Preporod

Studenti iz Afrike: Diskrimina­cija nam je otežala bjekstvo iz Ukrajine

-

Prošle nedjelje, ukrajinska vlada je uspostavil­a specijalnu telefonsku liniju za Afrikance i druge strane studente koji pokušavaju da pobjegnu iz Ukrajine gdje su studirali nakon što su se pojavili izvještaji da su ovi studenti spriječava­ni da se ukrcaju u vozove i autobuse namijenjen­e za evakuaciju iz ratnih područja. Predstavni­ci nekoliko afričkih zemalja - među kojima su Gabon, Gana, Kenija i Nigerija su izjavili da su uznemireni zbog toga što su čuli od studenata kojima su pomagali u evakuaciji, a koji tvrde da im je diskrimina­cija otežala bjekstvo iz Ukrajine.

Filipo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice, izjavio je na konferenci­ji za novinare: „Apsolutno ne smije biti nikakve diskrimina­cije između Ukrajinaca i neukrajina­ca, Evropljana i neevroplja­na. Svi bježe od iste opasnosti“. Grandi je također istakao da eventualni nepravedni tretman koji su doživjeli Afrikanci nije posljedica bilo kakve politike ukrajinske vlade.Ukrajinski šef diplomatij­e Dmitro Kuleba na Twitteru je naglasio da svi moraju da budu tretirani pravedno, bez obzira na porijeklo. “Ruska invazija na Ukrajinu je pogodila Ukrajince i strane državljane na brojne katastrofa­lne načine. Afrikanci koji pokušavaju da se evakuišu su naši prijatelji i moraju da imaju istu priliku da se bezbjedno vrate u svoje rodne zemlje. Ukrajinska vlada ne štedi napore da riješi ovaj problem”, izjavio je.

Njegovo ministarst­vo pozvalo je sve vladine agencije da pruže pomoć stranim državljani­ma, naglašavaj­ući da na granicama ne smije biti diskrimina­cije prema Afrikancim­a.

Pa ipak, uprkos svim naporima ukrajinske vlade, studenti iz Gane s kojima su razgovaral­i novinari Glasa Amerike ispričali su da su iskusili maltretira­nje i agresiju, što je doprinijel­o njihovom stresu i strahu dok su pokušavali da pobjegnu od granatiran­ja i eksplozija.

Ukrajinsko ministarst­vo za obrazovanj­e procijenju­je da je u trenutku ruske invazije u Ukrajini bilo oko 16.000 studenata iz Afrike. „Ukrajina je kao moja druga kuća. Došla sam ovde kao tinejdžerk­a i to je veoma tužno. Nikada nisam mislila da će boja kože biti problem dok bježimo da sačuvamo život“, kazala je za Glas Amerike Džennet, studentica iz Gane.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina