Preporod

Asim-ef. Marušić

U povodu godišnjice preseljenj­a na ahiret

- SALIH SMAJLOVIĆ

(1948-2021)

Devetnaest­og marta 2022. godine navršava se prva godina od preseljenj­a na ahiret Asimef. Marušića, imama džemata Skroze kod Zavidovića

Devetnaest­og marta 2022. godine navršava se prva godina od preseljenj­a na ahiret Asim-ef. Marušića, dugogodišn­jeg imama u džematu Skroze kod Zavidovića, u kome je počeo i završio svoj imamski rad.

Asim-ef. Marušić je rođen 30. augusta 1948. godine u Skrozama kod Zavidovića, a preselio je na ahiret 19. marta 2021.godine, gdje mu je u rodnom mjestu Skroze klanjana dženaza i obavljen ukop. Poslije završetka osnovne škole u rodnom mjestu i školovanja u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, Asim-ef. Marušić je 5. maja 1969. godine u džematu Skroze, Vikovići i Stavci, počeo raditi kao imam i u istom džematu je 28. februara 2010. godine otišao u penziju.

U svom radu je bio veoma aktivan i više puta je od srane Medžlisa IZ Zavidovići, Muftijstva zeničkog i

Rijaseta IZ bio pohvaljen. Kažu da je ponajteže raditi i dokazati se u svom mjestu, jer vas tamo svi dobro poznaju, poznate su im i vaše vrline i mahane i rijedak je slučaj da imam otpočne i završi svoj staž u rodnom mjestu, kao što je to je to učinio Asim-ef. Marušić.

Tokom imamskog rada u sva tri mjesta s džematlija­ma je sagradio džamije u Skrozama 1985., u Stavcima 1990., a u Vikovićima 2008. godine i ostat će upamćen kao imam koji je tokom svog radnog vijeka od 40 godina u istom džematu sagradio tri džamije. Uz aktivnosti na izgradnji džamija Asim-ef. Marušić je bio veoma uspješan u održavanju mektepske nastave, gdje je osnovnim islamskim znanjima podučio na hiljade svojih polaznika. Bio je i dobar organizato­r vjerskih svečanosti, kako otvorenja džamija tako i mevluda, na kojima se znalo okupiti po nekoliko hiljada džematlija i sve je uvijek proticalo u najboljem redu, u što sam se više puta i lično uvjerio.

I tokom rata i agresije na našu zemlju bio je uspješan organizato­r. Bio je angažiran preko Patriotske lige od

15. 10. 1991. do 14. 4. 1992. u pripremi odbrane od agresije, a tokom rata od

4. 5. 1992. do 14. 4. 1996. godine bio je pripadnik oružanih snaga Armije RBiH.

Asim-ef. je bio omiljen kako među džematlija­ma tako i među imamima, a to se vidjelo i na njegovoj dženazi koja je obavljena na mezarju u Skrozama, na kojoj se okupio veliki broj imama, džematlija, njegove rodbine i komšija.

Želimo rahmetli Asim-ef. Marušiću lijepi džennet, a njegovim najbližim sabri-džemil.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina