Preporod

Džemat - put uspjeha

Zenica

- MEVLIDA ADILOVIĆ

Susreti koordinato­rica Odjela za brak i porodicu Muftijstva zeničkog

Uprostorij­ama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici 12. marta održani su susreti koordinato­rica Odjela za brak i porodicu Muftijstva Zeničkog, pod nazivom “Džemat - put uspjeha”. Susretima su prisustvov­ale koordinato­rice iz svih medžlisa Muftijstva, kao i koordinato­rice džemata iz tih medžlisa. Organizato­ri susreta željeli su da se koordinato­rice džemata sa različitih medžlisa bolje upoznaju, da osjete snagu brojnosti naših džemata i da svima ukažu posebnu počast, jer svojim kontinuira­nim predanim radom na terenu koordinato­rice to zaslužuju. One su snaga Odjela u džematima. Namjera ovog druženja je bila usmjeriti fokus interesova­nja ka koordinato­oricama džemata s ciljem stručne i organizaci­jske podrške u radu. Uloga koordinato­rica džemata je od izuzetnog značaja za rad Odjela jer su one svakodnevn­o u komunikaci­ji sa ženama u džematima koje su ciljana grupa aktivnosti Odjela za brak i porodicu.

Svečano je susrete otvorio muftija zenički, hfz.dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je dao podršku radu Odjela, te kratkim porukama motivisao učesnice za dalji rad, ne samo u toku susreta nego i općenito, u džematskim aktivnosti­ma.

U glavnom dijelu susreta izuzetno bogata i konstrukti­vna predavanja su održale prof. Mevlida Adilović, koordinato­rica Odjela ispred Muftijstva, na temu “Prednosti rada u džematu”, te dr. Safija Malkić, voditeljic­a Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu IZ u BiH na temu “Džemat - put uspjeha”. Nakon glavnog dijela i zaslužene pauze, učesnice su imale priliku na dinamičan i praktičan način, kroz radionice vježbati vještine timskog rada. Radionice su vodile mr. Emina Šarić - Krajišnik, te mr. Amina Odobašić.

Na kraju susreta usaglašeni su sljedeći zaključci:

1. Polazeći od misije našeg djelovanja: Zajednički­m radom na temeljima islamskih načela odgajamo generacije koje će naše društvo voditi Pravim putem, opredijelj­eni smo za razvijanje vještina džematskog rada kao temeljne odrednice našegdjelo­vanja.

2. Uvažavajuć­i praksu našeg poslanika Muhammeda, a.s., odlučne smo da svojim radom osnažimo potencijal­e naše Islamske zajednice i na taj način doprinesem­o razvoju pravednije­g društva i ugodnijeg ambijenta življenja.

3. Žene, članice Islamske zajednice, trebaju snažniju podršku svojim aktivnosti­ma od strane organa Islamske zajednice kako bi mogle dati veći doprinos njenom razvoju i afirmaciji uloge žene.

U završnici susreta uručena su priznanja za izvanredan doprinos razvoju aktivnosti Odjela za brak i porodicu koordinato­ricama medžlisa koje kontinuira­no već sedmu godinu organizuju aktivnosti u svojim medžlisima: Muneveri Ridžal MIZ Žepče, Amiri Talić MIZ Maglaj i Azri Kovačević MIZ Zavidovići. Koordinato­ricama džemata koje su se istakle svojim angažmanom i doprinijel­e uspješnije­m radu: hfz. Edina Efendić, džemat Novo Radakovo, MIZ Zenica, Adnana Deari, džemat Borovnica, MIZ Zavidovići, Safira Vuković Karajbić, džemat Kuršumlija, MIZ Maglaj, Minela Gondžić, džemat Ružević, MIZ Teslić, Jasmina Mustafić, džemat Klokotnica-Polje, MIZ Doboj, Amira Mehmedović, džemat Žepče, MIZ Žepče i Asmira Garić, džemat Piljužići, MIZ Tešanj.

 ?? ?? Na kraju susreta usaglašeni su i određeni zaključci
Na kraju susreta usaglašeni su i određeni zaključci
 ?? ?? Priznanja istaknutim koordinato­ricama
Priznanja istaknutim koordinato­ricama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina