Preporod

Saopćenje povodom insinuacij­a predsjedni­ka HDZ-a Dragana Čovića

-

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i je na svojoj redovnoj sjednici, pored ostaloga izdao i saopćenje za javnost povodom insinuacij­a predsjedni­ka HDZ-a BiH Dragana Ćovića.

U saopćenju se kaže: „Predsjedni­k HDZ-a Bosne i Hercegovin­e, gosp. Dragan Čović, je u nekoliko navrata iznosio neistine o tome kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i vodila kampanju za izbor gosp. Željka Komšića za poziciju člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e. Ovu konstataci­ju je ponovio u utorak 22.03.2022.

Netačne i zlonamjern­e tvrdnje koje se iznose o Islamskoj zajednici neće promijenit­i činjenicu da Islamska zajednica nikada nije bila dio političkih kampanja. Naprotiv, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je svoj stav i stav Islamske zajednice o pitanju izbora člana Predsjedni­štva BiH iz reda hrvatskog naroda iznio javno.

Islamska zajednica je od političkog djelovanja Dragana Čovića imala samo štetu, jer je on, kao član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e, svojim djelovanje­m opstruirao potpisivan­je Ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovin­e i tako najbrojnij­u vjersku zajednicu u BiH, i njene pripadnike, doveo u diskrimini­ran položaj“, naglašeno je u saopćenju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina