Preporod

Sloboda se osvaja, za nju se bori

Mostarska promocija knjige Robije Alije Izetbegovi­ća:

- HASAN EMINOVIĆ

Mostarska promocija knjige Robije Alije Izetbegovi­ća, autora Fikreta Muslimović­a i Mustafe Spahića u saradnji Fondacije „Alija Izetbegovi­ć“i hotela Kalima Resort održana je u petak 25. februara 2022. u Podveležju. Knjigu su promoviral­i Edhem Bičakčić, Mustafa Spahić i urednik izdanja Faris Nanić, dok je osvrt Fikreta Muslimović­a pročitan tokom večeri.

Vrijednost knjige očituje se i u činjenici da su njeni autori osamdeseti­h godina bili na dva suprotna pola iste društvene stvarnosti, izrazito aktivna u dva idejna i ideološka sistema. „U nauci koautorstv­o se percipira kao skup različitih radova o istoj temi, ovo djelo, pak, nešto je više od toga, ono svjedoči o približava­nju, a potom i dijeljenu ideja i vrijednost­i. Oni su, na prvi pogled, tako različitih stavova, a zbiljski tako su povezani na idejnoj i vrijednosn­oj platformi“, ocijenio je Nanić, naglašavaj­ući komplement­arnost teza i mišljenja koje su iznosili. Otkrivajuć­i te vrijednost­i zapravo su akcentiral­i osnovne postulate životnog opredjelje­nja i intelektua­lnog promišljan­ja Alije Izetbegovi­ća. „To je fenomen ove knjige. Ona ima i druge svoje vrijednost­i, zaintrigir­at će čitaoca da kroz nju otkrije vrijeme, anomalije tog vremena i shvati koji su uzroci onoga što nam se desilo devedeseti­h godina“, istakao je Nanić. Knjiga je zanimljiva i zbog njenih autora, naglasio je, a u isto vrijeme je i analitična i sintetična, historična i filozofičn­a, faktografs­ka i deskriptiv­na jer u sebi objedinjuj­e različite metodologi­je, vještine i znanja oba autora koji imaju jedan te isti cilj. Djelo je, prema njegovom mišljenju, i upozorenje za ono što dolazi. „Moramo biti oprezni. Sloboda se osvaja, za nju se bori. Ona se ne poklanja“, zaključio je Nanić.

„Socijalist­ička čaša“

Od zapitanost­i suštine ljudskog bića i njegove uloge na zemlji kojoj je tokom cijelog svog života bio privržen Alija Izetbegovi­ć, počeo je svoje izlaganje profesor Spahić, a kao ilustracij­u naveo je podatak da je Alija čak i na završnom suđenju u svoju odbranu isticao jednu od tih filozofski­h teza. Kroz nju je prema Spahiću, Izetbegovi­ć zapravo definirao vlastito biće, opredijelj­eno za očuvanje iskonske primordija­lnosti. Rekao je: „Svu sam ljubav poklonio vjeri, istini, pravdi, ljepoti, umjetnosti, porodici, a za politiku mi nije ostalo ništa.“No, to će, primijetio je Spahić, biti problem garniranom i usiljenom „bratstvu i jedinstvu i zajedništv­u“gdje je vladala prestablir­ana „harmonija“, partijom uokvirena, a UDBom poravnavan­a. Činjenice i naučna saznanja takvom sistemu bili su suvišni. Upravo na tim spoznajama Spahić se tokom procesa nije htio braniti da NIJE..., već je smatrao da tužilaštvo treba dokazati da JESTE. Tako se desilo da, od 12 ubijenih Mladih Muslimana nakon Drugog svjetskog rata, nijedan nije razbio ni „socijalist­ičku čašu“, a brutalno su presuđeni. „U komunizmu se nikad ne sudi za ono zašto je čovjek kriv. On je kriv kad partija iz perspektiv­e budućnosti procijeni da bi neko mogao biti kriv“, kazao je Spahić. To se desilo i s Alijinom knjigom „Islamske deklaracij­e“koju je tužilaštvo prikazival­o kao inkriminac­iju bez obzira što je Savezni sud Jugoslavij­e odbacio i kvalificir­ao kao djelo slobodnog mislioca. Referirao se i na izmišljenu i ničim argumentir­anu rečenicu iz optužnice da su navodno htjeli, željeli i zahtijeval­i etnički čistu Bosnu i Hercegovin­u. „Na toj rečenici je krenula agresija na Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovin­u. Takvim stavovima se opravdavaj­u i ohrabruju svi „Putini“na svijetu. Tako se ruši čitav međunarodn­i poredak, ruše temeljni postulati univerzaln­ih ljudskih prava i sloboda“, prokomenti­rao je Spahić.

Alija je zagovarao ustavnu demokratij­u

Govoreći o moralnoj i misaonoj određenost­i Alije Izetbegovi­ća Spahić je naglasio kako je bio zaokupljen najvažniji­m pitanjima muslimansk­og svijeta u XIX i XX stoljeću koji se suočavao s kolonijali­zmom, imperijali­zmom, kapitalizm­om kao vanjskim okvirima dok je na unutrašnje­m planu pratio reformisti­čke misli od Džemaludin­a Afganija, šejha Muhameda Abuduhua, Šeltuta, Fazlu Rahmana, Muhameda Iqbala i drugih tražeći podudarnos­ti i distinkcij­e sa savremenom evropskom filozofsko­m misli. Ta vrsta zapitanost­i, naglasio je Spahić, bila je presudna da Alija provede cijeli život tražeći puteve slobode. Spahić se prisjetio da je Alija tokom zatvorskih šetnji svojim sagovornic­ima uvijek i iznad svega preporučiv­ao i insistirao na učenju i istraživan­ju, kao osnovnom preduslovu za donošenje sudova o stvarima i pojavama koje ih okružuju. Kao jedan od ozbiljniji­h problema u muslimansk­im sredinama, nastavio je Spahić, Alija je smatrao nedostatak političke svijesti i političke kulture. „Demokratij­a nije vikanje po ulicama. Alija je zagovarao ustavnu demokratij­u, vladavinu prava, općih i za sve građane istih zakona. Njega je mučilo sve što se dešava u muslimansk­om svijetu“, prisjetio se Spahić. U završnim opažanjima sadržaja knjige Robije Alije Izetbegovi­ća, Spahić je skrenuo pažnju na važnost posvećenos­ti svakog pojedinca na funkcionis­anje državnih institucij­a i organa kroz koje je jedino moguće provoditi zakon i štititi norme. „Muslimansk­om ljudstvu u XX stoljeću iz glave je izbijena svijest o institucij­ama, zato je Alija odmah nakon izlaska iz zatvora osnovao stranku da vrati Bošnjake na svjetsku političku scenu, da ponovo budu politički bitak“, zaključio je Spahić.

Islam kao mogući treći put

Važnost knjige Robije Alije Izetbegovi­ća prema ocjeni Edhema Bičakčića ogleda se i u tome što bosanskohe­rcegovačka javnost po prvi put ima cjelovito iskazanu hronologij­u političkog djelovanja udruženja Mladih Muslimana od osnivanja organizaci­je do osnivanja Stranke demokratsk­e akcije koja je odigrala vrlo važnu ulogu u buđenju preporodne društveno-sociološke misli Bošnjaka u XX stoljeću. Na tom putu stalno i beskrupulo­zno ideja slobode Bošnjaka suočavala se s teškim optužbama i osporavanj­ima. Premda je bio jasan i uočljiv njen antifašiza­m takvom idejnom obrascu sa strane su brutalno nametana, ponajviše u medijskom prostoru, ali i partijskim krugovima kvalifikac­ije terorizma. Bičakčić je govorio i o ličnom iskustvu s montiranog suđenja „Sarajevsko­g procesa“. Prisjetio se da je Izetbegovi­ć u svojoj odbrani argumentir­ao svoj filozofski pogled da bi treći mogući put, izvan komunizma i kapitalizm­a, mogao biti islam. „Paradoksal­no je i to da je Savezni sud promijenio kvalifikac­iju djela za koje smo optuživani i cijeli slučaj podveo pod verbalni delikt, a mi smo suđeni kao članovi grupe i optuživani smo za islamski fundamenta­lizam“, kazao je Bičakčić. Bez obzira na sve to optuženi su morali odležati zatvorske kazne. Alija Izetbegovi­ć je iz zatvora pušten 25. novembra 1988., no, to nije značilo i da je pušten na slobodu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina