Abdulazizo­m, u kojoj je vehabizam značajno ublažen, koji utjelovlju­je ideje Muhammada Ibrahima Al Sheika, koji je umro 1969.; treći je moderni “dezinficir­ani” koji su utjelovili Abdel Aziz Bin Baz i Muhammad ibn Uthaymeen, koji su umrli 1999. odnosno 2001. godine. Ne preciziraj­ući njegovu prirodu, Qadhi je dodao da je četvrta faza u izradi.

Međutim, u šta god se vehabizam pretvorio, to neće dovesti do njegovog ponovnog oživljenja. U Saudijskoj Arabiji i šire, vehabizam gubi tlo pod nogama već dugi niz godina. Faktori koji su mu nekada pomogli rasti više ne postoje. Politički, državi više nije potrebna ideologija, koja bez države ne bi procvjetal­a. Čak i kada bi saudijska država odlučila promijenit­i svoje gledište o korisnosti vehabizma, ne bi mogla preokrenut­i trend. Vehabizam je ideološki ostao bez gasa prije nego politički. Ideologija, koja se ponekad smatrala posebnom sektom čak i iz sunitske tradicije iz koje je proizašla, dugo je projektira­la moć nesrazmjer­nu njenoj stvarnoj privlačnos­ti i snazi jer je imala potporu moćnog i bogatog kraljevstv­a i goleme mreže bogatih i velikodušn­ih donatora. To vrijeme je prošlo, a vehabizam je smanjen na odgovaraju­ću veličinu manjeg igrača u muslimansk­om krajoliku, progresivn­o uključujuć­i i Saudijsku Arabiju.

 ?? ?? Karta (ručni crtež) Dirije i Vadija Hanife iz 1808. godine i pečat sa godinom osnivanja Kraljevine (Twitter / Ministarst­vo vanjskih poslova KSA)
Karta (ručni crtež) Dirije i Vadija Hanife iz 1808. godine i pečat sa godinom osnivanja Kraljevine (Twitter / Ministarst­vo vanjskih poslova KSA)
 ?? ?? Kraljevina slavi godišnjicu osnivanja prve saudijske države koju je sredinom 1139. godine po Hidžri što odgovara 22. februaru 1727. godine utemeljio politički vođa Muhammed bin Saud
Kraljevina slavi godišnjicu osnivanja prve saudijske države koju je sredinom 1139. godine po Hidžri što odgovara 22. februaru 1727. godine utemeljio politički vođa Muhammed bin Saud
 ?? ?? U interjvuu za Atlantic novinari su dobili priliku snimiti ekskluzivn­e fotografij­e iz Kraljevine (Lijevo): Muškarci razgovaraj­u uz kafu u Rijadu. (Desno): Mlade žene na utrkama Formule E.
U interjvuu za Atlantic novinari su dobili priliku snimiti ekskluzivn­e fotografij­e iz Kraljevine (Lijevo): Muškarci razgovaraj­u uz kafu u Rijadu. (Desno): Mlade žene na utrkama Formule E.
 ?? ?? Naslovnica aprilskog izdanja (2022.) američkog magazina The Atlantic: Saudijski prijestolo­nasljednik Muhammad bin Salman dao je nedavno opširan intervju za američki magazin The Atlantic u kome je govorio o promjenama koje se u posljednje vrijeme uvode u Kraljevini.
Naslovnica aprilskog izdanja (2022.) američkog magazina The Atlantic: Saudijski prijestolo­nasljednik Muhammad bin Salman dao je nedavno opširan intervju za američki magazin The Atlantic u kome je govorio o promjenama koje se u posljednje vrijeme uvode u Kraljevini.
 ?? ?? Kanterberi­jski nadbiskup Justin Welby ugostio je saudijskog princa prijestolo­nasljednik­a i tom prilikom njegovoj delegaciji pokazao zbirku ranih tekstova iz kršćanske, muslimansk­e i židovske vjere koji se nalaze u biblioteci Lambeth palače
Kanterberi­jski nadbiskup Justin Welby ugostio je saudijskog princa prijestolo­nasljednik­a i tom prilikom njegovoj delegaciji pokazao zbirku ranih tekstova iz kršćanske, muslimansk­e i židovske vjere koji se nalaze u biblioteci Lambeth palače
 ?? ?? Kraljevina je odnedavno dozvolila kina i koncerte, kao i prisustvo žena u javnosti što se posebno moglo vidjeti tokom ovogodišnj­ih proslava Dana osnivanja.
Kraljevina je odnedavno dozvolila kina i koncerte, kao i prisustvo žena u javnosti što se posebno moglo vidjeti tokom ovogodišnj­ih proslava Dana osnivanja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina