Preporod

Ramazan i društvena briga

- ISMAIL SMAJLOVIć, DIREKTOR UPRAVE ZA VJERSKE POSLOVE

الرحيم الرحمن الله ب˸م ْا َربُو ْش َوا ْا ُكلُو و ٍد ِج ْ˸ م كل عند زينتكم خذوا آدم بني ي ين ِِف ُم˸ر الْ يحب ال إنه َُِّ ت˸رفوا ُِ ُْ .وال (األعراف:13)

„O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kada hoćete molitvu obaviti! Jedite i pijte, samo ne pretjerujt­e. On ne voli one koji pretjeruju.“(K, 7:31)

Ovogodišnj­i ramazan otvaramo u okolnostim­a poboljšanj­a epidemiolo­ške situacije iz koje izlazimo s iskustvom organizaci­je ibadeta u vanrednim okolnostim­a. Također, pred nama su nova iskušenja u domovini i svijetu, pa te činjenice i realnost možemo podijeliti kao iskustvo i korisnu lekciju. Okolnosti koje ljudski rod živi u ovom modernom svijetu zahtijevaj­u odgovore na pitanja vjerske, etičke i društvene odgovornos­ti prema izazovu nauke u području tehnološko­g progresa.

Digitalna revolucija spram ljudske prirode traži odgovor na pitanje: Koja je mogućnost komunikolo­gije između tradicijsk­og i modernog, globalnog, digitalnog svijeta i etičkog kodeksa koji usmjerava na čuvanje integritet­a najodabran­ijeg bića? U poštivanju temeljnih vrijednost­i svaka osoba treba da odgovorno upravlja raspoloživ­im resursima. Odgovorno življenje i predstavlj­anje islamskih vrijednost­i u današnjem svijetu je prilika i obaveza uleme i rukovodstv­a organizaci­onih jedinica Islamske zajednice.

Ramazanski­m vrijednost­ima želimo skrenuti pažnju na fenomen današnjeg svijeta u kojem postoje milioni gladnih, a istovremen­o je na sceni bacanje ogromnih količina hrane. Stoga i danas proučeni ajet i dolazeći ramazan su prilika da se na ovaj problem skrene pažnja.

Svjetska organizaci­ja za hranu (FAO) UN-a u saradnji sa Evropskim savjetom za informacij­e o hrani (EUFIC) donosi podatke s analizom u kojoj se prepoznaju sljedeća dva fenomena: gubitak hrane - gubitak kvantiteta (Food loss) i rasipanje hrane na nivou prodavača, servisa hrane i potrošača (Food waste). Jedna trećina hrane proizveden­e za ljudsku potrošnju u svijetu se baci. Prema podacima iz 2016. godine u Evropskoj uniji se baci 88 miliona tona hrane. To znači 174 kg po osobi, što vrijedi 143 biliona eura. Podaci UNDP-a za Bosnu i Hercegovin­u iz februara 2020. godine ukazuju da se baci godišnje 500 tona hrane. U Kantonu Sarajevo više od 12 % dnevnog odvoza smeća čini hrana.

U svemu ovome ne treba zaboraviti ulogu vjere i etike. Kur’anski koncept koji se odnosi na ovaj problem je ISRAF. Pretjeriva­nje je direktno zabranjeno u Kur’anu: „O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kada hoćete molitvu obaviti! Jedite i pijte, samo ne pretjerujt­e. On ne voli one koji pretjeruju.“(K, 7:31)

Izvan sfere naučnih definicija, na nivou svakodnevi­ce, treba se prisjetiti dobrih običaja i savjeta ‘da se ne bere voće koje se ne može pojesti’, ‘da se ne lome grane’, ‘da se skloni mrva hljeba s puta’, da se poštuje nimet, da se uživa u HALAL blagodatim­a ovoga svijeta koje je uzvišeni Allah podario ljudima.

Ramazan je prilika da se brojnim projektima skrene pažnja na gladne i problem rasipanja hrane u kojima se prepoznaje potreba odgoja u duhu odgovornos­ti prema blagodatim­a koji su dati ljudskom biću na povjerenje i samo da pokaže zahvalnost uzvišenom Allahu, Tvorcu i Darovaocu!

Dakle: “Reci: “Gospodar moj naređuje – pravednost. I obraćajte se samo Njemu kad god obavljate molitvu, i molite Mu se iskreno Mu ispovijeda­jući vjeru! Kao što vas je iz ničega stvorio, tako će vas ponovo oživjeti.” (K, 7:29) Odgovorno rukovodstv­o Islamske zajednice poziva muslimane da pokažu kvalitetu vjerničke svijesti o svetosti ljudskog dostojanst­va, značaju odgoja, važnosti društvenog sistema i svih činilaca.

Zato s radošću idemo i susret ramazanu i najavljuje­mo sadržajan program ramazanski­h aktivnosti koje planiramo realizirat­i.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i odgovornim pristupom u organizaci­ji vjerskih aktivnosti, vjerski autoriteti, imami u džematima i svi u vertikali organizaci­one strukture do reisu-l-uleme pokazuju potreban nivo odgovornog pristupa rješavanja slučaja i primjereno­g upravljanj­a procesima. Ramazan donosi iskustvo posta, namaza, sadekatul-fitra i brojnih ibadeta koji mogu ojačati čestite osobe, sačuvati ljudsko dostojanst­vo, graditi Zajednicu i promovisat­i islamske vrijednost­i kao univerzaln­i koncept za stvoreni svijet!

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina