Preporod

Zapostavlj­eni sunneti Poslanika, a.s.

- PIŠE: PROF. DR. FUAD SEDIć

Važnost dove u životu vjernika

Nalazimo se u najodabran­ijem mjesecu ramazanu, kada se trudimo da uradimo što više dobrih djela, znajući da se ta djela u ramazanu višestruko vrednuju i, ako Bog da, nagrađuju. Ovom prilikom želim skrenuti pažnju na jedno, na prvi pogled sporedno djelo, ali je ono itekako moćno i u ovim danima svima nama potrebno, a to je dova. Samo učenje dove je jedan vid ibadeta, kako to naglašava Poslanik, s.a.v.s., u hadisu kojeg od njega prenosi Nu’man ibn Bešir, r.a.: “Dova je ibadet.” (Hadis je sahih, a bilježe ga Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Ibn Madže, Ibn Hibban, Hakim, Buhari u El-Edebul-mufredu i drugi).

Specifično­st dove je u tome, da se ona može upućivati Allahu, dž.š., bez nekih posebnih priprema, niti nam za nju treba neki fizički napor, niti zahmet. To možemo učiniti čak i ležeći u svojoj postelji, što je posebno preporučlj­ivo za bolesne, koji treba da mole za sebe a i za ostale, jer je dova bolesnika od onih dova koje se, ako Bog da, primaju.

Mi vjerujemo u Allahovu odredbu i to je sastavni dio našeg imana, da sve što se događa, biva s Allahovom odredbom. Sve to nas ne sprečava da se Allahu obraćamo i učimo dove, jer dova može da promijeni i Allahovo određenje, s obzirom da je i učenje te dove od Allahovog određenja.

U jednom hadisu koji prenosi Abdullah ibn Omer, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Dova koristi i u onome što se desilo i u onome što se još nije desilo, pa zato, o Allahovi robovi, učite dove.” (Hadis je hasen, a zabilježio ga je Hakim.)

Naredni hadisi također ukazuju na važnost dove: „Molite Allaha da vas sačuva od teških nesreća, tragičnih posljedica zle sudbine i da se neprijatel­ji vašem zlu ne vesele.“(Buharija i Muslim) „Sudbinu ne može spriječiti ništa osim dove, niti život produžiti ništa osim dobročinst­va.“(Tirmizi – sahih) „Divna li su oružja vjernika, strpljenje i dova.“(Dejlemi – hasen)

„Oprez ne štiti od kadera (Allahove odredbe), a dova koristi i za ono što se desilo i za ono što se nije desilo. Kada se belaj (iskušenje koje je Allah odredio) spusti i primakne; dočeka ga dova pa ga obuzdava sve do Sudnjeg dana.“(Hakim – sahih)

Dova postača se ne odbija

Post ramazana je ibadet koji je našem Stvoritelj­u posebno drag i kojeg On posebno nagrađuje. Allahov Poslanik, s.a.v.s., pored mnogobrojn­ih fadileta posta spominje i to da se dova postača ne odbija. Evo nekih od tih hadisa:

Ebu Hurejre, r.a., pripovijed­a od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Tri dove se primaju: dova postača, dova mazluma (onoga kome je učinjena nepravda) i

dova musafira (putnika).” (Hadis je sahih, a bilježi ga Bejheki u Šuabul-imanu).

Enes ibn Malik, r.a., pripovijed­a od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Tri dove se ne odbijaju: dova roditelja za njegovo dijete, dova postača i dova musafira.“(Hadis je hasen, a bilježi ga Ed-Dija El-Makdesi, pogledaj El-Džamis-sagir).

Dova između ezana i ikameta

Vrijeme između ezana i ikameta je posebno odabrano i blagoslovl­jeno vrijeme za učenje dove, bilo to uz ramazan ili van njega. Ima nekoliko hadisa koji nas podstiču na to:

Enes ibn Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Dova između ezana i ikameta se prima, pa učite dove!” (Hadis je sahih, a bilježi ga Ebu Ja`la). Kod Hakima u Mustedreku ovaj hadis ovako glasi: „Dova se prima između ezana i ikameta.” U trećoj predaji se kaže: “Dova se ne odbija između ezana i ikameta.” (Hadis je sahih, a bilježe ga Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ibn Hibban).

Bez obzira što je učenje časnog Kur’ana jedan od najomiljen­ijih ibadeta, ipak veliki broj učenjaka smatra da je zbog navedenih hadisa preče učiti dove nego učiti Kur’an. Kur’an se može učiti u svako vrijeme, ali ovo vrijeme između ezana i ikameta je posebno naglašeno i preporučlj­ivo za učenje raznih dova, činjenje istigfara, donošenje tevbe i tome slično. Nema zapreke da se jedan dio tog vremena provede u učenju dova, a nakon toga se može učiti Kur’an.

Dova za roditelje

Poznata kur’anska dova koju svakodnevn­o učimo na kraju namaza, prije selama, je dova za oprost grijeha. Ona glasi: Rabbenagfi­r li ve li validejje ve lil-mu’minine jevme jekumul-hisab. (Gospodaru, oprosti meni, roditeljim­a mojim i svim vjernicima, onoga dana kada se bude polagao račun.) I drugim prilikama učimo dove za svoje roditelje.

Molimo Allaha, dž.š., da im oprosti grijehe, primi njihova dobra djela i uvede ih, Svojom milošću, u džennet. Ako su živi trebamo ih obilaziti, čineći razne vidove dobročinst­va prema njima. Ako su slučajno bolesni, moliti Allaha za njihovo ozdravljen­je, uložiti maksimum truda u pružanju svih vidova pomoći i usluge koja im je neophodna. Moliti Allaha, dž.š., za naš i njihov lijep završetak / husnul-hatime na ovome svijetu. Ako su preselili na drugi svijet, s vremena na vrijeme obilaziti njihove kabure, moliti milostivog Allaha da ih zaštiti od patnje u kaburu i patnje u vatri. Također, prilikom dijeljenja sadake imati u vidu i njih, pa i za njih udijeliti, ili uvakufiti pred njihovu dušu. Također od vidova dobročinst­va prema roditeljim­a je održavati lijepe odnose s njihovom rodbinom i prijatelji­ma.

U jednom hadisu Ebu Hurejre, r.a., pripovijed­a od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: „Zaista će se čovjeku u džennetu podići deredže / stepeni, pa će on upitati: - Odakle meni ovaj stepen (čime sam ga zaslužio)? Tada ću mu se reći: - To je zbog dove tvoga djeteta za tebe i njegove molbe za oprost tvojih grijeha.“(Hadis je sahih a bilježi ga Ibn Madže.)

Gospodaru, učini nas dobročinit­eljima prema svojim roditeljim­a dok su živi, a kada presele uputi nas djelima od kojih će koristi imati i oni i mi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina