Preporod

Proučena hafiska dova Abdullahu Išeriću

Sarajevo

- Porodica Išerić u društvu sa sadašnjim i bivšim reisu-l-ulemom H. HASIĆ

Hafiz Abdullah Išerić je treći hafiz u porodici pored svoga babe i muhaffiza Sadrudin-ef. Išerića i sestre Amine, sedmi hafiz u familiji i deveti u svojoj medresansk­oj generaciji.

U Carevoj džamiji u Sarajevu, u subotu, 26. marta je proučena hafiska dova Abdullahu Išeriću, maturantu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Dovi su prisustvov­ali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa-ef. Cerić, muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu hafiz Mensur-ef. Malkić, a pored njih i brojni hafizi, džematlije te kolege i prijatelji hafiza Abdullaha. Prisutnima se na početku obratio hafiz Sadrudin-ef. Išerić, babo hafiza Abdullaha i njegov muhaffiz. U svome kraćem govoru zahvalio je prisutnima na podršci, a posebno džematlija­ma koje su bodrile hafiza Abdullaha na putu njegovog uspjeha. Glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić čestitao je uspjeh hafizu Abdulahu te njegovoj porodici i široj familiji. Posebno je istakao da je ovaj uspjeh radost i za Medresu i za Medžlis Sarajevo.

Prisutnima se obratio direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu hafiz Mensur Malkić. On je naglasio posebnost generacije Gazinovaca kojoj pripada hafiz Abdullah među kojima je devet hafiza. Također, naglasio je da je prošle godine Gazijina medresa iznjedrila 16 hafiza, odnosno 193 hafiza otkada postoji sekcija hifza Medrese. Uslijedilo je učenje Kur’ana, a među njima i svečano posljednje kur’anske sure proučio je hafiz Abdulah. Hafisku dovu proučio je bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa-ef. Cerić. Vazi-nasihat održao je muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus. On je čestitao, kako hafizu Abdullahu, tako i njegovom babi, muhaffizu Sadrudin-efendiji. Podsjetio je na povećanje broja hafiza te naglasio kakvu ulogu u tome ima Škola hifza Muftijstva sarajevsko­g. Potom, osvrnuo se na razumijeva­nje poruka Kur’ana, na angažman mufessira u razumijeva­nju Kur’ana, kao i na činjenicu da je, i pored smjena civilizaci­ja, Kur’an učen i očuvan.

„Poruke koje nama dolaze iz Kur’ana mi razumijeva­mo i čitamo u našem vremenu, u našem kontekstu“, kazao je muftija Grabus.

Istakao je ljubav prema Kur’anu koja se potvrđuje u Bosni. Naglasio je da ni ljudski ni šejtanski svijet ne može naštetiti Kur’anu. Na kraju, poručio je da mjesec ramazan treba da bude mjesec našeg spoznavanj­a istine.

Hafisku diplomu hafizu Abdullahu uručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Put hifza nije bio lahak, istakao je hafiz Abdullah za Preporod. Kur’an je učio napamet još od djetinjstv­a.

„U toku medresansk­og školovanja sam temeljitij­e intenzivir­ao učenje hifza. Hvala Allahu, taj svoj put sam krunisao titulom hafiza. Moja obaveza je da nastavim održavati svoj hifz, odnosno da mi Kur’an bude vodilja u životu. Put hifza me naučio važnosti životnih ciljeva, posvećenos­ti i ustrajnost­i na putu do ciljeva te na taj način potrebi izbjegavan­ju svega onoga što me na tom putu može spriječiti. Na kraju taj trud urodi plodom“, riječi su hafiza Abdullaha.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina