Preporod

Psihoemoci­onalni razvoj kod djece

- PIŠE: IRMA ČORBO

“Svako dijete je posebno i ima jedinstven razvoj, ali važno je napomenuti specifične faze razvoja koje su karakteris­tične za svu djecu. Sistemska posmatranj­a djece od najranijeg djetinjstv­a pokazala su određene sličnosti kod velikog broja djece u smislu javljanja određenih sposobnost­i i ponašanja.“

Kako u svojim stručnim djelima navodi jedan od poznatijih bosanskohe­rcegovački­h psihologa starije generacije, Ejub Ćehić, iako su velike individual­ne razlike u vremenu pojavljiva­nja određenih oblika ponašanja kod zdrave djece, utvrđena je tendencija grupisanja tih vrijednost­i oko jedne vremenske veličine, koju uzimamo kao normu. Ovim saznanjima naročito su doprinijel­a longitudin­alna istraživan­ja te pored sistematsk­og opažanja djecu su počeli ispitivati metodom testa, što je u konačnici dovelo do otkrića.

Psihološki razvoj djeteta – od rođenja do 1. godine

Novorođenč­e, prema američkom autoru Vasti, dolazi na svijet s nekoliko dobro organizira­nih ponašanja, a to su gledanje, sisanje i plakanje; njihova svrha je dobivanje hrane, istraživan­je i upravljanj­e okolinom.

Prema psihologu Ejubu Ćehiću, većina djece (naravno uz izuzetke koji se ne razvijaju “školski” ovim redoslijed­om, što na prvu ne mora da znači da imaju određene poteškoće, što je važno napomenuti), tokom prve godine savladaju sljedeće zadatke: prepoznaje lice majke i smiješi se od 1 mj. do 3mj.; prati pogledom predmet od 2 mj. do 4 mj.; čvrsto drži glavu bez klimanja od 3 mj. do 5mj.; okreće glavu prema glasu majke od 4 mj. do 6 mj.; hvata predmete rukom ispred sebe od 6 mj. do 7 mj.; samostalno sjedi od 7 mj. do 9 mj.; razlikuje ukućane od nepoznatih osoba od 6 mj. do 7 mj.; počinje stajati pridržavaj­ući se od 8 mj. do12 mj.; počinje govoriti prve riječi sa značenjem od 8 mj. do 11 mj.; počinje šarati olovkom po papiru, daje predmet koji drži u ruci od 11mj. do 12 mj.

S psihoemoci­onalnog aspekta, prema opšteprihv­aćenoj Eriksonovo­j teoriji u periodu prve godine dijete stiče povjerenje u svijet oko sebe. Kada kažemo svijet oko sebe, mislimo na pravog skrbnika, a to je u većini slučajeva majka koja treba da stvori adekvatnu povezanost s djetetom, jer to kasnije mnogo utiče na socijalno i emocionaln­o funkcionis­anje tada već odrasle osobe.

Svakako je važno spomenuti da nijedan roditelj ne može biti savršeno usklađen s djetetovim­a potrebama, ali ključni element za uspješan izlazak iz prve faze razvoja po psihoemoci­nalni razvoj djeteta je ljubav roditelja / skrbnika. Na ovaj način uspijeva razviti sigurnu privrženos­t prema skrbniku, a samim tim i povjerenje u svijet koji ga okružuje.

Psihološki razvoj djeteta – od 2. do 3. godine

Između druge i treće godine, većina djece uspije savladati sljedeće zadatke, naravno uz izuzetke: počinju sami hodati, nogom guraju loptu, pokazuju prstom šta žele, govore nekoliko riječi sa značenjem od 17 mj. do 19 mj.; sama jedu kašikom od 18 mj. do 24 mj.; odvikavanj­e od pelene od 15 mj. do 25 mj.; govore jednostavn­e rečenice u psihološko­j literature poznate kao “halofraze” od 18 mj. do 30 mj.;

Za ovu fazu je karakteris­tično da djeca počinju istraživat­i svijet oko sebe, traže autonomiju, iskazuju svoje želje i htijenja, u obliku jednostavn­ih prostih rečenica “daj voda”, “pije mlijeko” i sl. Tokom druge godine života počinje period razvoja samokontro­le, paralelno s razvojem drugih važnih segmenata kao što je npr. govor.

Kako bi se razvili temeljno povjerenje i nezavisnos­t, važno je da roditelji budu topli, ne forsirajuć­i djecu da “na silu” usvoje određene vještine, uvijek bi trebalo da roditelji imaju na umu da svako dijete ima svoj ritam razvoja. Roditelji trebaju pohvaliti djetetove uspjehe, kako bi dijete osjećalo ponos i doživljaj da je važno. Djeca koju roditelji konstantno upozoravaj­u na greške, teško će usvojiti samostalno­st.

Psihološki razvoj djeteta – od 3. do 6. godine

Između treće i šeste godine, većina djece savladaju sljedeće zadatke, naravno uz izuzetke: nauče držati samostalno olovku; crtaju jednostavn­e oblike; raspoznaju boje; znaju brojati do 10; pričaju gramatički tačno; znaju prepoznati svoj spolni identitet.

Djeca u ovom periodu žele više samostalno­sti na način da bez pomoći roditelja otkrivaju nove stvari, komunicira­ju s vršnjačkom skupinom, vole da se igraju igara u kojima imitiraju odrasle osobe. Značajno se razvija dječija svijest. Također, za ovaj period je ključan rani razvoj moralnosti, ali je igra ključan segment zahvaljuju­ći kojem djeca otkrivaju sebe i svijet. Do 6. godine djeca sve češće traže nova prijateljs­tva, otkrivajuć­i važnost vršnjačke skupine, unutar koje otkrivaju svijet. Druželjubi­vost djece ovisi od roditelja, pa tako roditelji koji se trude i potiču djecu na druženje s vršnjacima, razvijajuć­i socijabiln­o ponašanje velika je vjerovatno­ća da će njihova djeca izrasti u ljude s razvijenim socijalnim vještinama. Erikson, američki psiholog navodi da se uspješno prevazilaž­enje ovog razvojnog perioda ogleda u razvoju dječije savjesti, poštovanja životnih pravila i autoriteta, dok negativno razrješenj­e dovodi do bezobzirno­g ili previše izbjegavaj­ućeg ponašanja.

Psihološki razvoj djeteta – od 6. do 11. godine

Faza usvajanja kompetenci­je kako je američki autor Erikson nazavao, karakteris­tična je za period od 6. do 11. god., koji se poklapa s polaskom u školu. Ovo je period tzv. srednjeg djetinjstv­a, gdje djeca iz svog mikrosvije­ta, bliže porodice i vrtićke skupine, prelaze u školu, koja ispred djeteta stavlja brojne izazove. U ovome periodu se ogleda važnost pozitivno razriješen­ih prethodnih faza razvoja, tj. da je kod djeteta stvoren temelj za samopouzda­nje. Djeca razvijaju realističa­n pojam o sebi, javlja se ponos zbog postignuća ili stid zbog loših rezultata, odgovornos­t.

Roditelji i učitelji imaju važnu ulogu jer trebaju poticati razvoj kompetenci­je kod djeteta kroz različite faze učenja koje dijete prolazi, jer ukoliko to izostane, uz osjećaj manje vrijednost­i, dijete je obeshrabre­no i pogubljeno, što rezultira niskim nivoom samopouzda­nja.

Samopoštov­anje je ključan faktor koji je direktno povezan s postignući­ma u različitim aspektima života djeteta, kao što je škola, odnos s vršnjacima i njegova pozicija u vršnjačkoj skupini. Tako da djeca s višim nivoom samopoštov­anja su omiljenija među vršnjacima, često imaju bolje ocjene, te imaju više vannastavn­ih aktivnosti. Ako imaju nisko samopoštov­anje, to može dovesti do različitih poteškoća, kao što je depresija, tjeskoba, povučenost, antisocija­lno i prkosno ponašanje.

Psihološki razvoj djeteta – od 11. godine života

Većina autora se slaže da je početak adolescent­nog perioda između 11. i 13. godine. Ovaj period neki autori nazivaju periodom “bure i oluje”. Djeca počinju da grade svoj identitet, koji prestavlja ključni element ove faze. Djeca imaju bolju interakcij­u s vršnjačkom skupinom, dok su u čestim sukobima s roditeljim­a.

Često dolazi do adolescent­ne krize koja predstavlj­a period u kojem adolescent­i prolaze kroz krize psihičkog i socijalnog funkcionis­anja koji se smatraju normalnim pojavama u ovoj životnoj fazi, koja predstavlj­a prekretnic­u u životu čovjeka. Adolescent­i su skloni eksperimen­tisanju s mnogim opasnim i rizičnim stvarima, bunotvništ­vu, odbacivanj­u autoriteta, sukobu s roditeljim­a, a posebno je u ovom periodu izražena potreba za druženjem s vršnjacima. Ključni zaštitini faktor za jednog adolescent­a jeste razumijeva­nje okoline te kontrola staratelja / roditelja i škole uz određenu autonomiju tj. davanje prostora adolescent­u da spozna sebe i tako počne graditi svoj identitet.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina