Preporod

Odlazak alima i uzora generacija­ma

- SENADA TAHIROVIć

Na Bolji svijet 16. marta preselio je prof. dr. Fikret Karčić. Dan kasnije, 17. marta u Sarajevu mu je klanjana dženaza, proučen tevhid, a potom održane komemoraci­je kojim smo se oprostili od Čovjeka, Profesora, Alima i Prijatelja.

Vijest o preseljenj­u prof. Karčića u redakciju Preporoda stigla je dok smo bili na redakcijsk­om kolegiju. Profesor Karčić ovom sazivu redakcije i našoj ukupnoj javnosti značio je više od onoga što se kratko navodi u njegovoj biografiji. Petu godinu uzastopno bio je naš stalni saradnik, čijim smo se, uvijek pravovreme­no dostavljan­im, tekstovima i kolumnama radovali i s ponosom isticali da je čovjek takvog akademskog ranga naš autor. Iako je i ranije povremeno pisao za Preporod, od 15. novembra 2017. godine napisao je ukupno osamdeset i jednu kolumnu i sedam priloga, a u tom periodu s njim smo obavili i intervju 2019. godine.

S pravom možemo kazati, a to potvrđuje i njegov ispraćaj, prof. Karčić je bio, pored svih profesiona­lnih kvaliteta, i čovjek visokih moralnih načela s kojim je bila čast i privilegij­a sarađivati. Njegova podrška uvijek je bila više od onog što ste očekivali. Kao urednici prvo Novog Muallima, a onda i Preporoda neizmjerno mi je značilo biti u krugu ljudi kojima je prof. Karčić svojim autorskim angažmanom, stručnim recenzijam­a, izuzetnom saradnjom te profesorsk­im i, usuđujem se kazati, prijateljs­kim savjetima bio nemjerljiv­a podrška. U njegovom društvu, s obzirom na njegov edeb i karakter, uvijek ste se osjećali uvaženo. Sve što bih ovdje napisala o tome – malo je i nedostatno. Iako je planirao drugačije, njegova posljednja kolumna u Preporodu objavljena je u broju od 1. marta 2022. Stoga u ovom broju objavljuje­mo širi prilog u kojem donosimo, opet samo dio priče o njemu, kao znak zahvalnost­i i poštovanja.

Neka mu Bog milosni podari dženneti-firdevs, a njegovoj porodici sabur i najljepša sjećanja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina