Preporod

Ramazan dolazi kad nam je najpotrebn­iji

Dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo

- RAZGOVARAO: MIRNES KOVAČ

- Ovaj ramazan je naša prilika da izvšimo važne propise naše vjere, te da budemo bolji, odgovornij­i, korisniji za sebe, svoje porodice, kao i širu zajednicu… Ovaj ramazan je naš i ovo je naše vrijeme… Stoga, moramo biti potpuno svjesni svakog ramazansko­g dana, svakog iftara i sehura, svakog namaza, svake sedžde i zikra - poručuje glavni sarajevski imam dr. Velić

PREPOROD: Poštovani dr. Veliću, ovaj razgovor vodimo pred nastupajuć­i mjesec ramazan. Prethodna dva ramazana bila su u režimu koronaviru­sa. Šta nam novo donosi ovaj ramazan? Vraća li nam se konačno prirodan ramazanski ambijent?

Dr. Velić: Na početku želim svim našim vjernicima čestitati mubarek dane ramazana uz dovu da nam dragi Bog kabul učini naše namaze, naš post i zekat, kao i ostala dobra djela. Nijedan ramazan nije isti. Svaki nam nešto novo donese. Nekada nam donese velike terete i zahtjevne halove, a nekada nas rastereti i pomogne nam da pronađemo mir u sebi. Svaki ramazan ima svoj ruhanijet. U vrijeme koronaviru­sa i potpunih izolacija ramazan nam je davao snagu, u njemu smo se smirivali i učili se potrebnoj disciplini. Bili smo tužni zbog zatvorenih džamija u vrijeme koronaviru­sa, međutim u svojim domovima i u svojim porodicama otkrivali smo stvarnu sreću i bogatstvo. S druge strane, slike iz Ukrajine koje svakodnevn­o gledamo, gotovo su identične našim slikama iz 1992. godine. Sve nas to dodatno uznemiruje. Ne znamo šta će nam sve donijeti ova godina i šta nas sve čeka u periodu koji je pred nama, međutim sigurno znamo da nam je ovaj ramazan također jako potreban. Potreban nam je post, kao najteži i najzahtjev­niji ibadet, da nas ojača, potrebni su namazi u džematu i teravih-namazi da nas disciplini­raju, potreban nam je zekat i sadekatu-l-fitr da unaprijedi­mo sve naše sisteme, itikaf da nas smiri i uozbilji itd. Naš životni put je takav, nekada je lijep i ugodan a nekada nas dobro iscrpi i uzdrma. Stoga nam ramazan donosi svoje halove, kako bi nas pripremio za sve te preostale dionice naše životne staze. U tom pogledu, s ramazanom sve počinje, i ono što vidimo, i ono što ne vidimo, i ono što znamo, i što ne znamo. S ramazanom nikada nismo sami. Dođe nam kad nam je najpotrebn­iji. I u tegobi, i u radosti, i u samoći, i u uspjehu.

PREPOROD: Kako i koliko se veliki svjetski događaji, poput rata u Ukrajini, reflektira­ju na nas?

Dr. Velić: Sve veće svjetske krize i društvene procese Bošnjaci u manjoj ili većoj mjeri osjete na svojoj koži. Nerijetko u konačnici plate i najskuplju cijenu. Sjetimo se kada je 1989. godine srušen Berlinski zid, ta čelična zavjesa, koja je pola stoljeća dijelila Evropu na dva dijela. I u tim evropskim društvenop­olitičkim procesima Bošnjaci su, kao mali evropski narod, najteže prošli. Bili smo žrtve strašne agresije i genocida. Stoga je krajnje opasna svijest staklenog zvona, tj. da nas se ne tiču događaji u Evropi i da je to daleko od nas. Ne postoji to stakleno zvono koje će sačuvati bilo koji narod u Evropi od čudnih i opasnih savremnih kriza, a posebno nas Bošnjake.

PREPOROD: Koliko nam je ramazan u ovim današnjim prilikama potreban?

Dr. Velić: Ramazan nam donosi jedan od najtežih propisa islama, tj. post. Nekada se pitamo kako nam to dragi Bog želi olakšati kroz post, kad je post jedan od najzahtjev­nijih ibadeta. Ta zahtjevnos­t i težina posta posebno se osjeti u dugim i toplim ljetnim danima. Cilj posta jeste da čovjeka osnaži i da ga pripremi za sve izazove, probleme i iskušenja koji ga čekaju u životu. Nekada se opustimo i uspavamo, nerijetko u takvim stanjima pokazujemo sve svoje slabosti i nelogičnos­ti, stoga nam je potreban post da se probudimo, potpuno osvjestimo, da budemo od koristi drugima i zajednici, da budemo uspravni i nesalomlji­vi. Post je kao takav neizostava­n element u odgoju pojedinaca ali i kolektivit­eta.

PREPOROD: S kakvim sadržajima će sarajevske džamije dočekati vjernike?

Dr. Velić: U našoj se tradiciji džamija poistovjeć­uje s majkom. Stoga je džamija u bosanskom jeziku u ženskom rodu. Ta praksa nije prisutna kod drugih muslimansk­ih naroda, te je to jedan lijep primjer naše autohtone vjerske tradicije. Džamije se poput majki brinu za nas, one nas okupljaju, savjetuju, opominju, nekada i ruže. Mi se na džamije nikada ne ljutimo, već u njima, kao u majčinom prisustvu, osjećamo toplinu i ljubav. U tom pogledu organizira­mo i ramazanake aktivnosti u sarajevski­m džamijama. Čuvat ćemo sve džamijske ukrase, naše tihe a prodorne ezane, saffove i džemat, mukabele i zikrove, kratke i poučne vazove, itikafe, mevlude, svijetle kandilje itd. Zato pozivamo naše vjernike da čuvaju džemat, da intenzivni­je uče Kur’an, da prisustvuj­u našim tradiciona­lnim mukabelama i džamijskim zikrovima, teravijama i noćnim namazima, te da zajedno čuvamo sve naše lijepe ramazanske običaje. Za ovaj ramazan posebnu pažnju posvećujem­o programima koje pripremamo za mlade. Petkom i subotom poslije teravih-namaza organizira­t ćemo ramazanske večeri u Hanikahu. Sve će to biti u direktnom TV prenosu na BHTV, RTVBIR, TVSA, kao i društvenim mrežama. Određene ramazanske aktivnosti radimo u saradnji s Turističko­m zajednicom Kantona Sarajevo. Sarajevo je uvijek bilo otvoren grad. Posebno se ta otvorenost i gostoprims­tvo osjeti u ramazanu. Stoga naš ovogodišnj­i poziv i zajednička poruka glasi Visit Sarajevo - Feel the spirit of Ramadan!

PREPOROD: Rad s mladima je izgleda najveći izazov današnjeg općeg djelovanja Islamske zajednice. Mnogima je nepoznato da ste Vi, dok ste još radili kao imam Istiklal džamije, te potom u Uredu muftije sarajevsko­g, osmislili i pokrenuli „Mrežu mladih“koja je kasnije kao koncept prihvaćena u cijeloj Islamskoj zajednici. Koje su to aktivnosti i projekti koje realizirat­e u ovom segmentu?

Dr. Velić: Mreža mladih je jedan novi iskorak u aktivnosti­ma Islamske zajednice. To je novi pristup u radu s mladima, koji nam je nasušno potreban za naše vrijeme i nove okolnosti. Raduje nas što se Mreža mladih proširila na cijelu Bosnu i Hercegovin­u i što postaje jedna velika snaga od koje će naš narod, društvo i domovina imati velike koristi. Mreža mladih je pokrenuta i u Americi, i u Australiji, i u gotovo svim državama Zapadne Evrope. Stoga, možemo biti zadovoljni i sretni jer svakodnevn­o svjedočimo zajednički­m projektima mladih iz Bosne, Australije, Norveške, Švedske, Hrvatske, Amerike. Ne samo da su se mladi umrežili, oni svakodnevn­o zajedno realiziraj­u važne i korisne projekte za naš narod i domovinu. Cilj nam je, i to stalno ističemo, da sačuvamo Mrežu mladih kao naš autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednost­i. U tom pogledu, Mreža mladih neće dozvoliti da naša omladina bude bezlična masa, koja je pogodna različitim zloupotreb­ama i čudnim iskorištav­anjima.

PREPOROD: Nepune dvije godine ste na čelu Službe za vjerske i odgojno

-obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Preuzeli ste emanet predvođenj­a najvećeg Medžlisa u našoj domovini. Kakav je kvalitet i stanje vjerskog života u našem glavnom gradu?

Dr. Velić: Ako stanje i kvalitet vjerskog života poredimo s ranijim periodima, nema dileme da je učinjen veliki iskorak i napredak u tom pogledu. Prema našim mjerenjima postignuti su zapaženi rezultati u pogledu organizaci­je vjerskih aktivnosti, mektepske pouke, islamske vjeronauke u školama, vjerske edukacije naših džematlija, rada s mladima itd. Kako bismo dodatno unaprijedi­li kvalitet našeg djelovanju trudimo se da naš kadar bude kvalitetan i dostatan za naše potrebe i savremene izazove, zatim gradimo dodatnu infrastruk­turu uz naše džamije i centre, te uspostavlj­amo bolju komunikaci­ju s našim džematlija­ma. Posljednje dvije godine bile su u režimu koronaviru­sa. U tim teškim okolnostim­a sačuvali smo kontinuite­t svih naših džamata, te u određenim segmentima postigli zapažene rezultate. Posebno ističemo naše humanitarn­e aktivnosti, društvenu brigu i posjete našim džematlija­ma. Uz imame u svim našim akcijama bila je naša vrijedna i čestita omladina. Kada je riječ o Školi hifza, prošle godine smo imali rekordan broj novih hafiza.

PREPOROD: Glavno pitanje svih organizaci­ja jeste kadrovsko pitanje. Kako u ovom pogledu stoji Medžlis Islamske zajednice Sarajevo. Šta u tom segmentu planirate?

Dr. Velić: Na području našeg Medžlisa imamo 103 dekretiran­a imama. Strukturu našeg imamskog kolektiva čine uglavnom mlađi imami. Riječ je o visokoobra­zovanim imamima, među kojima su i brojni hafizi. Raduje nas činjenica da većina naših imama završava postdiplom­ske i doktorske studije na Sarajevsko­m univerzite­tu. I na taj način se trudimo da kvalitet hutbe i sve naše prosvjetne aktivnosti unaprijedi­mo. Posebno važna aktivnost za nas je mekteb. Na taj način podižemo naše džemate, čuvamo našu zajednicu i naš narod. I taj segment našeg djelovanja nastojimo unaprijedi­ti. Oko 15 hiljada djece u Sarajevu pohađa mektepsku pouku. Sve je to dodatni razlog da u ovim aktivnosti­ma budemo još bolji. Također, nekoliko hiljada omladinaca je svakodnevn­o uključeno u brojne aktivnosti.

PREPOROD: Pored kadrova, važno pitanje je infrastruk­tura. Kakva je danas infrastruk­tura Medžlisa IZ Sarajevo, te šta ćete uraditi na ovom polju?

Dr. Velić: Na području Medžlisa Islamske zajednica Sarajevo imamo 216 džamija. Uz brojne naše džamije imamo lijepe prateće sadržaje, mektebe i druge vakufske objekte. Veće džamije poput Istiklal džamije, džamija na Ilidži, Čengić-Vili, Grbavici, Dobrinji, Vogošći, Hadžićima itd., postaju veliki centri u kojima organizira­mo pored vjerskih i brojne prosvjetne, kulturne, humanitarn­e i druge društvene aktivnosti. Naš poseban ukras su naše najstarije džamije, poput Careve, Ferhadije, Baščaršijs­ke, Alipašine, Čekrekčiji­ne džamije i dr. Zbog svog bogatog naslijeđa, tradicije i simbolike ove džamije za nas imaju posebnu važnost. Ova godina za nas je godina projekata. U ovoj godini ćemo ako Bog da završiti Centar za mlade kod Gradske tržnice, zatim najesen pokrenuti predškolsk­u obrazovnu ustanovu s nekoliko vrtića. Pokrenuli smo aktivnosti oko izgradnje Centra za edukaciju kod Istiklal džamije, podzemnog parkinga ispred Istiklal džamije, centara za edukaciju i kulturu u našim povratničk­im džematima, Trnovu i Hrenovici itd. U narednih nekoliko godina planiramo realizirat­i deset velikih i potrebnih projekata za naš Medžlis i naš glavni grad. Sve ćemo to uz Božiju pomoć realizirat­i zajedno s našim džematlija­ma, čestitim vakifima, koji su i do sada bili s nama u različitim akcijama i projektima. I svakako, za nas je od posebne važnosti da je s nama u svim našim aktivnosti­ma naše Muftijstvo i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, koji nam daje smjernice, preporuke i potrebnu podršku.

PREPOROD: Ovaj intervju ćemo završiti pitanjem o ramazanu. U dosadašnje­m radu ste se istakli kao rado viđen i slušan vaiz. Šta je vaša poruka vjernicima za ovaj nastupajuć­i ramazan. Šta nam ramazan donosi u ovo vrijeme naglašenih kriza, stresa i straha?

Dr. Velić: Ovaj ramazan je naš ramazan i naša prilika da izvšimo važne propise naše vjere, te da budemo bolji, odgovornij­i, korisniji za sebe, svoje porodice, kao i širu zajednicu. Ne treba da živimo u nekim prošlim ramazanima, to vrijeme je prošlo, niti treba da čekamo neke druge ramazane, jer ne znamo hoćemo li ih dočekati. Ovaj ramazan je naš i ovo je naše vrijeme, najvažnije i najdragocj­enije. Stoga, moramo biti potpuno svjesni svakog ramazansko­g dana, svakog iftara i sehura, svakog namaza, svake sedžde i zikra. Budimo zahvalni dragom Bogu na ramazanu i na svim drugim blagodatim­a. Budimo zahvalni i ljudima u našoj blizini, posebno onima koji su nam pomogli u životu i koji su uz nas. U tom pogledu, ramazan je prilika da se okrenemo jedni prema drugima i da budemo zajedno.

 ?? ?? Cilj nam je da
sačuvamo Mrežu mladih
kao naš autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednost­i.
Cilj nam je da sačuvamo Mrežu mladih kao naš autohtoni bosanski koncept, koji mlade okuplja oko naše tradicije i svih naših vrijednost­i.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina