Preporod

Hafiska dova Zulejhi Omerbašić

Tuzla

- AMINA Đ.

U Behram-begovoj medresi u Tuzli je 16. 3. 2022. god. proučena hafiska dova Zulejhi Omerbašić, učenici 4. razreda.

Njen muhaffiz je Abdullah Kapo. Dovi su prisustvov­ali izaslanik reisu-l-uleme hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, brojni gosti, rodbina i prijatelji hafize.

Izaslanik reisu-l-uleme hafiz Tulek iskazao je radost i sreću zbog ovakvih manifestac­ija koje su sve češće u našim džematima i medresama. Istakao je kako je u 2021. god. šezdeset novih kandidata položilo hifz i, hvala Allahu, većina su djevojke. Muftija Fazlović je uputio čestitke hafizi Omerbašić, njenom muhaffizu, porodici i Medresi, te je istakao da je Kur’an lijek i neizmjerna Allahova milost za mu’mine.

Radost na licu hafizine majke Emine govori o sreći koja je u srca roditelja hafiza. “Izuzetna je sreća za roditelja dočekati ovakav dan: da nas naše dijete obraduje i usreći svojim ogromnim postignuće­m, hifzom Kur’ana časnog. Neizrecivo sam zahvalna Uzvišenom na ovoj blagodati. Molim dragog Allaha da Zulejha svakim danom potvrđuje vrijednost čuvanja Kur’ana; neka Božija Riječ čuva nju, i sve čestite hafize i vjernike“, kaže Emina Hatunić, profesoric­a u Behram-begovoj medresi.

Muhafiz Kapo o hafizi Omerbašić kaže da je tiha i nenametlji­va djevojka, ali njena djela i lijep ahlak su je nametnuli kao uzornu učenicu u svojoj generaciji. “Toliko je vezana za Kur’an da se njen život sjedinio s njim, a tragovi Božije riječi su vidljivi na njenim postupcima. Podrška njene majke je bila važna i uvijek prisutna na ovom putu. Nadam se da će nastaviti nizati uspjehe uz Božiju pomoć i biti od koristi vjeri, društvu i Zajednici”, kazao je muhafiz Kapo.

Na ovoj hafiskoj dovi promoviran je 86. hafiz Behram-begove medrese. Direktor dr. Hatunić ističe da su hafiske dove najradosni­ji dani u Medresi. “Osam mentora, muhaffiza, s našim vrijednim učenicima i učenicama svakodnevn­o rade, na čelu s hafizom Mirnesom Spahićem”, kazao je dr. Hatunić. Hafiza Omerbašić bila je prvi razred kad je počela učiti hifz. „Prije Medrese nisam razmišljal­a o hifzu, ali, hvala Allahu, pa me uputio na taj put. To je sigurno način života i put koji ima snagu da čovjeka promijeni iz temelja i ubrzo postane dio njega. Moj muhaffiz Kapo, na ovom putu, uvijek je znao kada šta reći, kuda me usmjeriti i kako pomoći. Izdvajao je i posebno vrijeme za razgovore koji bi mi pomogli da prebrodim težak period u učenju, i rijetki su koraci koje sam sama napravila. Da ga Allah nagradi za sav trud i vrijeme koje je uložio“, kaže hafiza Omerbašić te ističe da su na putu učenja hifza neizbježne krize. „Ali tako se čisti nijjet i nakon njih dolazi olakšanje. I Poslanik, alejhi-sselam, susretao se s raznim teškoćama u primanju Objave, ali je snaga Božije riječi pobijedila sve. Uvijek sam imala podršku svoje porodice, svih profesora u Medresi i prijatelja, koji su se iskreno obradovali mom uspjehu. Moja majka je bila moj prvi učitelj i naučila me prvim kur’anskim harfovima. Behram-begova medresa je odlično mjesto za učenje hifza, škola koja njeguje i brine o hifzu i učenosti. O tome govore i njezini značajni profesori i hafizi, uspjesi učenika i same škole. Završetak hifza je uspjeh i osjećaj koji je neusporedi­v s drugima, i kao takav ostavlja snažan pečat na život insana. Svakome ko je na ovom putu ili ima želju da krene, savjetoval­a bih da se veže za Kur’an jer se samo tako ne odustaje lahko i sve se teškoće, uz Allahovu pomoć, prebrode“, poručuje hafiza Zulejha Omerbašić.

 ?? ?? Hafiska dova u Behram-begovoj medresi
Hafiska dova u Behram-begovoj medresi
 ?? ?? Hafiza Zulejha Omerbašić rođena je 2004. god. u Tuzli, od majke Emine i oca Nermina. Živi u Lukavcu, gdje je pohađala mekteb i učila prve harfove. Behram-begovu medresu je upisala 2018. god. a učenje Kur’ana napamet počinje u prvom razredu pred muhaffizom Abdullahom Kapom. Hifz je položila pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i 13. 2. 2022. god.
Hafiza Zulejha Omerbašić rođena je 2004. god. u Tuzli, od majke Emine i oca Nermina. Živi u Lukavcu, gdje je pohađala mekteb i učila prve harfove. Behram-begovu medresu je upisala 2018. god. a učenje Kur’ana napamet počinje u prvom razredu pred muhaffizom Abdullahom Kapom. Hifz je položila pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i 13. 2. 2022. god.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina