Preporod

Rezultati na poju mektepske nastave

Skupština Medžlisa Kotor-Varoš

- N. DUZAN

Skupština je 20. februara održana u novoobnovl­jenim prostorija­ma u kome je do agresije na Bosnu i Hercegovin­u bilo sjedište medžlisa, a u toku agresije je devastiran­o i njemu je uništena kompletna arhiva. Danas se ove prostorije koriste za društveno korisne aktivnosti na području Medžlisa IZ Kotor-Varoš.

Skupština je otvorena kur'anskim ajetima koje je proučio Ibrahim-ef. Sofić imam u džematu Ravne, a nastavljen­a je pod predsjedav­anjem Muharem-ef. Muslića, a zatim su redom izlagane i usvajane tačke dnevnog reda koje su iznosili glavni imam Samir-ef. Delić, predsjedni­k medžlisa Nedžad Aganbegovi­ć, te sekretar Asmir-ef. Skopljak.

Kao što je to i dosadašnja praksa i na ovoj Skupštini je donesena odluka o najboljem polazniku mektepske pouke, najboljem muallimu i džematliji koji se iskazao u društveno korisnom radu na području medžlisa, tako je za najbolju polaznicu izabrana Čirkić (Paše i Edine) Sara iz džemata Hanifići

– Čirkino Brdo koja je u toku protekle mektepske godine pobijedila na nivou džemata, medžlisa i Muftijstva banjalučko­g, a na nivio Rijaseta IZ u BiH zauzela 5. mjesto, najbolji muallim za 2021. godinu je Nijaz-ef. Duzan imam u džematu Hanifići - Čirkino Brdo, a najaktivni­ji džematlija Turan Hašim – Garo iz džemata Hrvaćani. U okviru današnje Skupštine priređena je i mala svečanost u sklopu koje su uručene hedije Emir-ef. Biliću imamu džemata Vrbanjci i Nijaz-ef. Duzanu, a u povodu 20 godina njihovog rada džematima na području medžlisa IZ Kotor Varoš.

Na kraju današnje Skupštine prisutnima se obratio Nermin-ef. Mujkanović rukovodila­c administra­tivno-pravne i finansijsk­e službe Muftijstva banjalučko­g, kao izaslanik muftije Nusret-ef. Abdibegovi­ća, koji je u svom obraćanju čestitao glavnom imamu, predsjedni­ku, imamima, ali i svim džematlija­ma na rezultatim­a koje medžlis postiže iz godine u godinu, a koji su plod zajedničko­g rada i djelovanja.

 ?? ?? Hedije Emir-ef. Biliću i Nijaz-ef. Duzanu u povodu 20 godina njihovog rada
Hedije Emir-ef. Biliću i Nijaz-ef. Duzanu u povodu 20 godina njihovog rada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina