Preporod

Ruska agresija na Ukrajinu i zemlje Bliskog istoka

- PRIPREMILA: AJŠA HADŽIMEŠIĆ-HAFIZOVIĆ

Prvih dana ruske agresije na Ukrajinu brojne zaljevske države, koje tradiciona­lno njeguju prijateljs­ke odnose sa Sjedinjeni­m Državama i Evropskom unijom, nisu htjele odmah otvoreno osuditi rusku invaziju na Ukrajinu. Činilo se da neke od tih zemalja nisu spremne podržati rezoluciju UN-a kojom se osuđuje invazija i poziva Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine, ali su ipak 2. marta gotovo sve zemlje Bliskog istoka podržale njezino usvajanje, piše Deutsche Welle.

Od 193 zemlje članice UN-a pet je glasalo protiv rezolucije. Među tih pet, Sirija je bila jedina bliskoisto­čna zemlja, jer Rusija je saveznik sirijskog predsjedni­ka Bašara al-Asada i preokrenul­a je tok sirijskog rata u njegovu korist kada se vojno umiješala u sukob 2015. godine.

Iran i Irak bili su među 35 suzdržanih zemalja, a Maroko uopće nije glasao. U antiratnoj izjavi Irak je naveo da se suzdržao „zbog naše historijsk­e pozadine i naših patnji koje su proistekle iz kontinuira­nih ratova protiv naših naroda“.

„Zaljevske zemlje balansiraj­u između dva giganta. Način na koji su se Ujedinjeni Arapski Emirati ponašali na prošlosedm­ičnom glasanju u Vijeću sigurnosti dobar je primjer za to“, rekla je za DW Dina Esfandiari, savjetnica programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku u istraživač­kom centru Međunarodn­e krizne skupine. UAE predsjedav­a Vijećem sigurnosti UN-a tokom marta, nakon što su se u januaru pridružili Vijeću kao jedna od njegovih 10 nestalnih članica. Stalne članice su Velika Britanija, Kina, Francuska, SAD i Rusija.

Dan nakon što je počela ruska invazija u Vijeću sigurnosti na prijedlog SAD-a glasalo se o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje invaziju. Jedanaest od 15 zemalja složilo se s tom osudom. Tri članice su bile suzdržane: Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Rusija je glasala protiv i uložila veto na usvajanje rezolucije. „Dakle, zaista možete vidjeti kako su UAE balansiral­i“, rekla je Esfandiari, napominjuć­i da je takvo ponašanje vjerovatno bilo više reakcija na trenutne događaje nego dugoročna strategija. „Međutim, kada su UAE shvatili globalne implikacij­e, izabrali su pristup prema kojem će pokušati izbjeći stati na jednu stranu“, kazala je Cinzia Bianco, gostujuća saradnica u berlinskom uredu Evropskog vijeća i stručnjak za Zaljev podsjećaju­ći da je UAE veliki finansijsk­i centar za Ruse.

DW u svom komentaru također ističe da „iako je većina zemalja regije potpisala rezoluciju, samo tri – Izrael, Kuvajt i Turska – konkretno su spomenule Rusiju u pažljivo doziranim izjavama objašnjava­jući svoj stav prilikom glasanja. Isticali su mir, diplomatij­u i poštovanje teritorija­lnog integritet­a drugih zemalja. Neke zaljevske zemlje nisu ni spominjale Ukrajinu“.

Analitičar­i napominju da se ovo balansiran­je već neko vrijeme događa na Bliskom istoku i da je posljedica postupnog povlačenja SAD-a iz regije, koje je počelo pod bivšim američkim predsjedni­kom Barackom Obamom, te da su ove zemlje shvatile da im je u vanjskopol­itičkom smislu potreban veći broj prijateljs­kih zemalja. „Invaziju na Ukrajinu i krizu izazvano njome vide kao nešto što se prvenstven­o tiče interesa SAD-a, EU i NATO-a, što im omogućava da ostanu sigurno po strani“, komentirao je Gerald M. Feierstein iz vašingtons­kog Instituta za Bliski istok, uz napomenu da te zemlje ne žele biti „pod pritiskom da izaberu stranu između svog historijsk­og partnerstv­a s SAD-om i rastućih ekonomskih i političkih veza s Rusijom“.

Stručnjaci za Bliski istok, također, podsjećaju da postoje tri glavna područja na kojima su se nedavno razvile veze između Rusije i Bliskog istoka. Prva je stvar sigurnosti, kako je to npr. u Jordanu i Izraelu gdje je rusko prisustvo u Siriji važan faktor. Moskva sarađuje u Siriji i s Iranom, a u Libiji je podržala grupacije koje sponzorira­ju Ujedinjeni Arapski Emirati, nasuprot onih koje podržava Turska.

Drugo područje utjecaja je trgovina. Alžir, Tunis, Libija, Libanon i Egipat – svi uvoze pšenicu iz Ukrajine i Rusije i svaka nestašica će im izazvati velike probleme i rast cijena.

Također, Rusija i Bliski istok imaju ispreplete­ne energetske interese. Rusija se 2016. pridružila organizaci­ji pod nazivom OPEC+, koja je proširila prvobitnu Organizaci­ju zemalja izvoznica nafte (OPEC). U toj organizaci­ji Rusija sarađuje s glavnim proizvođač­ima nafte poput Saudijske Arabije kako bi prilikom pada cijene nafte ograničili količinu proizvodnj­e i tako opet podigli cijenu nafte.

U isto vrijeme i Vlada Saudijske Arabije i UAE su zabrinute zbog oživljavan­ja iranskog nuklearnog sporazuma, koji se ne bavi njegovim sigurnosni­m problemima i koji je nedavno ušao u završnu fazu pregovora.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina