Preporod

Fikret Karčić,

-

profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i bivši predsjedni­k Ustavnog suda Islamske zajednice u dva mandata, preselio je 16. marta na ahiret u 67. godini života.

Rođen je u Višegradu 1955. godine. Srednjoško­lsko obrazovanj­e je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Beogradu 1985, odnosno 1989. godine.

Bio je profesor Komparativ­ne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzite­tu u Istanbulu, Međunarodn­om islamskom univerzite­tu Malezija, Univerzite­tu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucij­a u Bosni i Hercegovin­i u post-osmanskom periodu, reformisti­čki pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativ­ne pravne kulture.

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimansk­ih društvenih naučnika (UK).

Među objavljeni­m djelima Fikreta Karčića izdvajaju se “Šerijatski sudovi u Jugoslavij­i 1918-1941”, “Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma”, “The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Habsburg Times”, “Studije o šerijatsko­m pravu i institucij­ama”, “Metodi istraživan­ja u islamskim naukama”, “Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku”, “The Other European Muslims: A Bosnian Experience” .

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina