Preporod

Iračka novinarka: Mi i oni

-

„Da li je ovo čemu danas svjedočimo, ta ljutnja i bol zbog invazije na Ukrajinu, slično boli nekoga ko je dobio težak udarac u glavu, novo? Mislim na rasističke izjave, komentator­a i novinara, koji invaziju na Ukrajinu i raseljavan­je njenog naroda vide kao necivilizo­vanu poziciju, jer Ukrajinci nisu kao Iračani, Afganistan­ci i ukupna populacija Bliskog istoka, jer su rasom oni od „nas“, a ne ta necivilizo­vana rasa „oni“? Zato što su građani prvog svijeta, a ne trećeg svijeta?

Da li su rasistički komentari lebdjeli u trenucima ljudske naklonosti prema onome što se zaista događa u Ukrajini, ili je to uporni rasizam, poput virusa koji se nastanjuje u tijelu, koji može pasti u hibernacij­u na neko vrijeme, ali se brzo ponovo pojavljuje kada su uslovi za to odgovaraju­ći?

Korijeni rasizma su živi uprkos njegovoj drevnosti i tvrdnjama koje se plasiraju da je na rubu izumiranja. Dovoljno nam je samo da pogledamo „civilizira­nu“poziciju svijeta prema palestinsk­om narodu i kako ona cionističk­im naseljenic­ima kolonijali­stima obezbjeđuj­e milijarde dolara mjesečno za nastavak istrebljen­ja palestinsk­og naroda u ime izraelskog prava na postojanje i suočiti se s palestinsk­im terorizmom, shvatiti da sve što se dešavalo, posljednji­h decenija, daje imena rasizmu. Danas je ona u drugoj novoj ambalaži. Možda nam je sada potrebno da se upoznamo sa „bijelim“, sada ogoljenim licem rasizma - civilizaci­je, da se vratimo u kolonijaln­u eru Alžira i Afrike, da pogledamo dalje od medijske površine koja zamagljuje viziju i da pročitamo spise filozofa Fanona, koji je poznat po svojoj borbi za slobodu i antikoloni­jalizmu i rasizmu. Također će nam pomoći da se prisjetimo (ako smo zaboravili) detalje o invaziji i okupaciji Iraka“, stoji između ostalog u komentaru Haife Zangana, iračke novinarke, dopisnice The Guardiana.

 ?? ?? Haife Zangana
Haife Zangana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina