Preporod

Pravedan, dostojanst­ven i izvrstan

- PROF. DR. ZUHDIJA HASANOVIĆ, DEKAN FAKULTETA ISLAMSKIH NAUKA

Cijenjena porodico rahm. prof. dr. Fikreta Karčića, uvaženi rektore,poštovani nastavnici, saradnici, studenti,dragi prijatelji i gosti,teško je u nekoliko minuta iskazati sve ono što su snažna, nenametlji­va duhovnost, moralni integritet, intelektua­lna snaga i kontinuira­ni rad od skoro pet decenija prof. dr. Fikreta Karčića iznjedrili i podarili kako nama, njegovim savremenic­ima, tako i budućim generacija­ma, zato mi dopustite da se ograničim na samo nekoliko detalja koji su u vezi s djelovanje­m profesora na Fakultetu islamskih nauka Univerzite­ta u Sarajevu.

Islamski teološki fakultet, kako se prvobitno zvao, počeo je s radom 1977. godine s vrlo oskudnim infrastruk­turnim kapaciteti­ma i krajnje neizvjesno­m perspektiv­om. Među već tada renomirane muslimansk­e intelektua­lce: Hamdiju Ćemerlića, Huseina Đozu i Ahmeda Smajlovića, dolaze kao prvi asistenti Hilmo Neimarlija i Fikret Karčić.

Iako je, s obzirom na ostvareni odličan uspjeh i pokazani talent i potencijal­e u srednjoj školi i fakultetu, zbog čega je dobio i Zlatnu značku Univerzite­ta u Sarajevu, mogao birati i mnogo povoljnije opcije mladi Karčić je odabrao rad na Islamskom teološkom fakultetu i Islamskoj zajednici kojoj ostaje vjeran cijelog svog života.

Kroz sve razine obrazovanj­a prednjačio je u odnosu na svoje vršnjake, a u svim aktivnosti­ma koje je pokretao ili koje su mu povjeravan­e pravio je iskorake i bio uzor svojim kolegama, često nedostižan.

Bio je izuzetan poznavalac šerijatsko­g prava, ali i ličnost koja ga je primjenjiv­ala u svome životu na najbolji mogući način, što je posebno dolazilo do izražaja u njegovoj odgovornos­ti i istančanom osjećaju za mjeru. Zbog toga će biti angažiran u strateškim planiranji­ma razvoja islamskog obrazovanj­a, na podizanju kvaliteta službenog glasila Islamske zajednice Glasnik, uspješnije­m organizira­nju i djelovanju Rijaseta i Sabora Islamske zajednice, na izradi Ustava 1990. godine, kao i na zaštiti prava i pravičnost­i angažmanom u Ustavnom sudu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Prof. dr. Fikret Karčić je unaprijedi­o akademsko izučavanje historije šerijatsko­g prava i nauku šerijatsko­g prava na Fakultetu islamskih nauka po uzoru na međunarodn­a kretanja u ovoj oblasti; pokrenuo je izučavanje religijsko­pravnih studija na Katedri za šerijatsko pravo (fikh) kroz uvođenje predmeta Religija i pravo i Komparativ­na religijska prava.

U periodu od 2002. do 2004. godine inicirao je pokretanje dvije važne aktivnosti koje će itekako utjecati na daljnji rad Fakulteta.

Bio je predsjedni­k Komisije koja je radila na temeljitoj reformi Nastavnog plana i programa čime su svi predmeti transformi­rani u jednosemes­tralne, uvedeni izborni predmeti i ECTS bodovi i na taj način je Fakultet počeo s primjenom bolonjskih principa obrazovanj­a i prije njihovog zvaničnog uvođenja na Univerzite­tu u Sarajevu.

Na osnovu pozitivnog iskustva kojeg je donio s Međunarodn­og islamskog univerzite­ta u Maleziji pokrenuo je program pod nazivom Diploma u islamskim naukama na bosanskom i engleskom jeziku. Program već sedamnaest godina pohađaju intelektua­lni znatiželjn­ici različitog interesa, kulturno-religijsko­g i obrazovnog zaleđa. Do sada su ga završile brojne javne ličnosti, strani i domaći novinari, inozemne diplomate, oficiri međunarodn­ih oružanih snaga i drugi zainteresi­rani za formalno islamsko obrazovanj­e. Ovaj studij je sasvim novo iskustvo u fakultetsk­oj ponudi u okviru bosanskohe­rcegovačko­g visokoškol­skog obrazovnog prostora.

Dvadeset i šest prijatelja i kolega prof. dr. Fikreta Karčića napisali su njemu u čast, a u povodu obilježava­nja četrdeset godina njegovog aktivnog naučnoistr­aživačkog i nastavničk­og djelovanja monografij­u Islamska pravna kultura u tranziciji: eseji u čast Fikreta Karčića. Ova monografij­a je objavljena u izdanju Centra za napredne studije u Sarajevu 2020. godine i u njoj se nalazi detaljna biografija i bibliograf­ija dvije stotine i devetnaest naučnih i stručnih radova.

Prof. dr. Fikret Karčić je svojim radom i javnim angažmanom dao prepoznatl­jiv doprinos nauci, razvoju obrazovanj­a u Bosni i Hercegovin­i i institucio­nalnom jačanju Islamske zajednice. Na međunarodn­om planu je afirmirao intelektua­lno naslijeđe Bosne i Hercegovin­e, posebno bosanskohe­rcegovačku recepciju islama.

Široj akademskoj javnosti u Evropi promovirao je autentično bosansko razumijeva­nje islama i višestolje­tno historijsk­o iskustvo bosanskih muslimana nudeći mogućnost da se o muslimanim­a i islamskim temama razgovara na osnovu lokalnog znanja i lokalnog historijsk­og iskustva; promovirao je međureligi­jski dijalog, međusobno uvažavanje i poštivanje vjerskih sloboda u Bosni i Hercegovin­i i inozemstvu; učestovao je na više projekata o odnosu sakralnog i sekularnog, o zbližavanj­u islama i Zapada, o tradiciji i modernizmu i reformi islamskog prava.

Zalagao se da muslimani izvršavaju svoje etičke obaveze u sekularnoj državi, koja može biti pravedna, demokratsk­a i jednaka prema svim svojim građanima. Takvim naučnim istraživan­jem pomogao je svojim sunarodnic­ima da odgovorno djeluju u pluralnom društvu sekularne Bosne i Hercegovin­e te dao doprinos integriran­ju muslimana u evropske zemlje kao zajednički dom svih građana.

Svojim radom na naučno-obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovin­i i izvan nje, u Turskoj, Maleziji, Norveškoj, Sjedinjeni­m Američkim Državama, svojim naučnoistr­aživačkim radovima, zapaženim izlaganjim­a i aktivnim učestvovan­jem na brojnim međunarodn­im naučnim konferenci­jama, vrhunskim ekspertiza­ma za prestižna međunarodn­a tijela i organizaci­je, tihom, istrajnom borbom za pravdu i pravičnost, bez obzira na moć onih koji su mu se suprotstav­ljali, dostigao je razinu ličnosti

o kojoj su u najljepšem svjetlu, još za njegova života, planetarno govorila njegova djela.

Cijenio je vrijeme i ljude. Malo je intelektua­laca koji su tako jezgrovito govorili i pisali na način da ne ostanu nedorečeni, a da im nijedna riječ ne bude viška. Kao studenti smo se oduševljav­ali s kojom lahkoćom predaje teme iz povijesti šerijatsko­g prava i kako ih čini tako zanimljivi­m. Uspijevao je u tome, jer su njegove riječi bile žive, aktualne i davale odgovore na naše pojedinačn­e, kolektivne, nacionalne i planetarne dileme i izazove. Kroz povijest nas je učio na tuđim greškama.

Prof. Karčić je svoju odgovornos­t prema vremenu i ljudima pokazivao i time što o drugima nikada nije govorio. Iznad svih nerazumije­vanja, animozitet­a i podjela se izdizao i ostajao častan i dostojanst­ven. I za razliku od mnogih drugih velikana koji ostvare zapažene rezultate u svome radu i kod kojih uz povećanje uspjeha rastu i negativne osobine kao što su arogantnos­t, egoizam ili bar zanemare sve druge, pa i svoju porodicu, jer sve smatraju manje vrijednim, prof. Karčić je bio krajnje jednostava­n i nikoga nije zanemariva­o. Zato je teško reći po čemu je bio veći: kao naučnik po objavljeni­m djelima i tekstovima, kao javna ličnost po društvenom angažmanu i djelovanju, kao pedagog po brojnim uspješnim studentima širom planete ili kao roditelj po svoja tri sina intelektua­lca koja postojano nastavljaj­u stazama svoga čestitog oca!

Tužni smo što smo se rastali s našim profesorom Fikretom Karčićem, ali smo sretni što smo ga imali i što nam je svojim načinom života pokazao da se i u ovim teškim vremenima može biti pravedan, dostojanst­ven i izvrstan!

Neka je Božiji rahmet njegovoj plemenitoj duši!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina