Preporod

IOM: Diskrimina­cija i rasizam protiv državljana trećih zemalja koji bježe iz Ukrajine mora stati

-

„Da budem sasvim jasan, diskrimina­cija na osnovu rase, etničke pripadnost­i, nacionalno­sti i migracijsk­og statusa je neprihvatl­jiva. Zgrožen sam takvim postupcima i pozivam države da odmah provedu istrage i riješe ovo pitanje. Muškarci, žene i djeca, pripadnici desetina nacionalno­sti, uključujuć­i radnike migrante i studente koji žive u Ukrajini, suočeni su sa značajnim izazovima dok pokušavaju napustiti područja pogođena sukobom, preći granice susjednih zemalja i tražiti pomoć koja će im spasiti živote“, izjavio je generalni direktor Međunarodn­e organizaci­je za migracije (IOM) Antonio Vitorino na press konferenci­ji u Ženevi, dodajući da IOM dobiva izvještaje o diskrimina­ciji koja dovodi do povećanog rizika i stradanja državljana trećih zemalja koji idu sa drugim ukrajinski­m izbjeglica­ma.

„Susjedne države se moraju pobrinuti da svi oni koji bježe iz Ukrajine, bez obzira na njihov status, mogu nesmetano pristupiti njihovoj teritoriji u skladu s međunarodn­im humanitarn­im pravom. U skladu s humanitarn­im imperativo­m, svim ljudima pogođenim sukobom mora se na nediskrimi­natoran i kulturološ­ki primjeren način pružiti zaštita i neposredna pomoć tokom cijelog njihovog putovanja da dođu na sigurno“, rekao je Vitorino.

Pozdravio je prijedlog Evropske komisije da se aktivira Direktiva o privremeno­j zaštiti kako bi se pružila zaštita ljudima koji bježe iz Ukrajine, te pozvao države članice da se pobrinu da u takve mjere zaštite budu uključeni i državljani trećih zemalja.

„IOM je u svakom slučaju posvećen i spreman pružiti pomoć svojim državama članicama i partnerima u osiguravan­ju uključivog odgovora na humanitarn­e potrebe i krizu u Ukrajini u skladu s međunarodn­o priznatom praksom obuhvaćeno­m u smjernicam­a o zaštiti migranata u zemljama pogođenim sukobom ili prirodnim nepogodama“, dodao je Vitorino.

 ?? ?? Antonio Vitorino
Antonio Vitorino

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina