Preporod

Hafiska dova Berini Kučković

Puračić/Lukavac

- T. A. / A. Đ.

Hafiska dova Berini Kučković proučena je u subotu, 26. februara 2022. godine u džamiji u Prokosović­ima, Medžlis Islamske zajednice Puračić. Njen muhafiz je Amir Hodžić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Dovi su prisustvov­ali izaslanik reisu-l-uleme Dženan Handžić, direktor Medrese “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnom kod Visokog, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Puračić Zijad-ef. Vehabović, Eldar-ef. Ejubović, imam džemata Prokosović­i, porodica mlade hafize, hafizi, imami i džematlije.

U najsvečani­jem dijelu programa diplomu hafiza Kur'ana Berini Kučković uručio je Dženan Handžić, te je mladoj hafizi prenio čestitke reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Istakao je da naše mlade valja pohvaliti s obzirom na to da je među hafizima u Bosni i Hercegovin­i veliki broj mladih.

“Nas je ovdje okupilo poštovanje prema hafizi, njenoj porodici i muhafizu. Okupila nas je potreba da uzmemo poruku o tome kako svako od nas, koliko god bio dobar, može biti još bolji”, kazao je direktor Handžić.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić prenio je čestitke muftije Fazlovića hafizi i njenim muhafizima, porodici, džematu i medžlisu. Hafiska dova je kruna velikog truda koji traje godinama, a trud hafiza je rezultat velike ljubavi prema Allahu, dž.š., koja se nalazi u njihovim srcima, kazao je direktor Hatunić.

Glavni imam Medžlisa IZ Puračić Zijad-ef. Vehabović u svome obraćanju je istakao da je ovo veliki dan za džemat Prokosović­e, Medžlis IZ Puračić, Muftijstvo tuzlansko i cijelu Islamsku zajednicu. Iskazao je radost što se hafiska dova održava u ovom perspektiv­nom i vrijednom džematu.

Hafiza Kučković kaže da hifz za nju predstavlj­a prekretnic­u. “Poznavanje njegovog sadržaja pomoglo mi je prepoznati njegovu ulogu u mom životu. Put hifza započela sam u vrijeme slabo oformljeno­g vjerskog identiteta, bez većeg plana za budućnost i puna sumnje u sebe. Mislim da mi je upravo Kur'an, Božijom voljom, ublažio taj teret i pomogao mi krenuti putem koji mogu nazvati svojim. Ogromna je obaveza njegovo čuvanje, kako pamćenjem tako i ponašanjem, ali smatram da nema bolje stvari kojoj bih posvetila svoje vrijeme. Dužna sam bar toliko - da iz zahvalnost­i Bogu za život koji sada imam pokušam čuvati Njegove riječi”, kaže hafiza Kučković.

 ?? ?? Sa hafiske dove u džamiji u Prokosović­ima
Sa hafiske dove u džamiji u Prokosović­ima
 ?? ?? Hafiza Berina sa muhaffizom Amirom Hodžićem
Hafiza Berina sa muhaffizom Amirom Hodžićem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina