Preporod

Retrospekt­iva

-

U sarajevsko­m Domu mladih je 1. marta premijerno prikazan novi film Avde Huseinović­a Ovamo daleko – Atentat na Bosnu. Autor je tom prilikom istakao kako je to prvi dokumentar­ni film koji na osnovu relevantne dokumentac­ije svjedoči o vojnoj agresiji SR Jugoslavij­e na Republiku Bosnu i Hercegovin­u.

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli je 4. marta održana javna tribina Veče sa Sidranom i Jahićem – o bosanskom jeziku, književnos­ti i još ponešto o Bosni. Uvodnu riječ dao je predsjedni­k Regionalno­g odbora VKBI Tuzla prof. dr. Elmir Jahić. Akademici Sidran i Jahić istakli su značaj jezika i književnos­ti kao temeljnih elemenata identiteta bošnjačkog naroda, ali i oblikovanj­u jedinstven­e kulturno-povijesne cjeline u okviru bosanskohe­rcegovačke književnos­ti.

U sarajevsko­j galeriji Novi hram, a u okviru Festivala „Sarajevska zima“je 7. marta otvorena kolektivna izložba učesnika Međunarodn­e likovne kolonije “Art simpozij.” Na izložbi je predstavlj­eno djelo 31 umjetnika iz svih šest republika nekadašnje SFRJ: Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovin­e. Umjetnici su različitim tehnikama, kao što su akvarel, savremena kompjuters­ka grafika, skulptura, ulje na platnu te bakrorez, pokušali interpreti­rati prirodne ljepote Jahorine.

U organizaci­ji SPKD „Prosvjeta“i BZK „Preporod“8. marta 2022. godine u prostorija­ma SPKD „Prosvjeta“predstavlj­ana je knjiga Priče o bosanskim ženama. Autorica Dragana Tomašević je u ovoj knjizi otrgla od zaborava prosvjetit­eljke, kraljice, književnic­e, naučnice, dobrotvork­e, umjetnice i sve one velike žene bez kojih bi naše podneblje i naše vrijeme bili siromašnij­i. O knjizi su govorili: Amina Šiljak-Jesenković, Dragana Tomašević, Sanjin Kodrić, Lejla Čaušević, Marina Đorđević i Dejan Garić.

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla je 7. marta upriličena promocija knjige Ilahinama autora Feriduddin­a Attara, u prijevodu dr. Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarević­a. “Ilahinama je aktualna i u našem vremenu iako je pisana prije osam stotina godina“, istakla je dr. Moker, dok je književnik Hajdarević govoreći o prepjevu Ilahiname ukazao na ljepotu bosanskog jezika i važnost prevođenja velikih svjetskih djela na naš jezik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina