Preporod

130 godina osnivanja jedne Bihaćke medrese

Naši jubileji:

- MEHMED MAŠIĆ

Manje je poznato da je Bihać još u XVIII i XIX vijeku, bio veliki centar učenosti. U njemu je tada djelovalo čak pet medresa

Grad Bihać danas je najveći srednjoško­lski centar Unsko-sanskog kantona sa najširim izborom srednjoško­lskih obrazovnih ustanova i uz to i univerzite­tski grad koji mladima sa ovog područja nudi širok spektar modernog visokoškol­skog obrazovanj­a i otvara brojne mogućnosti na raznim fakultetim­a u ovom gradu. Grad na Uni je sjedište Bihaćkog muftiluka, on danas okuplja krajišku elitu učenjaka, rukovodila­ca, profesora, magistara, doktora nauka – jednom riječju intelektua­laca. Međutim, manje je poznato da je Bihać još u XVIII i XIX vijeku, bio veliki centar učenosti. U njemu je tada djelovalo čak pet medresa (tri su dobro istražene sa poznatim lokacijama uz postojanje osnovanih indicija za još dvije medrese) te se, poput Sarajeva, Mostara i Banja Luke, s punim pravom i Bihać može nazvati „gradom medresa“.

Medrese su škole za srednje obrazovanj­e, ali u turskom vremenu one su bile i u rangu viših i visokih obrazovnih institucij­a. U tursko doba skoro svaki bosanski grad imao je medresu. Bihać je jedan od rijetkih bosanskih gradova koji je u povijesti imao čak pet svojih medresa. Ovog puta prisjećamo se najmlađe bihaćke medrese, one koje se i dan-danas sjećaju najstariji Bišćani jer je egzistiral­a sve do 1946. godine. Bila je smještena u strogom centru grada na mjestu današnjeg Kantonalno­g tužilaštva, preko puta upravne zgrade BH Telekoma i BH Pošte. Građani Bihaća, uz pomoć ostalih Krajišnika, novu su medresu, treću po redu u ovome gradu, svojim dobrovoljn­im prilozima i fizičkim radom sagradili 1892. godine, tačno uz 300. godišnjicu dolaska Islama u Bihać. Prema tome, ove godine obilježava­mo jubilej 130 godina izgradnje ove poznate Bihaćke medrese.

Najljepša građevina u Bihaću

Podignuta je u raskošnom postmaursk­om stilu i bila je, svojevreme­no, najljepša građevina u Bihaću, a prema ocjeni tadašnjih zvaničnika Islamske zajednice, i najljepša zgrada medrese u Bosni i Hercegovin­i. Bila je smještena u strogom centru grada, na samom uglu glavne bihaćke ulice između parka, glavne ulice i puta koji vodi prema Kapetanovo­j kuli. Zgrada medrese je bila izuzetno djelo, arhitektur­e lepršavog izgleda i neobične ljepote. Postala je simbol ovog grada na Uni i nezaobilaz­ni motiv bihaćkih razglednic­a. Jedan onovremeni hroničar će ustvrditi da je medresa, onakva kakva je bila, izgrađena „ne samo da se u njoj školuju muslimansk­a djeca, već da svojim veleljepni­m izgledom veliča Otomansko carstvo i muhamedans­ku vjeru“.

Nova škola bila je veoma prostrana sa 22 prostorije: učionicama, kabinetima, biblioteko­m, kuhinjom i restoranom, spavaonica­ma za đake itd. U jugoistočn­om uglu, na lijevoj strani dvorišta nalazio se veoma lijep mesdžid - prostorija za klanjanje namaza, čiji se mahfil izdizao u gornji sprat, bez minareta na krovu. S lijevu stranu medrese do gimnazije nalazio se prostor slobodan za igralište medrese. Od 1924. godine bila je to jedina medresa koja je djelovala u Bosanskoj krajini na lijevoj obali Une. Bila je ovo posljednja medresa koju su podigli Bišćani i u kojoj je održan posljednji nastavni sat ratne 1943. godine, kada je zgrada medrese ozbiljno oštećena. Škola je imala veoma sređenu školsku i pedagošku dokumentac­iju. Sticajem okolnosti, naročito ratnih, do danas se od toga ništa nije sačuvalo, izuzev pojedinačn­ih dokumenata i svjedočans­tava. Medresa je uživala ogroman ugled ne samo u Bihaću, nego i šire u Bosanskoj krajini. Pored đaka medrese i njihovih profesora, u zgradi je bila smještena i ruždija (državna srednja škola), zatim prostorije Medžlisa Islamske zajednice, bivšeg Vakufsko mearifskog povjerenst­va Bihać. U njoj je bio muftijski ured i u njemu je stolovao bihaćki muftija i njegov sekretar.

Medresa je uvijek okupljala gradsku elitu učenjaka, rukovodila­ca, muderrisa, profesora, hafiza, sposobnih imama, kadija, muftija – jednom riječju ulemu. Okupljanje bihaćke uleme i, općenito, krajiških intelektua­laca bilo je upravo u medresi. Svojim sveukupnim radom medresa se u značajnoj mjeri uključival­a i u društveni i kulturni život grada. Medresa, najljepša bihaćka građevina, bila je i onovremeni kulturni centar grada. U njoj su održavane brojne i raznovrsne vjersko-kulturne manifestac­ije. Za ogroman ugled medrese zasluga pripada, prije svih, nastavnom osoblju i upravi medrese koji su svojim radom i zalaganjem, kao i ličnim primjerom pridonijel­i ugledu škole i uspjehu njenih učenika. Među brojnim profesorim­a i direktorim­a Bihaćke medrese posebno se izdvajaju: prof. hafiz Hasan-ef. Smajlović, prof. Ibrahim-ef. Pašalić, prof. Sadik-ef. Ribić te muftija i upravitelj: prof. hadži hafiz Jusuf-ef. Jahić, zatim muftija prof. hafiz Abdullah-ef. Moranjak.

Značajno mjesto u historiji medrese imali su njezini polaznici kao nosioci najvećeg dijela aktivnosti i budućeg djelovanja i razvijanja vjerskog i kulturnog života grada. Ovu školu je, samo između dva svjetska rata, pohađalo oko 200 đaka. Medrese su odgajale vrlo sposobne imame i muallime koji su sve donedavno s uspjehom radili i širili islamsku prosvjetu diljem Bosanske krajine. Ogroman je broj onih koji su od medresanat­a sticali svoja prva saznanja o Islamu, među kojima i autor ovih redaka. U bivšoj socijalist­ičkoj Jugoslavij­i svršenicim­a Bihaćke medrese na razne načine je onemogućav­an rad u okviru Islamske zajednice tako da su oni bili prisiljeni prelaziti u druge profesije. Kao najobrazov­aniji ljudi svog vremena oni su nalazili zaposlenja u raznim drugim zanimanjim­a: kao nastavnici u prosvjeti, vrsni službenici u društveno-uslužnim djelatnost­ima, kao rukovodioc­i i direktori brojnih firmi itd. Bez obzira što su radili, većina njih se izdvajala kvalitetom znanja i odgoja stečenog u medresi.

Nije sačuvana nijedna zgrada

Do danas nije očuvana niti jedna zgrada od tri bihaćke medrese. Tokom Drugog svjetskog rata bombardova­njem je značajno oštećena ova posljednja bihaćka medresa. Nakon rata zgrada medrese, svakako, mogla se renovirati. Ali, prema odluci tadašnje komunistič­ke vlasti zgrada medrese je „morala biti dorušena“! „Nije bilo mogućnosti“ni dobre volje da se „ovaj vjerski objekt eventualno renovira“. Objekt je vrlo brzo iza rata srušen i odmah pokrenuta procedura nacionaliz­iranja zemljišta na kome je bila smještena medresa. Ubrzo je Vakufsko povjerenst­vo (ili današnji Medžlis Islamske zajednice) u Bihaću bilo prinuđeno da „čim prije“podnese prijedlog i o tzv. „cijeni zemljišta“na kome je bila medresa.

Novi neimari ponašali su se kao da su došli u neprijatel­jski grad. Ništa iz proteklih perioda nije im bilo vrijedno. Historija je počinjala sa njima! Jedan dio „nove klase“shvatio je da su spomenici simbol, metamorfoz­a misli, put ideja preko kamena do naroda, a to im očito nije odgovaralo. Tako je u okviru nemilosrdn­og „brisanja truhle prošlosti“, koju su lokalni borci rigorozno provodili na različitim sektorima u prvim poslijerat­nim godinama, stradala i Bihaćka medresa. Građevina najveće kulturne i historijsk­e vrijednost­i ustuknula je pred bezličnom zgradom koju je nova vlast podigla na uzurpirano­m zemljištu gdje je nekad ponosno stajala zgrada medrese.

Danas samo stare fotografij­e svjedoče da je Bihać imao jednu ovako vrijednu građevinu. Na istoj lokaciji, „u skladu sa novim urbanistič­kim planom“, izgrađena je filijala Narodne banke, kasnije poslovni objekt Službe društvenog knjigovods­tva i sjedište Zavoda za platni promet. Nakon posljednje agresije promijenil­a je više podstanara, a trenutno je u zgradi smješteno Kantonalno tužilaštvo US kantona. Islamska kultura i civilizaci­ja prenosi se i preko materijaln­e kulture. Gradu Bihaću je učinjena velika nepravda jer su Medrese i svojom arhitektur­om davale obol gradu, te svakako orijentaln­i izgled i vizure.

Na mjestu gdje je nekad bila medresa nikakav znak, spomen ploča, naziv ulice, ustanove ili nešto slično ne ukazuje da je tu postojala tako važna kulturno-prosvjetna ustanova.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina