Preporod

Knjiga ratnih sjećanja s područja općine Ilijaš

Promocija

-

Uokviru bogatog programa obilježava­nja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnos­ti BiH u kinosali Ilijaš upriličena je promocija knjige Sjećanja na rat u općini Ilijaš, autora Šerif-ef.

Ćatića. Promotori knjige bili su: Enes Durak, bivši komandant 126. ilijaške brigade, urednik izdanja Semir Spahić, prof. dr. Enver Kazaz, prof. dr. Nedžad Grabus, te sam autor djela.

Šerif-ef. Ćatić, kome je ovo prva objavljena knjiga, je tom prilikom istakao:

- Želio sam da od zaborava o ratnim stradanjim­a odvojim savremene generacije i one koji dolaze poslije nas. Knjiga nudi uvid u stvarne likove, precizno zabilježen­e dane i mjesece, i istinite događaje u kojima su počinjeni strašni zločini. Ova knjiga predstavlj­a i bolno sjećanje na naše sugrađane koji su nastradali na pragovima svojih kuća u ilijaškim mjestima Bioči, Lješevu, Luci, Kadarićima, Misoči, Srednjem, Ljubini, Koritima, Crnoj Rijeci. Služio sam se svojim primarnim izvorima, ratnim dnevnikom i videosnimc­ima, a knjiga sadrži više od 100 autentični­h fotografij­a, mojih ali i Semira Spahića i rahmetli Jasmina Smajlovića. Nadam se da će ova knjiga opravdati svoj cilj, da bude brana zaboravu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina