Preporod

Uzor u nauci, studiranju i življenju

- ENES KARIć

Bismillāhi­r-raḥmānir-raḥīm!

Kullu nafsin ḏāʼiqatu l-mawti! (Svaka duša će iskusiti smrt).2

Poštovani džematu muslimīne! Danas 14. šaʻbāna 1443. hidžretske, ili 17. marta 2022. godine, na Bolji svijet ispraćamo prof. dr Fikreta Karčića.

Ove rečenice izgovaram u teškom bolu i žalosti za rahmetli profesorom Fikretom Karčićem. Istovremen­o, svi mi posvjedoču­jemo Božiju volju i vjerujemo u Božije određenje i u Božije raspoređiv­anje smrti Svojim stvorenjim­a.

Naša naučna i akademska javnost, bosanskohe­rcegovačka i evropska, ostala je bez najboljeg stručnjaka iz područja pravnih i šerijatsko-pravnih nauka, te pravne komparativ­istike i historije prava. Profesor Fikret Karčić je u tim i srodnim disciplina­ma bio briljantan naučnik i istraživač, pripadao je krugu autoriteta na koje se rado pozivalo. Još kao učenik Gazi Husrev-begove

1 Besjeda kazana na dženazi rahmetli prof. dr. Fikretu Karčiću. Dženaza je klanjana 17. marta 2022., poslije ikindija-namaza u haremu Begove džamije. Fikret Karčić je preselio na Bolji svijet 16. marta 2022.

2 Kurʼān, Porodica ʻImrānova/Ᾱli ʻImrān, 3:185. medrese krajem šezdesetih i početkom sedamdeset­ih godina dvadesetog stoljeća, profesor Karčić se pokazao kao uzoran učenik čiji su radovi i sastavi u listu Zemzem bili zapaženi. U petom razredu Gazi Husrev-begove medrese, u školskoj 1973/1974. godini, Fikret Karčić je tečno govorio arapski i engleski jezik. Sjećamo se kako je tada, na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu položio stručni ispit iz arapskog jezika za verifikova­nog vodiča za arapske naučne posjetitel­je zapadnog Balkana i Jugoslavij­e. Za svojih studentski­h dana ostvario je uspješnu saradnju s listovima i časopisima u Islamskoj zajednici. Profesor dr. Fikret Karčić je s najvišim ocjenama završio pravne studije na univerzite­tima u Sarajevu i Beogradu, od fakultetsk­og studija do gradusa magistra i doktora nauka. Osim na Islamskom teološkom fakultetu, Fakultetu islamskih nauka te Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu, profesor Fikret Karčić je predavao na nekoliko univerzite­ta od Malezije do Evrope i Amerike, bio je rado viđen i dočekivan kao sveučilišn­i profesor pravnih nauka i kao poliglota, tečno je držao predavanja na engleskom, arapskom, a u nekoliko navrata i na turskom jeziku.

Blizu pedeset puta učestvovao je na eminentnim svjetskim simpozijim­a o šerijatsko­m pravu i njegovoj reformi u savremenim društvima. Veliki je doprinos profesora Karčića u profiliran­ju dijaloga među naučnicima i naukovnim disciplina­ma kad je posrijedi pravna komparativ­istika. Također, nekoliko je visokih vladinih institucij­a u Evropi tražilo naučnu pomoć i mišljenje profesora dr. Fikreta Karčića u pogledu savremenih pristupa u izučavanju i tumačenju šerijatsko­g prava.

Profesor Fikret Karčić odazivao se i pozivima Islamske zajednice i svoja znanja stavljao na raspolagan­je. U dva mandata bio je predsjedni­k Ustavnog suda Islamske zajednice, također, u jednom periodu bio je i predsjedni­k Sabora Islamske zajednice. Zapažen je i period u časopisu Glasnik IZ, kad je profesor Karčić bio njegov urednik i kad je ovaj službeni i zvanični časopis IZ dobio svoju novu i svježu fizionomij­u. Islamski teološki fakultet, odnosno Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ostat će trajno dužan prof. dr. Fikretu Karčiću na savremenom utemeljenj­u i savremenom profiliran­ju vjersko-pravnih studija. Ne treba zaboraviti da je, preko naučnog ugleda i reputacije profesora Fikreta Karčića, Fakultet islamskih nauka umnogome postao poznat u Evropi i svijetu. Također, na Fakultetu islamskih nauka profesor Karčić je tokom 2002. i 2003. godine bio predsjedni­k Komisije za reformu plana i programa te naše visoke školske institucij­e. Tugujemo zbog odlaska profesora Fikreta Karčića s Ovoga svijeta, i pritom se prisjećamo Božijih riječi Kurʼāna:

َم˸سْبوقني ِب ُن ْن َما َو َت ْو َم الْ ُك بيْنَ قدرن نن َْ

“Mi [Bog] zbilja određujemo smrt među vama, i niko nas [u tome] spriječiti ne može!“3 Čovjek imenom profesor dr. Fikret Karčić odlazi, njegovo djelo ostaje. Ostaju deseci njegovih knjiga, studija, naučnih rasprava i eseja na bosanskom, engleskom, turskom, njemačkom, arapskom, albanskom… – sve to mlađima za izučavanje. S dubokim bolom, ali i ponosom, želim reći i ovo: profesor dr. Fikret Karčić nama mnogima bio je (često nedostižni!) uzor u nauci, studiranju, i u ponašanju u životu. Napose u ozbiljnost­i s kojom je pristupao u svojim nastavnim, akademskim i profesorsk­im poslovima i dužnostima. Ostaje da se pamti njegova ljudska i profesorsk­a odvažnost i urednost. Mnogima od nas ona i dalje može i treba biti orijentir. Rahmet mu lijepoj duši.

3 Kurʼān, Događaj/al-Wāqiʻa, 56:60.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina