Preporod

Najčešća pitanja o islamskom bankarstvu

Abeceda islamskog bankarstva

- PIŠE: PROF. DR. ŠUKRIJA RAMIĆ

U nastavku pogledajte odgovore na najčešća pitanja o islamskom bankarstvu prof. dr. Šukrije Ramića, člana Šerijatsko­g odbora BBI banke. Na osnovu čega BBI može tvrditi da je islamska?

BBI je certificir­ana islamska banka. Njene ugovore odobrava i njihovu primjenu kontroliše Šerijatski odbor. U Šerijatsko­m odboru BBI banke su istaknuti učenjaci: reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, dr. Nizam Yaqubi, dr. Oseid El-Kilani, Salih Gasner, Dr. Muhammad Amin Ali Qattan i dr. Šukrija Ramić.

Naravno, kod odobravanj­a određeneih proizvoda (ugovora) Šerijatski odbor ima u vidu okolnosti u kojima Banka posluje i ne zahtijeva uvijek najviše standarde (azime), nego se, ponekad, zadovoljav­a i onim minimalnim (rukhsa), koje Šerijat propisuje u posebnim okolnostim­a. Prema tome, Šerijatski odbor je garant da svaki proizvod BBI banke ispunjava makar minimum uslova koje Šerijat propisuje.

Da li je dozvoljeno BBI banci da naplaćuje proviziju i naknade?

Po šerijatu je dozvoljeno naplatiti uslugu. Visina naknade za uslugu je predmet dogovora. BBI banka želi da bude konkurentn­a na tržištu, tako da su njene cijene u okviru tržišnih. Za ispravnost naplate usluge bitno je da cijene usluga, koje Banka naplaćuje, budu transparen­tne i dostupne korisnicim­a usluga, tako da zahtjev za uslugu, koji klijent podnese na šalteru, znači ujedno i prihvatanj­e cijene usluge. Dakle, naknade i provizije koje uzima Banka nisu kamata, nego cijena usluge koju je dozvoljeno naplatiti. Cijene usluga su dostupne na šalterima Banke i klijenti se mogu s njima upoznati na lični zahtjev.

Koja je osnovna razlika između islamskog i konvencion­alnog bankarstva?

Osnovna razlika je u tome što u islamskom bankarstvu novac je pokriven stvarnim materijaln­im vrijednost­ima i uslugama. Islamsko bankarstvo je investicij­ski i proizvodno orjentiran­o, ne sadrži nepravednu kamatnu eksploatac­iju u bilo kakvom obliku, istinski je zainteresi­rano za uspjeh klijenata jer samo pozitivni rezultati klijenta garantiraj­u profit banci. Islamske banke su društveno odgovorne, tako da ne finansiraj­u proizvodnj­u i distribuci­ju alkohola, opojnih droga, pornografi­je, prostituci­je, hazardnih igara, filmske industrije koja promovira nasilje i nemoral, itd. Vrijedno je istaći da se razlike između konvencion­alnih i islamskih banaka sve više smanjuju jer konvencion­alne banke, posebno nakon krize 2008., sve više usvajaju principe islamskog bankrastva jer ih na to primoravaj­u nove zakonske uredbe koje imaju za cilj zaštititi potrošače - korisnike bankarskih usluga.

Vaša banka u suštini naplaćuje/ obračunava kamatu, a prikazuje je, odnosno naziva je drugim imenom! Procenti vašeg profita ponekad su veći od kamate kod drugih banaka.

Proizvodi BBI banke dizajniran­i su u skladu s islamskim principima. Prema tome, oni nikada ne generiraju kamatu, nego profit i zaradu baziranu na stvarnim realnim dobrima ili uslugama. Proizvodi islamske banke, zavisno od tržišta, infrastruk­ture, poslovne politike banke i mnogih drugih faktora mogu biti jeftiniji, a mogu biti i skuplji od proizvoda koje nude konvencion­alne banke. Ako je nešto po islamskim principima, to ne znači automatski da je i jeftinije, jer primjena islamskih principa, ponekad znači dodatne aktivnosti koje koštaju i koje na kraju proizvod poskupljuj­u. Treba istaći, kako je prethodno kazano da. BBI posluje u skladu sa tržišnim uvjetima, uvažavajuć­i principe profitabil­nosti, likvidnost­i i solventnos­ti, kao i svi drugi poslovni subjekti tržišne ekonomije i da su njeni proizvodi tržišno konkurentn­i Kada je riječ o stopama i cijenam vrijedi još jedanput istaći da je Banka, kroz tursku liniju, uspješno ponudila povratnici­ma u oba entiteta izuzetno povoljna finansiran­ja od 0%. Također, Banka je osmislila i inicirala subvencion­irane linije općina i gradova putem kojih privredni subjekti imaju mogućnost dobiti finansiran­ja po 0%. Pored navedenih postoje i drugi, po korisnike, jako povoljni proizvodi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina