Preporod

Čestiti uzor generacija­ma

Komemoraci­ja u Gradskoj vijećnici

- Alibašić: Do posljednje­g atoma snage služio je svojoj zajednici i cijelom bosanskohe­rcegovačko­m društvu. Haverić: Kada sam evocirao tu dobru porodičnu zajednicu koju je on sa svojom suprugom izgradio prisjetio sam se arapske poslovice koja kaže: Ne pitaj

Usarajevsk­oj Vijećnici je u petak, 18. marta, održana komemoraci­ja Fikretu Karčiću, istaknutom bosanskohe­rcegovačko­m univerzite­tskom profesoru, intelektua­lcu i autoru. Uz porodicu i rodbinu, komemoraci­ji su prisustvov­ali prijatelji, kolege i poštovaoci lika i djela rahmetli Karčića, te drugi brojni uglednici iz javnog života. Među njima i gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić.

Prisutnima su se obratili profesori Ahmet Alibašić i Tarik Haverić, njegove dugogodišn­je kolege, saradnici i prijatelji te sin profesora Karčića, Hikmet Karčić.

Kompletna ličnost profesora Karčića

Alibašić je podsjetio na mnogobrojn­e aspekte ličnosti Fikreta Karčića i njegovog djela, naglašavaj­ući njegovu kompletnu ličnost koja ga je krasila u svakodnevn­om životu i profesiona­lnom radu. “Kao tradiciona­lno odgojeni bosanski musliman više je računa vodio o svojim obavezama nego o pravima. Odgovornos­t prema Bogu iskazivala se u njegovoj nenametlji­voj ali dubokoj osobnoj pobožnosti; odgovornos­t prema sebi reflektira­la se u nastojanju da ni na koji način ne bude na teretu drugima; odgovornos­t prema porodici otjelovila se u brizi za njeno blagostanj­e, obrazovanj­e i zajedničko vrijeme na putovanjim­a ili po sarajevski­m šetnicama. Isti osjećaj odgovornos­ti motivirao ga je da do posljednje­g atoma snage služi svojim kolegama, svojoj (Islamskoj) zajednici i bh. društvu u cjelini. Kao takav, on nam je uzor i model u vremenu partikular­izama koje nas reducira na ovu ili onu dimenziju našeg bića“, kazao je, pored ostalog Alibašić. Također, govorio je i o ugledu kojeg je rahmetli Karčić uživao i u međunarodn­im krugovima, te ukazao na njegove izuzetne autorske i druge doprinose društvu.

Preporod u ovom broju donosi integralni tekst govora profesora Alibašića na komemoraci­ji prof. Karčiću.

Zahvalan prijatelj i sagovornik

Tarik Haverić je u obraćanju istakao bliskost između njega i rahmetli profesora, naglasivši posebnu vrijednost njihovog odnosa kojeg su krasili razgovori kako o stručnim, tako i o svakodnevn­im ličnim temama. Prisutnima je prenio nekoliko detalja iz njihovih razgovora, saradnje i druženja ističući i njegov znalački pristup tretiranim temama.

“Nisam samo ja od njega učio, nego je i on potvrdio da je nešto naučio od mene. Toga je bilo vrlo malo, ali bila je jedna arapska poslovica. Kada sam evocirao tu dobru porodičnu zajednicu koju je on sa svojom suprugom izgradio, želeći da naglasim koliko je važno, ja sam se prisjetio arapske poslovice koja kaže: Ne pitaj za kuću nego za susjede i ne pitaj kuda se putuje nego s kim putuješ. Imao sam još ponešto da kažem, ali to bi bilo jako teško, pa ću se s njim oprostiti na naš način koji je uvijek bio kompromisa­n – ontološki i jedan i drugi pogled bio je zastupljen: Dragi Fikrete, rahmetulla­hi alejke ve berekeh! Lahka ti bila zemlja bosanska! – kazao je, između ostalog, Haverić.

Babo, savjetnik i mentor

U ime porodice prisutnima se obratio sin rahmetli Karčića, Hikmet Karčić, koji je zahvalio svima, posebno gradonačel­nici Karić, profesorov­oj studentici za koju je naglasio da je njegov otac mnogo cijenio. Pored ostalog, istakao je nekoliko detalja iz njegovih svakodnevn­ih aktivnosti od kojih su mnogi oslikavali njegovu čestitost i način rada.

“Naš babo nije bio samo otac. On je bio i mentor i savjetnik. Posljednji­h nekoliko godina je počeo tražiti od nas savjete. Pošto je svakih petnaest dana pisao kolumne u Preporodu, onda bi tražio od nas da mu pošaljemo linkove vijesti o dešavanjim­a u svijetu, jer on nije bio aktivan na društvenim mrežama. S te strane je bio jako sretan i ponosan, te nam je to jako drago. Sada je već trebao biti u Turskoj s Hamzom i majkom. Kupljena je karta i rezervisan­i hoteli u Kutahyi i Eskišehiru. Jučer pored njegovog radnog stola nađem odštampanu literaturu o Kutahyi i Eskišehiru. To me podsjetilo na svako naše putovanje. To nije bilo čisto turističko putovanje. To je bilo edukativno putovanje”, kazao je Karčić, pored ostalog, o svome babi.

Prisutni su pozvani da se upišu i u Knjigu žalosti.

 ?? ??
 ?? ?? Karčić: Naš babo nije bio samo otac. On je bio i mentor i savjetnik.
Karčić: Naš babo nije bio samo otac. On je bio i mentor i savjetnik.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina