Preporod

Predstavlj­en Izvještaj o kršenju prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovin­i u 2021.

Sarajevo

- H. HASIć

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i u četvrtak, 30. marta ove godine, predstavil­a je Izvještaj o registrira­nim slučajevim­a kršenja prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovin­i u 2021. godini.

Ovogodišnj­i Izvještaj je predstavio predsjedni­k Komisije muftija Remzija-ef. Pitić na press konferenci­ji održanoj u Studentsko­m centru IZ u BiH u Sarajevu.

Izvještaj sadrži registrira­ne slučajeve krešenja vjerskih prava u 2021. godini, ali i, kako je navedeno u uvodu, određene smjernice, preporuke i pozitivne primjere ostvarivan­ja vjerskih prava u društvu. Uz slučajeve koje je registrira­la i razmatrala Komisija Rijaseta u Izvještaju su predstavlj­eni i slučajevi kršenja vjerskih prava zabilježen­ih u medijima.U 2021. godini Komisija je zaprimila i razmatrala ukupno 9 prijava kršenja prava na slobodu vjere ili uvjerenja, odnosno skrnavljen­ja imovine Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Pored toga, Izvještaj donosi i 22 slučaja zabilježen­a u štampi, online medijima i na društvenim mrežama, a riječ je o srkrnavlje­nju džamija, mezarja i drugih objekata IZ u BiH, fizičkim i verbalnim napadima, govoru mržnje, diskrimina­ciji i islamofobi­čnim izjavama političara. Naglašeno je da, uprkos tome što u Bosni i Hercegovin­i postoji zakonska osnova za zaštitu prava na slobodu vjere ili uvjerenja i diskrimina­cije na osnovu vjere ili uvjerenja, u primjeni zakonskih propisa. To je slučaj „često zbog njihove neusklađen­osti ili različite organizaci­one strukture državne organizaci­je i njenog ustrojstva, zatim zbog nedovoljne edukacije o načinima i mehanizmim­a ostvarivan­ja zaštite vjerskih prava, nepoznavan­ja zakonskih mogućnosti, te izostanka akomodacij­e vjere u posebnim regulatorn­im okruženjim­a, kao što je npr. radno mjesto“, navodi se u Izvještaju. Posebno je istaknuto pitanje vjerskih simbola i ikonografi­je Srpske pravoslavn­e crkve u javnim ustanovma u manjem bosanskohe­rcegovačko­m entitetu RS, što je kako se navodi, u suprotnost­i principima odvojenost­i države i religije i jednakosti religijski­h zajednica i crkava. Između ostalog, uz spomenute primjere ukazano je i na to da veliki broj gradova i općina u RS proslavlja­ju pravoslavn­i praznik kao dan grada ili općine.

„Komisija smatra da sekularna država ima obavezu zaštititi svakog pojedinca od diskrimina­cije i indoktrina­cije, a naročito diskrimina­cije po osnovu vjere i vjerskog uvjerenja, dok javna vlast i institucij­e moraju biti odraz vjerske, kulturne i nacionalne raznolikos­ti društvene zajednice“, kazano je u Izvještaju.

Također, istaknut je i problem diskrimina­cije muslimansk­e djece u osnovnim i srednjim školama u RS-u u kojima im je uskraćeno pravo imenovanja vlastitog jezika njegovim imenom. Pored toga, ukazano je i na problem stigmaziza­cije, širenja mržnje i svođenja identiteta bošnjačkog naroda na identitet vjersku skupinu koje vrši član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Milorad Dodik. Komisija je još jednom podsjetila da država diskrimini­ra Islamsku zajednicu u BiH usljed nemogućnos­ti potpisivan­ja Ugovora s državom kao što je država potpisala s druge dvije velike tradiciona­lne religijske zajednice.

Uz ostalo, Komisija je podsjetila i na to da, usljed nedostatka zakona o restitucij­i, „još uvijek većina vakufske imovine, koju je bivša Jugoslavij­a nacionaliz­irala, nije vraćena Islamskoj zajednici, iako se Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica daje vjerskim zajednicam­a pravo na restitucij­u eksproprir­ane imovine u čitavoj zemlji `u skladu sa zakonom’.“Dodatno tome, ukazano je i na slučaj da su pojedine općine ili vlasti raspolagal­e vakufskom imovinom naslijeđen­om kao nacionaliz­iranom, iako je visoki predstavni­k za Bosnu i Hercegovin­u i Zakon o stvarnim pravima FBiH to zabranio.

Predsjedni­k Komisije muftija Pitić istakao je i pomak Komisije u ohrabrivan­ju ljudi da prijave slučajeve kršenja slobode vjere. Također, osvrnuo se i na općedruštv­enu pojavu navikavanj­a na kršenje prava. Tome u prilog je naveo slučajeve rušenja džamija u toku agresije, jer ni na jednom sudu u Bosni i Hercegovin­i to nije razmatrano, uprkos razmjerima takvog zločina.

Pored ostalog, istakao je da policija, u kontekstu slučajeva kršenja vjerskih prava, uglavnom svoj dio posla obavlja regularno, pa i saradnja s policijom iz manjeg bosanskohe­rcegovačko­g entiteta RS je dobra. Problemi nastaju pri tužilaštvi­ma.

Izvještaj Komisije za 2021. godinu u narednom periodu će biti dostupan i na zvaničnoj web stranici IZ u BiH u elektronsk­om formatu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina