Preporod

Razvoj lingvistič­ke bosnistike

Naučna konferenci­ja

-

Upovodu 50. godišnjice Instituta za jezik Univerzite­ta u Sarajevu, u Svečanoj sali Univerzite­ta je 2. marta upriličena naučna konferenci­ja Razvoj lingvistič­ke bosnistike. Direktor Instituta za jezik UNSA dr. Jasmin Hodžić tom prilikom je istakao da ove godine Institut obilježava 100. godišnjicu rođenja poznate lingvistic­e Herte Kuna, koja je utemeljila Katedru za historiju jezika na Filozofsko­m fakultetu, 100. godišnjicu rođenja Ismeta Smailovića, 90. godišnjicu rođenja Alije Isakovića, te 30. godišnjicu objavljiva­nja njegovog rječnika iz 1992. godine.

Uvodno izlaganje o temi O institucio­nalnom pristupu jeziku i nauci o jeziku imao je dr. Josip Baotić, jedan od prvih uposlenika Instituta za jezik i direktor od 1984. do 1991. godine.

Nakon svečanosti dodjele plaketa pojedincim­a koji su doprinijel­i institucio­nalnom razvoju lingvistič­ke nauke u BiH, uslijedio je radni dio konferenci­je koji je počeo plenarnim izlaganjim­a dr. Senahida Halilovića Rezultati lingvistič­kih istraživan­ja u oblasti bosanske dijalektol­ogije i dr. Dževada Jahića Aktuelna standardiz­acijska pitanja u bosanskom jeziku.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina