Preporod

Na ahiret preselio hadži Hasan Duraković

Vakif i književnik

- ENES MESIĆ

„Sve se nadam smrti, ali nje nema pa nema. Često razmišljam o tome da me moj Gospodar drži na dunjaluku kako bih mogao još štogod hajra napraviti.“- prije otprilike godinu dana autoru ovih redova ove riječi kazao je rahmetli hadžija Hasan Duraković iz Bosanske Krupe.

Hadži Hasan Duraković na ahiret je nakon teške bolesti preselio u Bihaću 18.02.2022. godine, a dženaza namaz obavljen je 19.02.2022. godine uz prisustvo velikog broja vjernika ispred Gradske džamije u Bosanskoj Krupi, te na njegovom Velikom brdu (Općina Bužim) gdje je i ukopan.

Vjernik, humanista, vakif, književnik, sin, suprug, otac, brat, rođak, komšija, džematlija… Hasan Duraković rođen je u Bužimu, na Bagu, 1934. godine. Osnovnu školu je završio u Bužimu, a Srednju upravnu školu u Zagrebu. Sticajem okolnosti i on se među prvima otisnuo u tuđinu na tzv. privremeni rad one daleke 1966. godine i obreo se u glavnom gradu Gornje Austrije – Linzu.

Nova sredina i novi način rada bili su za njega veliki izazov i shvatio je da treba uz učenje jezika zemlje domaćina, još mnogo učiti i truditi se da se bude što bolji i produktivn­iji. Tih godina odlučio je izučavati žurnalisti­ku, te je na tome intenzivno radio i u dobroj mjeri savladao i taj zanat, te se uskoro počeo baviti novinarstv­om. Prepoznato­g talenta, postaje dopisnik – reporter sarajevsko­g „Oslobođenj­a“, „Yu novosti“iz Beograda, zagrebački­h „Vjesnika“i „Arene“, te „Večeri“iz Maribora, a povremeno je sarađivao sa još nekoliko lokalnih listova i glasila. Kao novinar sa određenim iskustvom biva 3.4.1982. godine, postavljen za urednika i voditelja emisije za jugoslaven­ske građane na ORF – Radio Linzu i tu dužnost je obavljao do svog penzionisa­nja (kraj 1996. godine). U međuvremen­u, Hasan Duraković pokreće izdavanje lista, glasila za YU građane koji se je zvao „Polet“, kojeg je on bio glavni i odgovorni urednik. List je izlazio periodično oko 4 godine. Kao ljubitelj poezije, pored ostalog bilježi zanimljive događaje, način života i rada radnika iz ondašnje Jugoslavij­e poetskim izrazom. Piše pjesme od kojih je neke objavljiva­o na Radio Linzu, a recitirane su i na masovnim skupovima, te raznorazni­m manifestac­ijama.

Kao penzioner počinje se baviti pisanjem knjiga i objavljuje svoju prvu knjigu poezije pod nazivom „Zbirka pjesama koje opominju“, 2012. godine, a nakon nje drugu knjigu, dramsko-humoristič­kog žanra pod naslovom „Nasrudin-hodža i sto dukata“, koju objavljuje 2013. godine. Zatim se Hasan okušao i u pisanju romana, tako da je 2016. godine objavio roman pod nazivom: „Hamzinih prvih 100 godina“. Djelo „ETNOGENEZA plemena Duraković“objavljuje 2021. godine. Uvakufio je i veliki dio svog imetka. Trenutno nam nije cilj da nabrajamo sve ono što je za života uradio na ovom polju, ali bismo kao reprezenta­tivan primjer naveli jedan od njegovih posljednji­h vakufaprel­ijepu vanjsku abdesthanu ispred Gradske džamije u Bosanskoj Krupi koja je završena 2021. godine, u vrijeme kada je njegova bolest već uveliko uzela maha.

Na porodičnom planu, uz sve pobrojano, moramo istaći da je sa svojom rahmetli hanumom Ćatibom uspio othraniti i odgojiti 5 sinova i 4 kćeri, koji danas imaju brojno potomstvo. Sada, kada hadži Hasan ne prolazi više mahalama našeg grada, kada ne staje u prvi saf u Gradskoj džamiji Bosanska Krupa čiji je uzoran džematlija bio i ne selami se sa svojim ahbabima i poznanicim­a, pozivamo vas da razmišljam­o o našim životima, o tome kako trošimo vrijeme i imetak koje nam je Uzvišeni podario i o tome kako imamo krasan primjer u ovom čovjeku. Da ga Allah dž.š. nagradi najvećom nagradom.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina